Chciałbym kupić „auto rodzinne”. Wybór padł na Opla Zafirę. Mam zamiar przeznaczyć około 15-16 tys. zł. Ponieważ w ciągu tygodnia samochód będzie jeździł na bardzo krótkich trasach (2-5 km) wybór padł na silnik benzynowy. W weekend możliwe będą trasy rzędu 200-300 km a w wakacje 5-8 tyś. W związku z tym mam zamiar auto zagazować. Do tej pory przeszukiwałem oferty Zafiry – rocznik 2004-2005 z silnikiem 1,8 – 125 KM. Często w czasie wyszukiwania ofert pojawiają się oferty Zafiry B rocznik 2005-2006 z silnikiem 140 KM. w cenie spełniającej moje kryteria. W związku z tym mam pytanie.
Czy warto kupić w podobnej cenie wyższy model?
Będzie to początek produkcji, zatem egzemplarze mogą być mało udane. Dodatkowo w tej cenie, wyposażenie samochodu będzie ubogie. Najważniejszą jednak dla mnie sprawą jest serwis. Mój mechanik odradza mi nowszą wersję uważając, że jest tam więcej elektroniki (na której on się nie zna) i do tego ceny części zamiennych znacznie droższe. W przypadku modelu A mój fachman jest w stanie naprawić prawie wszystko, a ceny jego usług dla mnie są w bardzo dobrych cenach
.
Czy warto ponosić większe koszty serwisu dla nowocześniejszej konstrukcji?
Czy warto kupić w podobnej cenie wyższy model?
Będzie to początek produkcji, zatem egzemplarze mogą być mało udane. Dodatkowo w tej cenie, wyposażenie samochodu będzie ubogie. Najważniejszą jednak dla mnie sprawą jest serwis. Mój mechanik odradza mi nowszą wersję uważając, że jest tam więcej elektroniki (na której on się nie zna) i do tego ceny części zamiennych znacznie droższe. W przypadku modelu A mój fachman jest w stanie naprawić prawie wszystko, a ceny jego usług dla mnie są w bardzo dobrych cenach

Czy warto ponosić większe koszty serwisu dla nowocześniejszej konstrukcji?