Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

suszarka do prania-pomóżcie wybrać

justynka_28 06 Nov 2013 16:58 5700 7
    justynka_28
    Level 9  
    bardzo bardzo proszę was o pomoc w wyborze suszarki. czytam o nich już od dwóch tygodni i mam coraz większy mętlik w głowie :( już sama nie wiem czy te z pompą ciepła są dobre czy nie??? (dużo wpisów o awaryjności Siemensa, o tym że efektywność energetyczna spada jak się filtry zabrudzą itp.)

szukam suszarki do 3 tysięcy zł, w klasie energetycznej A no i chyba bez tej pompy(???) najlepiej Bosch albo Siemens. zastanawiam się nad tym modelem: WTW86563PL ale ten jest chyba z tą pompą...
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    justynka_28 wrote:
    WTW86563PL ale ten jest chyba z tą pompą...

Jest z pompą.
    Nigdy suszarki z pompą. Znajdź Bosch czy Siemens ale bez pompy.
    justynka_28
    Level 9  
    no właśnie teraz na stronie Boscha doczytałam, że ta też jest z pompą. no to w takim razie chyba nie ma bez pompy i w klasie A. a te różnice w zużyciu energii są znaczne? jak to się przekłada na rachunki?

np. ze strony Boscha

Zużycie energii suszarki elektrycznej przy pełnym załadowaniu - NOWA (2010/30/EC)
    WTY88780PL 1.71 kWh z pompą
    WTB86211PL 4.61 kWh bez pompy
    WTB86201PL 4.61 kWh bez pompy

Ważone roczne zużycie energii - NEW (2010/30/EC)
    WTY88780PL 213.0 kWh/annum
    WTB86211PL 561.0 kWh/annum
    WTB86201PL 561.0 kWh/annum

ale może te z pompą nie są takie tragiczne? te różnice są chyba dosyć duże??? w końcu ludzie to kupują? załamać się można...

i proszę napiszcie czym się różni wyświetlacz tft od lcd i diodowego? ustawię suszarkę na pralce i w przypadku tego modelu o którym pisałam w pierwszym poście ktoś zwrocil uwagę na to że jest nieczytelny (tam jest diodowy)
    justynka_28
    Level 9  
    Proszę,czy ktos moze mi pomoc bo nie wiem co w koncu kupic... Nigdzie nie znalazlam suszarek bez pompy w klasie A. Napisalam do boscha pytanie kilka dni temu i tez bez odpowiedzi... Na stronie boscha nie ma takiej suszarki (moze maja tylko nowe modele) ceneo tez nic nie znalazlo....[/table]
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Policz sama. Jaka jest różnica w cenie zakupu jednej i drugiej a jakie oszczędności są w użytkowaniu. Do tego, w jednej może się zepsuć grzałka a w drugiej kompresor.
    Mariusz_Staśkiewicz
    Level 11  
    W rodzinie mamy dwie suszarki,mama Elektroluxa EDC 67550W(1600zł) Ja zaś Elektroluxa z pompa ciepła EDH 3284 PDW(2200zł). Na początku przed zakupem zerowa wiedza sprzedających i pojedyńcze sztuki na sklepach. Opiszę Tobie najpierw moja,np. na wysuszenie 6 dużych ręczników kąpielowych wypranych w pralce Amica 1000obr/min zużyła 1.6kWh.Suszarka ma załadunek max. 8kg, moja pralka max. 5kg i nie zawsze ładuje się ją do pełna tak i więc zużycie prądu suszarki miałem od 0.88kWh do 1.6kWh na cykl. Temperatura suszenia w programie Bawelna Extra Suche zaczyna się od 40°C i przez większość cyklu wynosi 65°C, w programie Delikatne suszy w 58°C więc wielkiej różnicy niema.Na stronach Elektroluxa chwalą się temp.suszenia 50-55°C, bzdura chyba że chodzi o średnią z całego cyklu. Obudowa nie nagrzewa się tak mocno jak i pomieszczenia jak suszarka bez pompy. Co do niszczenia ubrań tzn że robią się coraz cieńsze to u mnie filtry mogę śmiało czyścic co dwa cykle u mojej mamy są mocno zapchane po każdym cyklu. Z żoną jak na razie nie zauważyliśmy kurczenia ubrań ,mama zaś zauważyła że skurczyły się markowe bluzy moich młodszych braci. Jak będe miał czas to pomierzę zużycie prądu jak i temp. suszenia Elektroluxa EDC 67550. Ok. pomierzyłem tę suszrkę. Po 6 cyklach suszenia zużyła 18,5kWh czyli średnio 3kWh na cykl. Pranie prane w pralce Indesit wirowane 1200obr/min,pralka ładowana prawie do pełna czyli ok. 4-5kg suchego załadunku. Temperatura suszenia w programie Extra i Suche dla tkanin bawełnianych to 75-82°C, w programie Extra i Do Szafy dla tkanin syntetycznych to 60-70°C, w programie Mix i Jeans 58-70°C.
    justynka_28
    Level 9  
    a mam jeszcze jedno pytanie, zauwazyłam, że moc przyłączeniowa tych z pompą ciepła jest niższa niż tych bez pompy. Czy np. jezeli u mnie w mieszkaniu zdarza się tak, że jezeli włączę na raz kilka sprzętów np. zmywarka, żelazko i pralka to czasem wywali mi któryś korek to, czy nie lepiej w moim przypadku kupić suszarkę z tą niższą mocą??? (uprzedzając rady jakie mogą paść, nie zamierzam nic "inwestować" w instalację w tym mieszkaniu bo wkrótce i tak planuję je zmienić)
    Mariusz_Staśkiewicz
    Level 11  
    Tak jest różnica w poborze energii. Elektrolux EDC 67550(ten bez pompy ciepła) pobiera 2300W,mój z pompą ciepła 900W. Od siebie dodam ,że ideałem byłaby suszarka kondesacyjna bez pompy ciepła z możliwością wyboru temperatury suszenia a nie z gotowymi programami z których najczęściej korzysta się z dwóch. Żona jak i moja mama są zadowolone bo odchodzi dużo prasowania.Dzieciaki zadowolone bo wrzucam ich ręczniki na 20min. i po kąpaniu mają je ciepłe do wysuszenia się.