Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PoE 5V, kamera spadek napięcia - jaki zasilacz będzie najbardziej właściwy

student83gik 09 Nov 2013 14:49 4911 12
Optex
  • #1
    student83gik
    Level 9  
    Witam,

    Mam pewien problem jest kamera IP. Oryginalny zasilacz do niej to 5V/2A.
    Przy podłączeniu bezpośrednim kamera rusza i są takie wskazania V=5,08[V]; I=0,45[A]. Gdy puszczę ją na tym samym zasilaczu po skrętce ok. 8 metrów (PoE) to kamera już nie rusza i są takie wskazania V=4,33[V]; I=1,34[A].
    Ok, wiadomo spadek napięcia !
    Biorę zasilacz regulowany 5-12V / 2,25A
    ustawiam go na 5V
    gdy włączę do bezpośrednio kamera rusza wskazania V=5,07[V]; I=3,94[A].
    gdy włączę po 8 metrówej skrętce (uwaga dużo przejściówek - złączek) kamera nie wstaje, są takie wskazania V=4,22[V]; I=1,32[A].
    ustawiam go na 6V
    gdy włączę do bezpośrednio kamera rusza wskazania V=6,34[V]; I=3,9[A].
    gdy włączę po 8 metrówej skrętce (uwaga dużo przejściówek - złączek) kamera nie wstaje, są takie wskazania V=4,85-5,25[V] (tu dziwna rzecz napięcie zmienia się w podanym zakresie, może próbuje ruszyć ale nie daje rady); I=1,66[A].
    ustawiam go na 7,5V
    bezpośrednio już nie włączam - nie chcę spalić
    gdy włączę po 8 metrówej skrętce (uwaga dużo przejściówek - złączek) kamera RUSZA !!!, są takie wskazania V=6,33[V] (stabilne); I=2,09[A].

    no i teraz pytanie, bo nie chcę spalić kamery.
    Czy zostawić ją na tym 7,5 V i raczej będzie ok, czy kupić zasilacz np. na 6,5V licząc że też będzie chodzić, a będzie to dla niej bezpieczniejsze, a jeśli tak to z jakim Amperarzem kupić ten zasilacz 6,5V ??
  • Optex
  • #2
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    student83gik wrote:
    Witam,

    Mam pewien problem jest kamera IP. Oryginalny zasilacz do niej to 5V/2A.
    Przy podłączeniu bezpośrednim kamera rusza i są takie wskazania V=5,08[V]; I=0,45[A]. Gdy puszczę ją na tym samym zasilaczu po skrętce ok. 8 metrów (PoE) to kamera już nie rusza i są takie wskazania V=4,33[V]; I=1,34[A].
    Ok, wiadomo spadek napięcia !


    Poprawić okablowanie!!!! Jakim cudem wzrósł prąd jak napięcie spadło?
    Gdzieś Ci ten prąd ucieka.
  • #3
    student83gik
    Level 9  
    wg mnie prąd nie ucieka.
    0,45 A - gdy kamera pracuje (pobór przez kamerę)
    1,34 A - gdy kamera nie rusza (max. realny prąd zasilacza)

    Dodano po 1 [minuty]:

    lub też to kwestia zmiany oporności kabla

    Dodano po 39 [minuty]:

    Ok, do tej pory były to badania w dzień.
    A teraz co się dzieje gdy się ściemni i dochodzą diody IR ?
    Właśnie przeprowadziłem test.
    Na 7,5V (po skrętce) nie chce ruszyć (mimo że ruszało w dzień).
    Przełączyłem na 9V kamera ruszyła z załączoną podczerwienią.
    Dokonałem pomiaru okazuje się, że na 9V mamy napięcie przed kamerą z załączonym IR zaledwie 5,75 V, gdy chcę pomierzyć natężenie kamera zawsze rozłącza (widzę po diodach i mam odczyt I=2,35 A (ponieważ kamera rozłącza mam wrażenie że to natężenie max. zasilacza a nie prąd jaki pobiera kamera). Może po prostu nie umiem mierzyć natężenia.

    Spadki są po prostu kosmiczne, coś mi się wydaje że potrzebny będzie "stablilizator napięcia na 5V" tak jak pisało na innych wątkach. Czy ktoś mi powie jak należałoby wlutować pomiądzy + i - ten tajemniczy "stabilizator napięcia" który ma 3 nóżki ?
  • Optex
  • #4
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    student83gik wrote:

    Spadki są po prostu kosmiczne, coś mi się wydaje że potrzebny będzie "stablilizator napięcia na 5V" tak jak pisało na innych wątkach. Czy ktoś mi powie jak należałoby wlutować pomiądzy + i - ten tajemniczy "stabilizator napięcia" który ma 3 nóżki ?


    Na ośmiu metrach nie możesz mieć takich spadków.
    Podłącz sobie kamerę na próbę na innym kablu.
    Co do stabilizatora to masa jest wspólna na środkowej nóżce. Pierwsza nóżka to wejście a trzecia wyjście.
    http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www...&sa=X&ei=yWB-UoSiEunn4gT544Bw&ved=0CDEQ9QEwAA

    Napięcie na wejściu musi być min 2,5v większe niż wyjście. Do tego radiator bo będzie się grzał.
    Na ilu żyłach dajesz zasilanie? Ja zawsze używam dwóch par skręconych razem.
    Np: brązowy + biało brązowy jako +
    niebieski + biało niebieski jako -
  • #5
    student83gik
    Level 9  
    Dzięki za odp.
    Wiec tak PoE jest zrobione za wykorzystaniem tego cuda
    http://allegro.pl/adapter-pasywny-poe-do-zasilania-po-skretce-i3619753540.html
    czyli jak rozumiem wykorzystywane są 4 żyły (2 pary).
    Sprawdzane testerem - wszystkie dobrze zaciśnięte.
    Położenie nowego kabla rozwiązałoby dywagacje raz na zawsze, problem w tym że nie mogę go puścić bo nie zgodzi się osoba która tam mieszka (kwestie estetyczne).
    Muszę wykorzystać to co jest. Ten 8 metrowy kabel UTP jest nowótkim kablem położonym tydzień temu osobiście prze ze mnie - nie może być nigdzie przerwany.
    Faktem jest tylko to że to coś http://allegro.pl/adapter-pasywny-poe-do-zasilania-po-skretce-i3619753540.html jest na zewnątrz budynku - może jest duża strata na mikro złączach ?
    Ok co do stabiliztaora to pytanie mam - czy ja do tego potrzebuje kondensatory czy on ma już je jakby "w sobie" ?
  • #6
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    Nigdy nie używałem takich wynalazków. Zawsze ucinam wtyczkę od zasilacza i lutuję bezpośrednio przy urządzeniu. Co do kondensatorów to daj 2x100n.
    Mimo wszystko na próbę spróbuj podłączyć na innym kablu bez tych adapterów.
    Coś mi się wydaję, że tu może być problem. Ja podłączałem nawet na 30m.
    Fakt, że nie kamery ale routery.
  • #7
    Marek31415
    Level 31  
    Kamery IP rzadko tolerują przedłużanie kabla zasilającego z oryginalnego zasilacza. A jak jest to 5V, to nawet nie próbuj, za którymś razem skończy się uszkodzeniem kamery. Jeżeli kamera nawet wystartuje przy takim zasilaniu, zwykle po jakimś czasie się wiesza.
    Rozwiązaniem jest zainstalowanie przy kamerze przetwornicy 12V DC/5V DC. 12V w celu zmniejszenia prądu płynącego skrętką. Oczywiście zasilacz ma być 12V. Przetwornica prądowo dobrana do maksymalnego prądu kamery.
  • #9
    maurycy123
    Conditionally unlocked
    Marek31415 wrote:
    Kamery IP rzadko tolerują przedłużanie kabla zasilającego z oryginalnego zasilacza. A jak jest to 5V, to nawet nie próbuj, za którymś razem skończy się uszkodzeniem kamery. Jeżeli kamera nawet wystartuje przy takim zasilaniu, zwykle po jakimś czasie się wiesza.
    Rozwiązaniem jest zainstalowanie przy kamerze przetwornicy 12V DC/5V DC. 12V w celu zmniejszenia prądu płynącego skrętką. Oczywiście zasilacz ma być 12V. Przetwornica prądowo dobrana do maksymalnego prądu kamery.


    Tylko przy takim spadku napięcia zasilacz powinien być pi*drzwi ok 15v.
  • #10
    student83gik
    Level 9  
    Czyli rozumiem, że
    zasilacz 15V min.2A + przetwornica 12V DC/5V DC 3A
  • #11
    Marek31415
    Level 31  
    maurycy123 wrote:
    Tylko przy takim spadku napięcia zasilacz powinien być pi*drzwi ok 15v.

    Nie musi. Od tego jest przetwornica. Napięcie wejściowe może być zwykle z dużą tolerancją. Np. 8 do 16 V przy przetwornicy 12V/5V. Oczywiście należy się dostosować do parametrów konkretnej przetwornicy.
  • #12
    student83gik
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc Panowie. Albo dam tę przetwornice albo
    pójdę nowym kablem. Jeśli nowy kabel to jaki dać przekrój ? jakie parametry aby był optymalny pod 5V 2A (na zewnątrz) ?
  • #13
    mirekq
    Level 17  
    Tutaj masz rozwiązanie ( zasilasz wyższym napięciem proponuje 12V bo najpopularniejsze zasilacze, a przy urządzeniu ustawiasz potencjometrem zadane napięcie) i po problemie

    Napisz proszę jaka będzie odległość od zasilacza do kamery, przy 2 A spadki na przewodzie będą znaczne.

    Optymalnie było by puścić 12V lub więcej i dopiero obniżyć przy kamerze modułem o którym pisałem.