Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przypadkowe piski klawiatury

06 Lis 2013 15:52 1200 1
  • Poziom 31  
    Sytuacja nastąpiła nagle podczas normalnego użytkowania. Klawiatura PS/2 podłączona do portu PS/2 - po naciśnięciu jakiegokolwiek klawisza piszczy głośnik systemowy, trwa to nawet 10 sekund bez przerwy po pojedynczym naciśnięciu. To tak, jakby klawisz był przytrzymany dłuższy czas, choć nie jest. Nie ma znaczenia, czy odpalony jest system, czy wpisuje się hasło BIOS'u. Piszczy w każdym przypadku. Podczas startu komputer nie zgłasza braku klawiatury. Tylko ona sama nie działa.

    Klawiatura jest sprawdzona na innym komputerze i działa bez zarzutu.

    Do komputera zaś podłączyłem drugą klawiaturę i sytuacja jest podobna - również piszczy. Na porcie PS/2 jest obecne zasilanie +5V.

    Pomogło użycie przejściówki PS/2 -> USB. Po przestawieniu w BIOS na USB Legacy Support klawiatura działa. Jednakże wczoraj głośnik znów zaczął piszczeć na klawiaturze poprzez przejściówkę PS/2 -> USB i to w przypadku, gdy klawiatura była w spoczynku przez dłuższy czas. Piski trwały dłużej, niż 30 sekund. Powtórzyło się to kilka razy. W trakcie piszczenia komputer nie reaguje, można jeździć myszą, kursor się porusza, lecz nie odpala się żaden program, ani menu start. Dopiero gdy pisk ustaje, wszystko wraca do normy. Łącznie z klawiaturą.

    Inna sprawa, to brak możliwości wejścia do BIOS na przejściówce PS/2 -> USB. Po włączeniu komputera BIOS czeka na naciśnięcie DEL. Gdy to zrobię, klawiatura pozostaje martwa. Komputer nie wchodzi do BIOS i czeka na hasło, którego nie można wpisać. Jeśli nie nacisnę nic i spokojnie poczekam na prośbę o hasło, wtedy klawiatura działa. Jednakże z tego miejsca wejść do BIOS się nie da (bez wcześniejszego DEL). Na początku sytuacja taka nie miała miejsca, wielokrotnie wchodziłem do BIOS przy pomocy przejściówki PS/2 -> USB i wszystko działało. Żadne zmiany dotyczące ustawień USB, ani klawiatury USB w BIOS nie miały miejsca. Tak jakby "samo się stało". I to mnie właśnie najbardziej dziwi.

    Zabrakło mi pomysłów, aby ten problem rozwiązać.

    Płyta główna to Gigabyte GA-6VTX rev 1.2 (VIA 694T), brak napuchniętych kondensatorów, procesor PIII 1,26GHz. Mostek południowy VT686B.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 31  
    Sytuacja uległa dalszemu pogorszeniu. Odłączając klawiaturę przez przejściówkę PS/2 -> USB stwierdziłem, że to nie jest jej wina. Komputer nawet bez podpiętej klawiatury USB oraz bez klawiatury PS/2 wydaje taki pisk. Obecnie nawet po około 5-10 minut blokując wszystko.

    Wpadłem na pomysł, aby zrobić prosty tester poziomów logicznych na bramkach TTL i LED'ach. Gdy na wejściu bramki jest niski poziom logiczny, świeci się dioda zielona, gdy wysoki, czerwona. Układ ma dwa takie kanały. Podłączyłem go do gniazda klawiatury w piszczącym komputerze i na początku pokazał dwa stany niskie. Dziwne, bo sygnały KCLK i KDAT mają podciągnięcia do +5V (pull-up). Potwierdziłem to na innym komputerze. W stanie spoczynku sprawnego komputera świecą się obie czerwone LED - zatem to stan wysoki na obu liniach. W piszczącym jest dwa niskie, gdy czasami nie piszczy, natomiast podczas piszczenia KDAT jest niski, natomiast KCLK miga raz tak, raz tak, z różną częstotliwością.

    Przypuszczam, że uszkodzony jest rezystor(y) pull-up lub jakiś element zwierający obie linie do masy - np. jakiś kondensator. Zanieczyszczenia wykluczam, gdyż płyta jest czysta. Tylko gdzie szukać usterki? Na płycie obok gniazda klawiatury ścieżki wchodzą w jakąś warstwę wewnętrzną i nic nie widać. Ma ktoś może schemat tej płyty?

    Pozdrawiam.