Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LC 37X20E - brak 1.2V na płycie głównej, błędy komunikacji/procesor obrazu

austin007 08 Lis 2013 16:30 3663 4
  • #1 08 Lis 2013 16:30
    austin007
    Poziom 17  

    Witam

    Wczoraj oglądając naziemną (tuner zew.) w wysokiej rozdzielczości nagle straciła na jakości, jakbym przełączył dekoder DBV-T z HD na SD. Dziś po powrocie z pracy już nie mogłem go uruchomić. 5 lat i 1 miesiąc żył Sharp.

    Migają Led OPC i POWER. TV reaguje na pilota Do menu serwisowego nie mogę wejść. LCD wygaszony.

    Z serwisówki wynika (3 x red flashes + 1x green), że to

    Communication failiture -> Initial communication from main CPU is not received-> communication line failiure or start-up main CPU failure


    Płyta główna QPWBXE237WJN3 DUNTKE237WE RAV5460 v1.52
    Pomierzyłem napięcia z main power supply (DELTA DPS 201-DPA). Wszytko ok.
    Dobrałem się do płyty głównej.
    Myślałem,że wszystkie napięcia są kontrolowane przez uP, więc jeśli któregokolwiek brak, zgłosi to podczas POST.
    Zgłasza owszem, lecz brak komunikacji j.w.
    Pomierzyłem wszystkie bezpieczniki SMD -ok, Obejrzałem elektrolity.
    Na płycie są przetwornice DC-DC (TPS 40055+SP8K4)
    5V->5V, 15V->3V3, 15->1V3 i 15V->1V2 (IC9604)
    Pomierzyłem napięcia. Wszystkie oprócz 1V2(faktycznie 0V) są . To napięcie jako jedyne nie jest monitorowane przez uP. Wykorzystywane jest tylko i wyłącznie jako jedno z napięć procesora obrazu (Tident SVP-WX68-LF(7568W-LF))
    Odlutowałem 4 nogi 2xMOSFETa SP8K kluczującego przetwornicę, żeby sprawdzić czy jest zwarty, bo w obwodzie wykazywał Rsd ok 0,10R statycznie (zmierzone mostkiem RLC).
    Okazało się ,że nie jest zwarty.
    Czy video procesor (IC3301 na serwisówce) może statycznie mieć rezystancję na VCC 1V2 0,10R? Mierzyłem tę rezystancję do masy odpinając całą przetwornicę.
    Szukam przyczyny braku napięcia 1V2 za przetwornicą.Duże obciążenie włącza pewnie zabezpieczenie i przetwornica nie startuje (statycznie wychodzi 1,2V/0,1=12A vs 2,4A opisane na linii w serwisówce).
    Proszę o sugestie, ew podzielenie się doświadczeniami.

    Swoją drogą procesor obrazu nie komunikuje się z uP odpowiedzialnym za Power On Self Test, który ledami zgłasza błąd komunikacji z CPU ( tak jest w opisie).

    Jeśli uwalony jest procesor obrazu to amen. Pewnie zakup całej płyty to koszt (jaki ? )nieuzasadniony ekonomicznie przy obecnych cenach 32"LCD.

    Długo, cóż.

    W załączniku wycinek z przetwornicą i otoczenie procesora wideo z zaznaczoną linią zasilania 1,2V połączoną bezpośrednio z przetwornicą.

    Będę zobowiązany za uwagi, pomoc, sugestie ew podzielenie się doświadczeniami.
    Znalazłem mnóstwo innych opisanych typowych usterek tego LCD, ale nie tą.

    Pozdrawiam i dziękuję
    Austin


    Sharp LC 37X20E - brak 1.2V na płycie głównej, błędy komunikacji/procesor obrazu

    Sharp LC 37X20E - brak 1.2V na płycie głównej, błędy komunikacji/procesor obrazu

    0 4
  • #2 08 Lis 2013 23:34
    lisek
    Spec od monitorów

    Na tym sharpowskim chassis X20 duży problem bywał z BGA IC8101 dekoderem HIDTV-PRO LX66. ( fatalne lutowanie, po czasie kulki "puszczały" i bywały podobne objawy: niby sa napięcia z PSU, na MB ale nie ma obrazu i fonii, led pokazuje error 3)
    Jest on także zasilany z +1,2V
    Twój procesor video DCRe SVP WX68 IC3301 jest zasilany z +1,2V
    Ponadto w SM tego chassis napisano
    Sharp LC 37X20E - brak 1.2V na płycie głównej, błędy komunikacji/procesor obrazu
    * https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2292862.html

    Co do opornośći jak piszesz 1,2ohm na tym drugim IC nic nie powiem bo nie mierzyłem. Może być : zle lub ok. (zależy w stosunku do jakich pin"s IC mierzyłeś?)
    Ponadto te MB o końc. ...WJNx x:1/2 lub 3 nic nie wiadomo poza tym ,że uzuwano je w modelach 32-37-40"
    [LC-37X20E] MAIN BOARD [QPWBXE237WJN2]
    Sharp LC 37X20E - brak 1.2V na płycie głównej, błędy komunikacji/procesor obrazu

    Te MB sa poszukiwane i do dostania na ebay od 30-50£
    Link_ten MB akurat sprzedany

    Te przetwornice DC-DC na TPS40055 smiało pociągną nawet 10A , opisano dobrze na http://www.ti.com/lit/ug/sluu186/sluu186.pdf

    1
  • #3 08 Lis 2013 23:52
    mirex
    Poziom 43  

    Przeczytaj lisek jeszcze raz temat i popraw swój post. A najlepiej całkowicie usuń. ;)

    A co to są te czerwone owale autorze?
    Mam rozumieć, że wszystkie zaznaczone kondensatory usunięte?

    0
  • #4 08 Lis 2013 23:59
    austin007
    Poziom 17  

    Dzięki lisek.

    Trochę pokręciłeś fakty:) - oporność na linii zasilania napięciem 1,2V procesora obrazu to 0,10 ohm względem masy po odpięciu przetwornicy.

    Z tego, co widziałem BGA IC8101 nie jest zasilany napięciem 1,2V. Procesor wizji też jest na BGA i może problem z balliniem jest ten sam. Z tym,że musiałoby powstać zwarcie kulek zasilania 1,2V i GND (zdaje się mało prawdopodobne)
    , albo uwalony chip - zwarty w strukturze do masy. Przy czym nie jest to 0,00 ohm , a 0,10 ohm. No ale to już wróżenie.

    Rzeczywiście przetwornica pociągnie spokojnie do 10A, ale można ustawić ograniczenie (nie wczytałem się w aplikację, choć jest napisane o tym w nagłówku).

    Płyta w załączonym obrazku zgadza się wizualnie.

    BTW: Sharp, Made in Japan, w testach ach i ech, wcale nie taki tani, a na forach dopiero przekonuję się ile usterek mają te TV :/

    lisek -> czy problem z BGA poprawiono od jakiegoś nr. seryjnego?

    0
  • #5 13 Lis 2013 17:04
    austin007
    Poziom 17  

    Sprawdziłem przetwornicę DC-DC 1,2V na płycie i wygląda,ze jest ok.
    Podłączyłem 1,2V z zewnętrznego źródła ustawiając ograniczenie prądowe 3A.
    Procesor obrazu ( i tylko on) grzeje się na potęgę.
    Próbowałem wystartować TV z tym zewnętrznym zasilaniem. Nadal występuje błąd jak w tytułowym poście.
    Reszta klamotów sprawna. Panel LCD jak nowy. Niewiele w sumie to grało. Szkoda:/
    Wygląda na zwarcie w strukturze chipa.

    0