Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

junkers ceraclass zs 14-2 dv a - jak podlaczyc termostat pokojowy salus 091fl pb

przemaszko 06 Nov 2013 18:38 13743 6
    przemaszko
    Level 10  
    witam jak podpiac odpowiednio ten sterownik....dodaje fotke stykow w piecu jesli ktos moze wskazac jak podpiac ten sterownik..w sterowniku mam dwa wyjscio com i no jak polaczyc go z piecem? junkers ceraclass zs 14-2 dv a - jak podlaczyc termostat pokojowy salus 091fl pb

dodam ze niebieski kabel to "com" w sterowniku a brazowy to "no"

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

kurcze szkoda ze nikt nie wie gdzie wpiac odpowiednie kable :/
  • Helpful post
    piracik
    Moderator of Heating systems
    RT - LS polaryzacja jest bez znaczenia.
    w sterowniku tak jak pisałeś NO - COM

Uważaj! Jest tam napięcie 230V !
    przemaszko
    Level 10  
    czyli niebieski LS=COM a brazowy RT=No tak ?

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze pytanie z ciekawosci NS i te dwa obok T T od czego by byly?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Może być LS-COM RT-NO, może być również na odwrót. Nie ma to znaczenia.

NS jest zerem dla termostatów wymagających zasilania. Np z diodą sygnalizującą prace kotła itp.
    A te obok TT ... szczerze mówiąc nie wiem.
    respietras
    Level 2  
    Witam
    Mam termostat Salus 091FLRF (bezprzewodowy), w którym odbiornik podłączany do pieca jest zasilany osbno z sieci, a poza tym ma dwa wyjścia do pieca gazowego oznaczone NO/COM. Przyłącze w piecu gazowym (Junkers Ceraclass zw14-2 DV KE 23) ma następujące oznaczenia na wejściach: LR/4, Ls/1, Ns/2, LT/8, Ls/1, Ns/3. LT/8 i Ls/1s (obok siebie) są zmostkowane. Proszę o pomoc jak podłączyć przewody od odbiornika oznaczone symbolami NO i COM? Czy tak samo jak powyższym opisie?
    Pozdrawiam
    loczek29-1976
    Level 9  
    Witam. Proszę o pomoc. Zakupiłem regulator pokojowy SALUS 091FLRF i mam problem z podłączeniem go do sterownika kotła METAL FACH SOKÓŁ. Styki w kotle są beznapięciowe. odbiornik ma 4 wyjścia COM, NO i L, N. L i N podłączam do prądu, a COM i NO do sterownika. Sygnał z nadajnika dociera do odbiornika, ale piec nie reaguje. Czytałem coś, że pomimo, iż sterownik ma styki beznapięciowe to i tak trzeba jakoś zasilić prądem mostkując, ale nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Poniżej są: schemat sterownika i podłączenie regulatora. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

junkers ceraclass zs 14-2 dv a - jak podlaczyc termostat pokojowy salus 091fl pb

Leszek 7.8.7
    Level 9  
    Witam

Zakupiłem bezprzewodowy regulator madel 091fL 091FRF Salus i mam problem z podłączeniem
    Problem jest taki, nie nie mam połączenia z sterownikiem
    radon ewm-1 dołączam zdjęcia może ktoś będze wiedział
    Pozdrawiam