Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VDO do Citroena Xsary Picasso kupiony na aukcji - brak kontaktu z radiem

Bingobingowski 09 Nov 2013 18:36 4590 13
    Bingobingowski
    Level 11  
    Witam, zamieszczam ten post z powodu braku możliwości kontaktu z firmowym radiem do Citroena Xsary Picasso kupiony na aukcji w internecie. Podłączyłem to radio prawidłowo do samochodu razem z anteną i nie odnotowałem żadnych oznak działania tego radia oprócz sekundowego przewijania płyty CD. To radio nie ma wyświetlacza ani żadnych diod nie można stwierdzić czy działa. Nie słychać żadnego buczenia, nic się nie wyświetla na konsoli środkowej samochodu. Przyczyna może być:
    - brak numeru VIN
    - brak aktywacji radia w komputerze pokładowym
    - spalony bezpiecznik

Dodam że samochód mam od nowości jestem pierwszym właścicielem i nie było w nim nigdy firmowego radia (nie ma możliwości kontroli radiem z kierownicy) ale mam radio panasonica i działa tak samo podłączając. Nigdy nie grzebałem w oryginalnym okablowaniu i ponadto mam instrukcje obsługi. Według mnie jest zepsute.

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki. Uzupełnij swój post [damiancz]
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Skoro nigdy nie było fabrycznego radia ( a kupiłeś właściwe radio do właściwego rocznika ) musisz wprogramować wyświetlacz do odbioru info z radia .
    Bingobingowski
    Level 11  
    Potwierdzam nigdy nie było firmowego radia w samochodzie. Jak można w programować wyświetlacz?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Radio bez wyświetlacza tylko pow. 2000r - LEXIA to ogarnia bez problemu.
    Bingobingowski
    Level 11  
    To urządzenie na aukcjach w internecie kosztuje ponad 300zł. Prędzej pójdę do warsztatu.
    Radio na pewno jest z tego modelu nawet rocznik się zgadza 2004. Tylko mam pytanie czy to może być to bo nie mam kontaktu z radiem.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Bingobingowski wrote:
    Tylko mam pytanie czy to może być to bo nie mam kontaktu z radiem.

Tak.
    Bingobingowski
    Level 11  
    Szkoda że nie mam drugiego auto bo bym spróbował. Pojadę do warsztatu i tam mi powie na pewno.
    Mam jeszcze pytanie dotyczące rozkodowywania radia na odległość, oferują ta usługę różne firmy w internecie. Zastanawiam się czy w ogóle jest to możliwe, czy da się wpisać numer bez samochodu bo z tego co wiem to robi się to za pomocą interfejsu ODB2 (?).
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Podłączasz lexie i dopisujesz vin bez problemu .

To radio NIE JEST kodowane tylko logowane nr vin.
    cezars65
    Level 24  
    Kolego... do aut grupy PSA nie ma możliwości podłączenia oryginalnego dedykowanego do danego modelu auta radioodtwarzacza bez pomocy LEXI lub PP2000. Tak że sprawdzanie na innym aucie nic nie da.Poczytaj - jest sporo o tym na forum 406 i cytrynki to zrozumiesz.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    cezars65 wrote:
    Tak że sprawdzanie na innym aucie nic nie da.Poczytaj - jest sporo o tym na forum 406 i cytrynki to zrozumiesz.

Bzdura - radio w innym aucie będzie działać tylko będzie pikać w głośnikach z powodu niezgodności nr VIN.

Dodano po 1 [minuty]:

cezars65 wrote:
    Kolego... do aut grupy PSA nie ma możliwości podłączenia oryginalnego dedykowanego do danego modelu auta radioodtwarzacza bez pomocy LEXI lub PP2000.

Bzdura - można wyświetlacz i radio przeprogramować w programatorze zewnętrznym .
    Bingobingowski
    Level 11  
    Radio było na serwisie podobno całkowicie sprawne. Radia do Citroena Xsary Picasso bez wyświetlacza marki VDO mają kasowaną pamięć i graja w każdym samochodzie be kodu VIN. W moim przypadku problemem jest aktywowanie radia w BSI. Nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie mam sprzętu. Co trzeba do tego ?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Bingobingowski wrote:
    Radia do Citroena Xsary Picasso bez wyświetlacza marki VDO mają kasowaną pamięć i graja w każdym samochodzie be kodu VIN

Zrobione są tak te co ktoś nie nie umie dopisać nr vin.

Bingobingowski wrote:
    Nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie mam sprzętu. Co trzeba do tego ?

Czytać nie umiesz czy co - dostałeś już odpowiedź trzy razy.
    Bingobingowski
    Level 11  
    Ile to może kosztować ?