Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vitodens 100 WB1 - Funkcja przeciwzamrozeniowa

arturccc 09 Nov 2013 11:03 3468 12
Buderus
    arturccc
    Level 14  
    Małe sprostowanie:

Posiadam dość stary kocioł Vitodens 100, z 2000 roku ze sterownikiem pogodowym i pokojowym RS. Od niedawna współpracuje z równolegle podłączonym kotłem na paliwa stałe i mam wrażenie, że teoretycznie zablokowany przez przekaźnik, tak do końca zablokowany nie jest. Po czym poznaję? Wyraźnie słychać, że kocioł gazowy działa w jakimś dziwnym trybie, nie jest to funkcja grzania, ale tak jakby grzał. Poza tym, mam w kotle na paliwa stałe pompę z autoadapt i widać, że po całkowitym wyłączeniu kotła gazowego np. ręcznie w tryb tylko CWU, moc pompy wzrasta z 6W na 12W, czyli znika jakiś opór, zmienia się "ciśnienie" w instalacji i autoadapt zwiększa przepływ. Ten tryb nazwijmy czuwania, nie występuje w trybie grzania CWU, chyba grzania CO też nie zawsze, zdaje się jest zależny od temperatury zewnętrznej, ale co do tego, nie jestem do końca pewny, bo dzisiaj było 15 na zewnątrz, a i tak sobie buczał, choć proszę tego nie brać za pewnik, ponieważ aktualnie piec węglowy jest wyłączony. Jestem niemal pewny, że ten tryb czuwania w trybie grzewczym nie występuje zawsze.

Podłączenie kotła moim zdaniem wykonałem prawidłowo, kocioł gazowy jest blokowany poprzez przekaźnik wpięty do gniazda X6.1 i X6.2 (strona 78 Instrukcji Serwisowej) tzw. zewnętrzne blokowanie palnika i pompy i coś tam na płycie jeszcze zmieniałem. Działa to w ten sposób, że po uruchomieniu się pompy w kotle węglowym natychmiast wyłącza się wszystko w gazowym tj. grzanie wody, domu, ale chyba nie do końca?

Na forum znalazłem informację odnośnie logiki pompy, sprawdziłem przed chwilą, u mnie jest 16:00, czyli nieaktywna. Do czego służy ta funkcja? W internecie w przypadku kotłów buderus znalazłem informację, że logika pomp zabezpiecza przed kondensacją??? O co chodzi, przecież kocioł kondensacyjny ma kondensować jak najwięcej?

Czy można jakoś zmienić funkcję ochrony przeciwzamrożeniowej, czy może powyższe działanie kotła związane jest zupełnie z czymś innym?

Niestety w dostępnej IS są pewne nieopisane kody, żeby pewnie nie przekombinować, ale chciałbym to świadomie zmienić. Poza tym, większość instalatorów z którymi miałem styczność zwyczajnie nie zna tego kotła, jest to stary model. Zastanawiam się w tym miejscu, czy załączona instrukcja IS to jedyna dostępna dokumentacja do tego kotła, czy też jeśli trafię na jakiegoś rzetelnego serwisanta to on będzie miał dostęp do innej, z nieopisanymi kodami?

Wyszło trochę długie, ale chciałem dokładnie opisać.

Ktoś jest w stanie pomóc?

W załączeniu IS i IM tego kotła.
  • Buderus
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Mostek na płycie zmieniłeś tak aby był blokowany obieg grzewczy?
    Powinieneś dać jakiś przekaźnik czasowy aby kocioł gazowy był blokowany jeszcze przez np. 30min od czasu wyłączenia pompki.
    Może występować taka sytuacja, że kocioł na paliwo stałe stygnie, pompka się wyłączy na chwilę i gazowy już będzie startował. W węglowym poprzez brak przepływu złapie temperaturę, że pompka się włączy i gazowy się blokuje. Coś takiego nie powinno występować.
    Druga sprawa to masz kocioł dwufunkcyjny czy z zasobnikiem?
    Jeżeli palisz w drugim kotle to gazowy ma pilnować CWU czy wszystko zapewnia tamten?

Nie opisane kody są w każdej instrukcji do każdego kotła. Ich się po prostu nie zmienia.
    Są kody, które można zmienić dopiero po przestawieniu innego kodu (takie zabezpieczenie) ale tam nie masz potrzeby się dostawać :D
  • Buderus
    arturccc
    Level 14  
    Dziękuję za zainteresowanie. Tak, mostek na płycie zmieniłem. Kocioł jest zablokowany, ale jakby w trybie czuwania, a nie jest wyłączony jak w trybie CWU. Oczywiście nie uruchamia się, ale właśnie tak jakby czeka, czy to może być zworka, może sprawdzę jeszcze raz, choć o pomyłce raczej mowy nie ma. Sprawdziłem, jeszcze jak sie zachowuje po ustawieniu OFF, na regulatorze pokojowym i kocioł też jest w tym trybie czuwania, ale na zewnątrz jest 10 stopni. Milknie całkowicie dopiero po przestawieniu na grzanie tylko CWU, może to jest normalne zachowanie?

Ewidentnie jednak coś tam w nim pracuje. Wymusiłem ręcznie uruchomienie pompy kotła węglowego i gdy zmieniam tryb pracy pompy w kotle węglowym, np. z I biegu na III, to zmienia się również dźwięk jaki wydobywa się z kotła gazowego.

Tak sobie gdybam. Czy w tym kotle nie ma ochrony przed zamarzaniem, a może ma to związek z krzywą grzewczą, tj. od pewnych temperatur kocioł już czuwa i dopiero jeśli bym maksymalnie obniżył krzywą i kąt, to wówczas do pewnego zakresu temperatur zewnętrznych kocioł by milczał? -> sprawdziłem, to nie to.

Co reszty, znowu będzie długie, ale inaczej się nie da:

Rozwiązanie, że kocioł gazowy uruchamia się natychmiast po wyłączeniu pompy CO węglowego zostało zastosowane z premedytacją i jednego powodu. W okresach przejściowych od września do mniej więcej grudnia i od marca do maja ogrzewać będę głównie gazem, ale jak przymrozi to rozpalam węglowy nie zajmując się tym, który kocioł podgrzewa CWU. Mimo, że kotły mają niezależne podgrzewacze wody, (odpowiadając na pytanie: kocioł gazowy jednofunkcyjny) to połączone są w taki sposób, że ciepła woda z podgrzewacza kotła węglowego, wpływa jako zasilanie wody do podgrzewacza gazowego. W momencie gdy uruchamia się grzanie wody w kotle węglowym, wyłącza się pompa CO tzw. priorytet CWU, przekaźnik odblokowuje kocioł gazowy i ten w razie potrzeby dogrzewa swój podgrzewacz, który stracił ciepła podczas przestoju, a ponieważ woda, która do niego wpływa już jest ciepła, to grzanie nie jest zbyt długie. Zbiorniki są tej samej pojemności. W okresie zimowym CWU będzie tylko z kotła węglowego. Po prostu wyłączam gazowy i odkręcam/zakręcam dwa zawory.

Może nietypowe rozwiązanie, ale tak to sobie wymyśliłem i działa. Może przy różnych pojemnościach zbiorników byłby problem, ale tutaj nie ma. Dodatkowo przed przekaźnikiem jest opisany przełącznik ON/OFF (w zasadzie: GAZ+WĘGLOWY, GAZ/WĘGLOWY), na przekaźniku dioda sygnalizuje stan, więc można w razie czego "ręcznie" rozłączyć, połączyć kotły.
    piracik
    arturccc wrote:
    z I biegu na III, to zmienia się również dźwięk jaki wydobywa się z kotła gazowego.

Masz zawór zwrotny na zasilaniu z kotła gazowego czy pompka na węglowym tłoczy przez gazowy?
    Zwłoka załączenia gazowego po wyłączeniu pompki powinna być.
    Sprawdź dokładnie w jakim płożeniu jest ta zworka.

Krzywa grzewcza nie ma nic do ochrony przed zamarzaniem. Ochronę ustawia się w kodowaniu drugim. Aktywuje się jeżeli na zewnątrz jest poniżej 5*C (o ile dobrze pamiętam)

Dodano po 4 [minuty]:

Doczytałem.
    Funkcja antyzamarzaniowa jest realizowana poprzez włączenie pompy obiegowej na 10min.
    Strona 53 oraz 55 instrukcji serwisowej.
    arturccc
    Level 14  
    Oczywiście, zarówno na zasilaniu kotła gazowego jak i węglowego są zawory zwrotne i co do tego, że działają prawidłowo nie mam wątpliwości. sprawdzone.

Na pewno sprawdzę tę zworkę jeszcze raz, może rzeczywiście miałem jakieś zaćmienie podczas przekładania. Jeśli nie zworka to co jeszcze mogołby by być?

Co do zabezpieczenia przed zamarznięciem, te ustawienie, które znalazłeś dotyczy sterownika stałotermperaturowego, a ja mam pogodowy i nie mam takich pokręteł. Skoro jednak w stałotemperaturowym aktywuje się dopiero przy 5 stopniach, to pewnie w pogodowym również, więc tak jak piszesz, ten punkt można skreślić.
    piracik
    W pogodowym zmienia się w kodowaniu drugim. Czy to będzie 5*C czy 15*C decyduje nastawa
    arturccc
    Level 14  
    Rozumiem, tylko musiałbym jeszcze znać dokładny kod, bo w kodowaniu 2 są cyfry od 000 do pewnie 999, a większość 255, czyli nieaktywne. Druga sprawa, człowiek który instalował ten kocioł na 100% nic nie zmieniał, dopiero sam po pewnym czasie ustawiałem maksymalną temp. zasilania, minimalną, więc nie podejrzewam, żeby ustawienia były inne od fabrycznych, ale sprawdzić warto. Tylko gdzie szukać tego kodu?

Znalazłem coś na niemieckich stronach, jak tylko wpisałem Frostschutz, to abschalten samo się uzupełniło. Mam jakiś kod 046 i zmienne od 001 do 100, ale to takie grzebanie bez sensu trochę.
    piracik
    Sprawdź jeszcze kody od 30 do 35 w kodowaniu pierwszym
    arturccc
    Level 14  
    30 - program roboczy z zewnątrz
    32 i 33 zdalne sterowanie
    35 zapotrzebowanie z zewnątrz

Zostaje 34 i 31, sprawdziłem oba kody mają domyślnie 00

W drugim kodowaniu 046 było 045, przestawiłem na 001 i żadnej reakcji, przywróciłem domyślną wartość.

Dobra jestem już na 100 % pewny, że to pompa obiegowa nie blokuje się i cały czas mieli, przełączyłem na II i nie mam co do tego wątpliwości, że to ona tak buczy. Jestem niemal na 100% pewny, że to buczenie nie występowało zawsze, czyli pompa uruchamia się dopiero od pewnych temperatur zewnętrznych, pytanie czemu nie zostaje to zablokowane? Palnik jest blokowany, pompa 75W mieli sobie w najlepsze.

Zworka na płycie przestawiona prawidłowo, bez przestawienia zworki nie dzieje się zupełnie nic.

Im więcej czytam, tym większy mętlik, bo mam wrażenie, że viessman potraktował użytkowników sterowników pogodowych po macoszemu. Wygląda, na to, że kocioł stałotemperaturowy to kwestia przekręcenia pokrętła, w dwóch ruchach można zdecydować co poza palnikiem ma być zablokowane, obieg grzewczy, podgrzewacza, a w pogodowym to kody, których nigdzie nie ma! CO więcej, zgodnie z tym co znalazłem, samo przestawienie nei zworki i zmostkowanie X6.1 i X6.2 to za mało, bo blokada może obejmować różne elementy kotła. W załączeniu instrukcja do vitodens 200, gdzie rozpisane są dokładne możliwości blokady z zewnątrz przy użyciu kodów, tylko te kody coś nie chcą działać u mnie. Wyjaśniło się również co to jest 046, wydajność pompy w trybie zredukowanym. Niestety brak jest informacji o funkcji przeciwzamrożeniowej,...

Czy na forum jest jakiś serwisant z tej epoki i ogarnia temat?

Jeszcze jedno: w trybie grzewczym pompa działa, w trybie zredukowanym nie, więc to raczej nie ma związku z ochroną przeciwzamrożeniową.
    piracik
    Możesz wykorzystać styk telefoniczny ustawić grzanie CWU oraz CO na regulatorze, po zwarciu styku kocioł będzie się zachowywał jak by miał wyłączone CO oraz CWU.
    Tylko musisz pamiętać, aby zawsze kocioł był ustawiony w tej konkretnej pozycji. Jeżeli ktoś zmieni to zaczną się cuda dziać.

Dlaczego po prostu nie wyłączysz zasilania na kocioł?

Druga sprawa. W trybie zredukowanym masz prawdopodobnie sterowanie temperaturą pomieszczenia, a w trybie grzania pogodówkę.
    Przy trybie z pomieszczenia po osiągnięciu temperatury pompa ma wybieg i się wyłączy. Przy pogodówce pompa pracuje dłużej jak nie cały czas.
    arturccc
    Level 14  
    Tak jak napisałem mam sterownik RS, czyli zmieniony kod:

20:00 na 20:01 Ze zdalnym sterowaniem WS lub RS*1, oraz 32:01, 33:00 Zdalne Eksploatacja pogodowa sterowanie w trybie grzewczymi trybie zredukowanym

W przypadku sterownika WS, mamy trochę większe pole popisu,bo zmiany kodu na 32:00 i 33:00 czyli ze sterowaniem temperaturą pomieszczenia w trybie grzewczym trybie zredukowanym, oraz 32:00 i 33:01 Sterowanie pogodowe w trybie grzewczym, Ze sterowaniem temperaturą pomieszczenia w trybie zredukowanym. Sterownik RS nie może być ustawiony w ten sposób.

Rozłączanie zasilania jest trochę upierdliwe, znaczy gdybym wiedział, że będzie taki cyrk, to pewnie zastosowałbym inny przekaźnik, a tak ręczne rozłączanie bardzo komplikuje zarówno grzanie domu jak i wody po wygaśnięciu kotła na paliwa stałe.

Zastanawiam się czy ewentualnie może zmiana sterownika na WS coś zmieni? Z tego co rozumiem, sterownik RS działa po prostu jak pogodowy, a temperatura jest korygowana, natomiast WS powoduje, że kocioł można zmusić do pracy jak pokojowy i być może wówczas pompa się wyłącza?? Pamiętam, że jak RS kodami ustawiłem jako WS, to kocioł grzał jak głupi ograniczała go jedynie maksymalna temperatura grzania, ciekawe czy tak to wygląda po podłączeniu WS?

Co też wyczytałem, że w sterowniku stałotemperaturowym można ustawić po jakim czasie od sygnału ze sterownika wyłącza się pompa, może w tym rzecz? Znowu brak kodu w przypadku pogodowego...

Na ebay.de znalazłem WS w licytacji, wygląda jak mój tylko numer się nie zgadza. Według dokumentacji technicznej powinien być 7450 027, a wystawiony jest 7408010.
    piracik
    arturccc wrote:
    pewnie zastosowałbym inny przekaźnik, a tak ręczne rozłączanie bardzo komplikuje zarówno grzanie domu jak i wody po wygaśnięciu kotła na paliwa stałe.

A teraz jaki masz przekaźnik, że nie obsłużyłby załączenia i wyłączenia napięcia do kotła o mocy około 150W 0,7A?
    arturccc
    Level 14  
    Jak mi powiesz jak to ustalić, bo znam się na tym jak świnia na gwiazdach, kupiłem taki zestaw: RELPOL FINDER RM84+GZT80+dioda 230V 2P Tutaj znalazłem opis, maksymalna moc łączeniowa 2000VA, obciążalność styków 8A czyli spokojnie powinno dać radę rozłączyć nawet czajnik elektryczny, tak? http://www.relpol.pl/Oferta/Produkty/Przekazniki/przekazniki-elektromagnetyczne-miniaturowe/Przekaznik-RM84

Zastanawiam się czy rozłączać cały kocioł czy tylko jego pompę, bo blokada palnika dział, w ten sposób kocioł będzie szybciej reagował.

Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, kod na 20:00 i kocioł zachowuje się tak samo, w trybie zredukowanym nie włącza się pompa, w trybie grzewczym działa. Czy ewentualnie można wykonać jakiś hard reset całego kotła? Może w trybie domyślnym pompa nie jest stale włączona? Miałem spaloną płytę podczas burzy, może podczas wymiany, w ten czas serwisant coś sobie wymyślił?

EDIT:

Podbijam temat, bo chciałbym zakończyć temat, wziąć się pracy i tak podsumować:

Aktywowałem logikę pompy z ciekawości, ale nie zauważyłem zmiany w działaniu. Nigdzie nie znalazłem informacji czego dotyczy tak funkcja. Pompa obiegowa przy obecnych temperaturach działa cały czas zarówno w trybie grzewczym jak i zredukowanym. Mimo zmiany w kodowaniu 2 kodu 0108 z 000 na 001 jest blokowany tylko palnik, a pompa działa.

Teraz zostaje podłączenie przekaźnika bezpośrednio w przewód zasilający, nie do końca takie rozwiązanie mnie satysfakcjonuje, ale skoro inaczej nie można? Tutaj ponawiam moje pytanie, bo z elektryką jestem tak na poziomie mocno podstawowym. Wystarczy, że przetnę w przewodzie zasilającym kocioł kabel L i połączę z przekaźnikiem, przekaźnik jest wystarczającej mocy?