Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mtech Legend III - Zakłócenia od ksenonów.

ORMO_PL 07 Lis 2013 11:09 2751 12
  • #1 07 Lis 2013 11:09
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    Witam.
    Nie wiem, czy temat nie powinien znaleźć się w innym dziale, gdyby coś było nie tak, proszę o przeniesienie.

    Sprawa trywialna.

    Miałem Midlanda Alana 100 plus, który w dość nieoczekiwany sposób dokonał swojego żywota. Teraz mam coś co bardziej przypomina radio - Mtech Legend III, jednak pracuje w podobnym środowisku, bo auta nie zmieniłem.

    O ile Legend dobrze radzi sobie z wtryskami/wycieraczkami/dmuchawą, o tyle nie radzi sobie z HIDami. Wiem, wiem, że montaż tych błyskotek w aucie, które do tego nie jest przystosowane to głupota. Mam zamiar je usunąć, jak tylko awarii ulegnie któryś z palników lub przetwornic - wrócę do zwykłych żarówek.
    Gdy układ jest wyłączony, wszystko działa jak należy. Gdy włączę światła, do radia dochodzi szum na 3 - 4 jednostki skali S na radiu. Jest jakaś metoda (oprócz usunięcia tychże) aby zniwelować te zakłócenia? Przynajmniej do czasu zużycia.

    Próbowałem zakładać różne 'ekrany', polepszać umasowienie przetwornic i samych żarówek - nic to nie dało, dalej wszystko wlatuje do radia przez antenę.

    0 12
  • #2 07 Lis 2013 11:44
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 07 Lis 2013 12:03
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    Wspomniałem o tym.
    Dał, który to ekran miał przejście do masy zasilania - jak to ekran. Jednak pomimo to postanowiłem puścić 'drugą' nitkę masy, podłączając odbudowy przetwornic bezpośrednio do karoserii auta - zero poprawy

    0
  • #4 07 Lis 2013 12:28
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 07 Lis 2013 12:38
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nic nie zrobisz. Jedynym wyjściem jest tylko demontaż tego chińskiego badziewia, które nie spełnia żadnych norm i to pod każdym względem.
    Sprawa poruszana wielokrotnie. Tak samo sieja badziewne chińskie światła do jazdy dziennej, gdzie przetwornice diod też ostro sieją. Na forum znajdziesz trochę na ten temat. Skutecznej solucji brak.

    0
  • #6 07 Lis 2013 12:47
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 07 Lis 2013 12:50
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    janekmazur92 napisał:
    Przewód masowy to całkowicie zła metoda ze względu na powstające w nim ground loopy zwłaszcza jak jest cienki i długi. Szum, o którym mowa będzie mniej więcej niezmienny niezależnie od radia CB także znowu zły tok rozumowania jeśli piszesz o poziomie zakłóceń od wycieraczek wtryskiwaczy działa ANL nie mający nic do rzeczy. 4 krechy to bardzo dużo jak na HID zaekranowany (podaj nazwę) dlatego wziąłbym się najpierw za antenę, Opisz montaż CB i zobacz co się dzieje bez anteny.


    Trywialnie. CB w aucie zasilane z gniazda zapalniczki, antena na dachu w tylnej części. Niestety tandetny sunker CB119.
    Po odłączeniu anteny błoga cisza, jedynie szumy radia, nawet przy włączonych światłach.

    Ksenony są do wylotu - wiem o tym. Wydają się świecić intensywniej niż normalne żarówki - nie kupowałem ich - dostałem w prezencie...

    Dodam też, że to samo dzieje się przy próbie odsłuchania zwykłego radia na UKF... przebijają się tylko najsilniejsze stacje.

    0
  • #8 07 Lis 2013 12:53
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 07 Lis 2013 12:59
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    Też się bardzo zdziwiłem - akurat to może być spotęgowane tym, że antena od UKF znajduje się stosunkowo blisko palników - na przednim zderzaku.
    Dodam też, że radioodtwarzacz zasilany jest bezpośrednio z akumulatora.

    Nazwy zestawiku nie pomnę. Jest typowo chiński, przetwornice w czarnych plastikowych obudowach. Niby są metalowe podkładki w tym plastiku, i niby jest na nich przejście do masy, natomiast dodatkowe umasowienie tego nie przyniosło rezultatu...
    Próbowałem nawet jak głupi owijać przetwornice folią aluminiową - nic.

    0
  • #10 07 Lis 2013 13:10
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    ORMO_PL napisał:


    Nazwy zestawiku nie pomnę. Jest typowo chiński, przetwornice w czarnych plastikowych obudowach. Niby są metalowe podkładki w tym plastiku, i niby jest na nich przejście do masy, natomiast dodatkowe umasowienie tego nie przyniosło rezultatu...
    Próbowałem nawet jak głupi owijać przetwornice folią aluminiową - nic.


    Nic, bo zakłócenia nie wydostają z poprzez obudowę w tak duży sposób, jak poprzez kable zasilające samą przetwornicę, a już na pewno lampy. Jedyne co mógłbym proponować, to ekranowane kable do lamp, i próba założenia filtra zakłóceń przewodzonych, takiego jak w zasilaczach komputerowych, na przewodach doprowadzających.
    Można również sprawdzić, czy zakłócenia wydostają się zasilaniem przetwornicy, czy lampy.

    0
  • #11 07 Lis 2013 13:11
    2317234
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 07 Lis 2013 14:14
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Chyba, że to te najbardziej tandetne z tandetnych ksenonów (zestaw za troszkę więcej niż stówka widziałem). Wtedy nic już nie pomoże :D

    0
  • #13 07 Lis 2013 22:36
    2317234
    Użytkownik usunął konto