Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny DIY + przestroga dla początkująych.

katakrowa 13 Apr 2014 14:25 90474 43
Testo
  • Testo
    sarna1
    Level 12  
    Witam

Czy próbowałeś podłączyć głośniki pod inny wzmacniacz niż ten bądź co bądź nie najwyższych lotów Technics ? Wydaje mi się że to przez ten element nie masz środka w swoich konstrukcjach. Spróbuj podłączyć jakies Cambridge Audio, ma mięso w średnicy, może będzie lepiej i kolumny dadzą radość uszom bo dla oka to faktycznie coś ładnego.
    k52
    Level 32  
    sarna1 wrote:
    Spróbuj podłączyć jakies Cambridge Audio, ma mięso w średnicy, .

"Jakieś" to nie, najtańsze CA, to nie są te CA powyżej 2000zł itd., w jakimś najtańszym mięsa tyle co w parówce z dyskontu.
    Ale faktycznie przydałoby się coś lepszego niż Technics, mocny Rotel, Denon, Nad, Onkyo, Pioneer.
  • Testo
    sarna1
    Level 12  
    Nawet ładny, nowy a351 zagra mięsem w średnicy, brakuje mu wykopa ale średnicę ma super, miałem, grałem i porównywałem z Acoustic Advance xi60, Pioneer a50. Wygrał jak dla mnie Pionee
    k52
    Level 32  
    Seria Azur ( np.351) , tak oczywiście, może się podobać, ale miałem na myśli taniutkie serie Topaz AM 5, 10 to płasko grające suchotniki. Marki "mniej audiofilskie" z modelami np. Pioneer A-20, Denon pma520 to przy CA topaz wulkany mocy, siły i energii.
    katakrowa
    Level 22  
    sarna1 wrote:
    zy próbowałeś podłączyć głośniki pod inny wzmacniacz niż ten bądź co bądź nie najwyższych lotów Technics ?

Już trochę czasu od założenia posta minęło :-) Tak zdecydowanie podpinałem je w różnych konfiguracjach głośnikowych do różnych wzmacniaczy m.in. do Yamaha AX-500.
    operator321
    Level 9  
    Greg1702 wrote:
    Kolejny błąd to płyta OSB, która jest najgorszym wyborem w budowach kolumn. Tutaj wykorzystałbym sklejkę 12 mm z kilkoma wzmocnieniami wewnątrz kolumny.

Ja polecam na skrzynki sklejkę i to grubszą-np 18mm.Skrzynki są sztywne,a montaż jest znacznie łatwiejszy.(sklejka 10-12mm przy długich elementach jest elastyczna i trzeba się sporo napracować przy montażu.

Dodano po 8 [minuty]:

Wg mnie i informacji, które zdobyłem śledząc różne fora i źródła na temat materiałów do budowy kolumn stwierdzam, że sklejka pod względem akustycznym jest gorsza od płyty OSB. Najlepsza jest płyta MDF, później wiórowa / OSB a na końcu sklejka.

Jeśli się mylę to bardzo proszę o jakieś rzetelne źródło informacji na ten temat.[/quote]
    TYLKO sklejka i to grubsza-18mm.Jest sztywna,łatwa w obróbce i montażu.(niestety najdroższa) Płyta OSB się łuszczy i jest porowata, płyta MDF jest niezła ale jej jedyna zaleta to koszt-znacznie niższy od sklejki i chyba stąd jej popularność.Niestety przy płycie MDF znacznie trudniej jest wykonać prace stolarskie/wykończeniowe-szpachlowanie lub oklejanie krawędzi
    marian133
    Level 38  
    operator321 wrote:
    Ja polecam na skrzynki...

Na jabłka czy na cebule?

Najpopularniejszym materiałem na obudowy głośnikowe jest MDF, to dobry i nie za drogi materiał, łatwo się go obrabia w porównaniu do reszty materiałów.
    Płyta wiórowa jest tańsza ale gorsza w obróbce, oraz akustycznie od MDF-u.
    OSB to nie jest materiał na obudowy głośnikowe, to najgorszy materiał jaki można wybrać do tego celu.

Jeśli mowa o sklejce, to jest to dobry materiał na obudowy kolumn estradowych, z racji wytrzymałości oraz mniejszego ciężaru (co jest bardzo ważne w sprzęcie PA).

Kolumn domowych nie robi się ze sklejki, chyba że zrobimy z niej kanapkę wraz z MDF-em, wtedy uzyskamy naprawdę dobrą obudowę głośnikową. Niestety mało kto tak robi z racji wysokich kosztów.
    operator321
    Level 9  
    marian133 wrote:
    operator321 wrote:
    Ja polecam na skrzynki...

Na jabłka czy na cebule?

Jeśli mowa o sklejce, to jest to dobry materiał na obudowy kolumn estradowych, z racji wytrzymałości oraz mniejszego ciężaru (co jest bardzo ważne w sprzęcie PA).

Kolumn domowych nie robi się ze sklejki, chyba że zrobimy z niej kanapkę wraz z MDF-em, wtedy uzyskamy naprawdę dobrą obudowę głośnikową. Niestety mało kto tak robi z racji wysokich kosztów.

Kolejny post kolegi "z góry". SKLEJKA JEST NAJLEPSZYM materiałem na kolumny-również do domu.Sklejka np 18mm jest sztywna i bardzo łatwa w obróbce,Bardzo łatwo ją okleić lub polakierować.Ma przyjemną,naturalną fakturę (do wyboru drzewo iglaste lub liściaste).Przy obróbce nie strzępi się i nie kruszy.Jest omijana szerokim łukiem tylko ze względu na cenę (1 klasa srednio 3 x droższa niż MDF)Koszt sklejki na średniej wielkości kolumny to ok 500zł i myślę,że tylko to decyduje o wyborze płyt wszelkiego rodzaju.Nie znam żadnego powodu,żeby zniechęcać kogoś do użycia sklejki.Jeśli kolega zna jakieś to proszę się z nami podzielić tą wiedzą. I zapytam kolegę w jego stylu: Co powoduje,że skleka nie nadaje się do budowy zestawów domowych? Jakieś testy? Cechy o których nie wiemy? Wiesz jakie właściwości ma sklejka 18mm? Jest sztywna i gwarantuję ci równie ciężka jak płyta MDF(różnica zaledwie 2,4kg/m2 przy grubości 18mm,a więc nieznaczna) Za to po namoczeniu daje się kształtować a więc jest również idealnym materiałem dla obudów z wszelkimi krzywiznami..Myślałem,że kolega o tym wie,ale po tym wpisie...mam wątpliwości.
    Większość forumowiczów przekonuje się nawzajem do użycia jak najlepszych podzespołów (często opłaconych dużymi kwotami),a potem montuje się je do obudów wykonanych z tandetnego MDF-u który jest na wszelkie sposoby szpachlowany lub co jeszcze gorsze oklejany "czymś" na wzór "estradówek" albo i nie wiadomo czego.ŻADNA szanująca się firma nie produkuje już kolumn wysokiej klasy z płyt MDF (poza monitorami-ale to nie są wysokiej klasy kolumny). Dzisiaj używa się albo kompozytów,albo naturalnego drewna,albo wysokiej jakości sklejki. MDF króluje jedynie w sklepach nie dla idiotów.
    A w odpowiedzi na kolegi ironię -obudowa/skrzynka - nada się również po wycięciu góry i na jabłka i na cebulę :spoko: :D :D :D
    marian133
    Level 38  
    operator321 wrote:
    ŻADNA szanująca się firma nie produkuje już kolumn wysokiej klasy z płyt MDF (poza monitorami-ale to nie są wysokiej klasy kolumny). Dzisiaj używa się albo kompozytów,albo naturalnego drewna,albo wysokiej jakości sklejki. MDF króluje jedynie w sklepach nie dla idiotów.

Większej bzdury nie czytałem.
    Które to niby obudowy są robione tylko ze sklejki?
    Chyba tylko dlatego aby powstał nowy design.

operator321 wrote:
    Co powoduje,że skleka nie nadaje się do budowy zestawów domowych? Jakieś testy? Cechy o których nie wiemy?

Powinieneś napisać "nie wiem" zamiast "nie wiemy".
    Ktoś kto próbował wykonać standardowe kolumny z tych dwóch materiałów ten wie, że MDF jest lepszym materiałem w obróbce (nie strzępi się, jest jednolity, nie ma ubytków jak to w sklejce bywa), jak i lepszy w późniejszym wykańczaniu obudów (lakierowanie, fornirowanie).
    Próbowałeś lakierować kolumny (na kolor) wykonane ze sklejki?
    Pochwal się.

Cena tu nie gra roli, bo jeśli ktoś robi kolumny za np. 5tyś., to stać go na dołożenie 200zł więcej za sklejkę.
    Dlaczego tego nie robi?
    Ponieważ nie ma sensu.
    Co do sztywności obudowy to po to są wzmocnienia. Sklejka się nie nadaje ponieważ jest zbyt elastyczna.

operator321 wrote:
    Większość forumowiczów przekonuje się nawzajem do użycia jak najlepszych podzespołów (często opłaconych dużymi kwotami),a potem montuje się je do obudów wykonanych z tandetnego MDF-u

Proszę bardzo, chętnie przeczytamy (i najlepiej gdyby to było poparte zdjęciami, a może nawet pomiarami) dlaczego mieli byśmy wydawać 3x więcej za materiał na obudowy.
    Arseno-fosforek galu
    Level 9  
    Witam wszystkich zainteresowanym, tym jakże zawiłym, i dziwnym, aczkolwiek pouczającym i umoralniajacym postem.
    Na początek, może sprawy MASOWE, jakby to nie zabrzmiało...
    Greg1702 wrote:
    Jedna kolumna powinna ważyć max 20-25 kilo.

A jeden samochód 1300-1400kg ?

Greg1702 błagam, pomyśl zanim coś takiego napiszesz, po raz kolejny.
    Im cięższa kolumna, ty lepiej, głownie chodzi o aspekty akustyczne. Wiadomo, im cieższa, tym bardzej konkretna, solidna i chciało by się powiedzieć, ...a zaryzykuję:
    szlachetna.

katakrowa wrote:
    Robienie kolumny która waży 40kg też nie jest dobrym pomysłem.

Zgodzę się całkowicie... że jest zdecydowanie za lekka! Kolumna może sobie ważyć 140kg...
    a tak wracając do ,,blokowej rzeczywistości'' 70-80kg teą katastrofy by nie było (budowlanej w sensie) :)

katakrowa wrote:
    ...Szczególnie jak trzeba je później znieść z 4-tego piętra po schodach O swobodnym przestawianiu w mieszkaniu też nie ma mowy.

Znieść 40kg z 4-go piętra... nie powinno stanowić problemu dla statystycznego chłopa, a w drodze ostateczności, w bloku, zazwyczaj jest sąsiadów od h**a, a do pomocy wystarczy że jeden się zgodzi.
    Zawsze kolumnę można spuścić z okna, oczywiście przed odpowiednim zabezpieczeniem, mocowaniem i przygotowaniem (pasy, liny etc.), takie żeczy najlepiej robić w huczne święta, lub w porach gdy znakomita większość populacji przebywa w ,,w krainie snu'' - wówczas serca ich nie bolą, bo oczy nie widziały ;)

SWOBODNE PRZESTAWIANIE W MIESZKANIU, o czym tu rozmawiamy. Do kuchni, a gdzie, nawet do stołu pan nie weźmiesz tej kolumny, a to nie ze względu, że waży tylko 40kilo, ale na to, iż przewody poprowadzone w ścianach, są długości max 40 centymetrów łącznie z końcówkam...

Na koniec, łagodząc pewien wynikły spór dot. ,,hu***ych bo sztucznych, sklejanych z odpadów, materiałów''. Proponuje postawić na lite drzewno, takie z klasą, ,,mocą & brzmieniem'', tzw.: dąb tudzież buk. Po tych pieniądzach... została by nawet reszta. Chyba, że bez reszty. Wówczas.: ze względów, przede wszystkim estetycznych, polecam heban. To tak, na przyszłość dla naszego gustownego i pełnego pomysłów przyjaciela-założyciela (tego posta).

Rada na przyszłość dla katakrowa.: nie ograniczaj się, jeśli chodzi o wagę twoich projektów, najwyźej, gdy kolumna się przewróci, spadnie do samej piwnicy ;)
    Moim, skromnym zdaniem; warto stawiać na naturę, a nie na tapety... (jak w przypadku wyżej zaprezentowanego projectu)

Serdecznie pozdrawiam i ciesze się, że są takie osoby jak katakrowa, które przyznajo się PUBLICZNIE do własnych błedów. Takie osoby powinny występować w rządzie... wtedy to by było... idylla... utopia, eden...
    ciawron
    Level 2  
    Gratuluję projektu. Mimo kiepskiego zadowolenia z efektu końcowego. Wydaje mi się, że też ogromnym znaczeniem na brzmienie tego zestawu miał fatalny pokój odsluchowy. Chyba najgorsze, co można sobie wyobrazić. Kolumna blisko ściany tylnoj i bocznej. Na podłodze płytki... Tu nie zabrzmi najlepszy sprzet. Wiem, nie każdy ma warunki do stworzenia pokoju odsłuchowego, ale tu nie mogło to zagrać. Ale projekt fajny.
    zenobiuszdieta
    Level 1  
    Moim zdaniem te kolumny są zbyt głębokie w porównaniu do ich szerokości. Może to mieć wpływ na jakość brzmienia. Głośniki też mogły by być nieco droższe i minimum 165 mm dla średnich tonów.