Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ardo A 400 - Zapach spalenizny podczas pracy.

hajduk92 06 Nov 2013 11:36 3528 5
    hajduk92
    Level 9  
    Mam problem z pralką Ardo A 400. Otóż podczas prania, gdy włączona jest grzałka to po jakimś czasie czuć spalenizną. Zasadniczo jest tak: im wyższa temperatura tym bardziej intensywny zapach. Jeżeli piorę w zimnej wodzie to nic nie czuć.
    Nadmieniam, iż wymieniłem kondensator, pasek oraz łożyska ok. pół roku temu bo bęben miał problemy z obracaniem się zwłaszcza przy obciążeniu. Pralka pracuje bez problemów oczywiście, jednak ten dziwny zapach mnie niepokoi bo to nie zwiastuje nic dobrego.
    nikusert
    Level 40  
    Witam
    Zobacz z tyłu pralki przewody od grzałki.
    hajduk92
    Level 9  
    Otóż znalazłem rozwiązanie problemu. Przepalił mi się kontakt. Jak pralka pracowała bez załączonej grzałki to nie było problemu, jednak gdy grzałka była załączona to pobór prądu wzrastał i gniazdko się jarało. To była przyczyna moim zdaniem.
    Ardo A 400 - Zapach spalenizny podczas pracy.

Teraz pytanie czy da się zapobiec temu w przyszłości?
  • Helpful post
    Witold5
    Level 32  
    Ja mam też Ardo (inny model), też takie gniazdko, inaczej się nie da w mieszkaniu zachowując jakąś estetykę wnętrza. Zasada jedna, wszelkie śrubki w gniazdku mocno dokręcić, kabelki dobrze odizolować. Cudów tu nie zrobisz. Ze zdjęcia widać że w gniazdku na kabelkach były luzy.
    hajduk92
    Level 9  
    Już mam nowe solidne gniazdko założone, kable dobrze przymocowane. Jak na razie brak jakichkolwiek oznak iskrzenia, spalenizny itp. Problem rozwiązany.
    Witold5
    Level 32  
    Zwróć jeszcze uwagę, czy wtyczka siedzi ciasno w gniazdku. Luz między wtyczką a gniazdkiem sieciowym po jakimś czasie spowoduje iskrzenie a później wypalenie gniazdka.