Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ELECTROLUX/ESL65070R/12410047 - nie kończy zmywania, miga czerwona dioda

conek_30 05 Nov 2013 10:05 15705 7
    conek_30
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z ww zmywarką. urządzenie 3 tygodnie po gwarancji przestało działać.
    Objawy, miga dioda na czerwoną, kontrolka sygnalizuje błąd( uszkodzenie urządzenia)wydaje inne dźwięki niż zawsze podczas normalnej pracy.
    Po wyłączeniu z kontaktu problem nie znikł nadal sygnalizuje błąd.
    Urządzenie rozkręciłem sprawdziłem stan połączeń - wszystko gra.
    Sprowadziłem "fachowca" który na dzień dobry mówi że to elektronika bo tam nie ma co innego się popsuć. Podczas rozmowy pan się zgodził sprawdzić zawór aqua, co się okazało nie ma przejścia po kablu- miernikiem. wymontowanie zaworu - przejście jest, na wszelki wypadek styki przeczyściłem. Podczas oględzin na dole, oparzyłem się dotykając pompki odpływu, po wymontowaniu, podłączyłem bezpośrednio pod 230 pompka zaczęła działać. po wystudzeniu nie dało się jej palcami przytrzymać.po skręceniu zmywarka skończyła mycie i normalnie pracowała około miesiąca. Później problem się powtórzył i powtarza tak co 2-3 tygodnie. Zona się złości ze g****no kupiłem, i powinienem fachowca sprowadzić.
    Teraz uruchomienie jej zajmuje mi max 15 minut. Zmywarkę rozkręcam, podłączam aqua-stop bezpośrednio pod 230 z gniazdka, zawór się uruchamia, skręcam urządzenie i działa.
    Pytanie- czy da się potwierdzić że problemem jest elektrozawór? mogę wymienić ale to koszt ok. 180 zł, i po 2-3 tygodniach problem się znów może pojawić, więc nie chce wydawać . Czy da się to jakoś sprawdzić?
    proszę o jakieś sugestie, Najbliższy serwis autoryzowany mam 30 km od domu, i też nie jestem pewny czy panowie akurat trafią na awarie, no chyba że gdzięs kody błędów się zapisuję.
    conek_30
    Level 10  
    Czy nie ma żadnych sugestii? Być może źle zadałem pytanie?
    Daniel C.
    paweud
    Level 1  
    Danielu, minęło parę lat, więc pewnie problem wybrzmiał w jakimś kierunku...
    Mam podobne objawy, miga, nie kończy zmywania. Pompa wylewu pracuje niejako na okrągło. Jeśli doleję do odpływu wody, to ją zasysa i wysyła w kanał.
    Wyczyściłem spód pod filtrami i po podłączeniu kabla pompa się nie załączyła. Tyle tylko, że w trakcie kolejnego zmywania wszystko wróciło.

pamiętasz jeszcze, jak rozwiązałeś swój problem? J
    conek_30
    Level 10  
    Witam. Problem jest u mnie nadal. Co 1 miesiac robie to co zawsze, czyli odkrecam od frontu na dole 4 srubki. z tacki za pomoca wezyka i strzykawki odciagam zebrana wode. i zmywarka zaczyna dzialac i tak az do kolejengo zebrania sie wody. Przeciek prawdopodobnie jest na styku pompki i weza od odplywu. Niestety nie mam czasu aby ja rozkrecic i dokladnie poogladac aby zlokalizowac wyciek.
    pozdrawiam.
    viiking
    Level 26  
    Jeśli masz wyciek do podstawy obejrzyj dokładnie pompę myjącą.
    conek_30
    Level 10  
    dzieki Viiking. Ja tak mysle ze to moze byc z pompy. Czy ta pomp amyjaca to jest ta pompa ktora podlaczona jest do tego odplywu z sitkami? Bo tam poprawiałem zacisk sprezynowy.
  • Helpful post
    viiking
    Level 26  
    Pompa myjąca jest podłączona gumowymi rurami z grzałką, misą myjącą. Nie wiem jakiego typu masz pompę ale obejrzyj dokładnie okolice połączenia silnika z plastikową obudową turbiny. Może również być nieszczelność na zaciskach.
    conek_30
    Level 10  
    Po dociskałem opaski/sprężyny na połączeniach gumowych wąż/odpływ i wąż/pompa. wyprostowałem węże odpływowy i doprowadzający wodę. Wygląda na to że były za bardzo poskręcane. Przecieków nie ma (dociski pomogły) Ja ze swej strony bardzo dziękuje viikingowi za zainteresowanie i pomoc.