Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej

matekogon 09 Nov 2013 23:55 28995 47
Computer Controls
  • Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej
    Witam, chciałbym wam przedstawić sterownik akwariowy zintegrowany z obudową, który niedawno skończyłem budować. Urządzenie jest w fazie testowania i rozbudowy, więc jest dużo niedociągnięć w projekcie. Ale jak ktoś kiedyś na forum napisał "ważne, że własne i działa", a jak długo, to się okaże.

Wracając do tematu. Sercem sterownika jest atmega 1284 taktowana zegarem 16MHz. Każdy zapyta, po co mi taki gigantyczny AVR? A no dlatego, że kod pisany jest w BASCOMie i ciągle się rozwija. Na dodatek dochodzi jeszcze chaos, który w nim występuje. Więc założyłem, że lepiej mieć więcej pamięci flash niż mieć mało i się przez to gimnastykować z kodem. Informacje prezentowane są na wyświetlaczu graficznym 240x128 opartym na sterowniku T6963. Obsługę sterownika dokonujemy za pomocą touchpadu przyklejonym na wyświetlacz.

Sterownik umieszczony został w pokrywie oświetleniowej. Dlaczego? Bo bardzo mnie denerwowała cała plątanina kabli i węży. Postanowiłem wszystko zapakować do pokrywy. Jedynymi elementami wychodzącymi z pokrywy są dwa węże od filtra wody, jeden od CO2 i przewód zasilający obudowę

Założenia:
    - wszystko schowane w pokrywie
    - do pokrywy można podłączyć tylko węże od filtra, co2 i zasilanie
    - oczywiście musi posiadać wyświetlacz (wybór padł na dotykowy graficzny wyświetlacz 240x128, bo taki miałem i jeszcze nigdy z nim nie pracowałem)
    -oświetlenie LED
    - oświetlenie 3x świetlówka 18W

Założenia sterownika w pokrywie:
    -zegar RTC
    -ON/OFF Filtr wewnętrzny
    -ON/OFF filtr zewnętrzny(biologiczny )
    - pomiar zabrudzenia filtra biologicznego
    -ON/OFF oświetlenie LED
    -pomiar temperatury na czujniku DS.
    -ON/OFF CO2
    -automatyczne karmienie rano i wieczór
    - symulacja wschodu słońca i zmierzchu
    - chłodzenie
    -pomiar PH (brak realizacji)

Może opiszę po trochu, co realizuje automatyczna pokrywa:

Zegar:
    Zegar oparty jest na układzie PCF8583 . Mamy możliwość ustawienia godziny, minuty, sekundy, dnia, miesiąca, roku i dnia tygodnia. Ustawienia godziny i minuty zapisywane są do PCF, a reszta do eeproma.

Filtr:
    W ustawieniach "filtr" mamy możliwość ustawienia włączenia filtra i wyłączenia o odpowiedniej godzinie. Oraz włączania manualnego
    filtr zewnętrzny(biologiczny).
    W ustawieniach „filtra zewnętrznego” jest włączanie i wyłączanie o odpowiedniej godzinie, manualne sterowanie. Przechodząc dalej do ustawień jest opcja kalibracji przepływomierza, który kontroluje ilość przepływanej wody przez filtr. Impulsy które są generowane przez przepływomierz podczas kalibracji zlicza atmega i zapamiętuje. Ostatnim ustawieniem jest próg alarmowy spadku przepływu. Przepływ jest mierzony w głównym oknie i co minutę aktualizowany. Ilość impulsów jest porównywana z ilością zliczoną podczas kalibracji i wynik jest wyświetlany w postaci procentowej.
    Lampa:
    Ustawienia ON/OFF o odpowiedniej godzinie i sterowanie manualne identyczne ustawienia jak w przypadku filtra.
    Grzałka:
    Ustawienie alarmu max /min oraz ustawienie histerezy. Pomiar temperatury realizowany jest przy pomocy DS18B20 z dokładnością do 0,1 stopnia, Załączenie i wyłączenie grzałki sygnalizowane jest strzałką obok temperatury. W przypadku przekroczenia alarmu max lub znalezienie się pod zakresem, czyli min miga napis od temperatury,wyłącza się grzałka i uruchamia się buzer
    CO2 :
    realizowane jest ON/OFF elektrozawór co2 o odpowiedniej godzinie i manualne sterowanie. W planie był pomiar PH, ale niestety odstraszyła minie cena sondy
    LED:
    Oczywiście standardowa opcja włącz wyłącz i manualne sterowanie. Możliwość ustawienia do jakiej jasności mają być rozjaśniane Ledy. Obudowa posiada 6 listew ledów po 3 w białym i niebieskim kolorze.
    Karmik R/W
    Karmienie automatyczne ryb o dowolnej porze. Ustawiamy godzinę włączenia karmienia i dawkę, jaką ilość pokarmu ma sypnąć. Urządzenie do podawania pokarmu służyło kiedyś wiernemu palaczowi do nabijania gilz tytoniem.
    Lampa+LED
    Funkcja ta łączy w sobie rozjaśnianie listw LED i zapalanie sekwencyjne świetlówek. W ustawieniach wybieramy, od której do której ma świecić oświetlenie. Następnie wybieramy, do jakiego poziomu mają być rozjaśnione listwy LED. W następnym oknie wybieramy czas, przez jaki mają świecić listwy LED. Sterownik oblicza ile będzie trwać oświetlanie akwarium. Następnie od tego czasu odejmuje czas świecenia poszczególnych grup listw LED (niebieskie i białe). Od pozostałego czasu jest odejmowany czas świecenia jednej świetlówki, który jest ustawiony na twardo, czyli 2h. To co zostanie z tej różnicy czasu to czas, przez który świecą dwie świetlówki. I w ten sposób sterownik zapala kolejno na odpowiedni czas oświetlenie, czyli: LED niebieskie, LED białe, dwie świetlówki, jedna świetlówka. W połowie wyliczonego całkowitego czasu trwania oświetlenia następuje jego stopniowe wygaszanie.
    Wentylator
    W opcji wentylatorów ustawiamy temperaturę załączenia i wyłączenia .W głównym oknie jest ikona wentylatorka która podczas pracy wentylatora imituje obracające się łopatki.
    Bąbelki
    Ostatnia funkcja to napowietrzanie możliwości ustawienia to oczywiście godzina ON i OFF oraz manualne załączenie.

Kilka filmików z działania sterownika

Jeśli chodzi o budowę. Pokrywa wykonana z spienionego PCV Projekt pokrywy wykonany w inwerterze AutoCAD na tyle na ile znam ten program. Sterownik jak wspominałem umieszczony jest w tylnej części pokrywy. Zamontowane są w niej 3 wentylatory. Dwa z nich służą do chłodzenia wody, a trzeci zapewnia wentylację w przegrodzie sterownika i zapobiega występowania tam wilgoci.

Zamieszczam schematy. Płytek PCB nie udostępniam bo nie posiadam. A jeśli by ktoś chciał sobie zbudować taki sterownik, to projektować w eagle na pewno umie i zrobi płytki lepsze niż ja wykonałem.

Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej

A to kilka zdjęć z montażu sterownika:

Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej

Kod BASCOM, jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę przesłać na PW, ale ostrzegam - do najpiękniejszych nie należy.
    W załączniku umieszczam pliki z eagle schematów. Z tego względu, że na zdjęciach brak opisanych sygnałów.

A teraz drodzy forumowicze czekam na słowa krytyki i może jakąś opinię pozytywną. :D

Cool? Ranking DIY
    About Author
    matekogon
    Level 22  
    matekogon wrote 839 posts with rating 264, helped 35 times. Live in city Wadowice. Been with us since 2004 year.
  • Computer Controls
    GOLECKI
    Level 16  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czy pomiar zabrudzenia fitra zew. realizowany jest za pomocą przepływomierza? Myślałeś nad automatyczną podmianką wody? Ładnie zrobione płytki szkoda tylko, że takie duże ;)
    Arkos22
    Level 12  
    Co to za lcd? jak się go podłącza do procesora i jak obsługuje pod bascomem ?
    matekogon
    Level 22  
    Kolego GOLECKI tak dobrze zrozumiałeś pomiar jest za pomocą przepływomierza. Tak jak pisałem sterownik jest rozbudowywany. Mam w planie dołożyć pomiar PH którego nie zrealizowałem, podmiana wody oraz dozownik nawozu. Ale jak na razie próbuję jeszcze dopracować program żeby śmigał tak jak należy. Jeśli chodzi o rozmiar płytek to muszę opanować robienie w warunkach domowych płytek dwustronnych . Pozwoli mi to na zmniejszenie gabarytów no i estetyczny wygląd

Kolego Arkos wyświetlacz graficzny oparty na sterowniku t6963 w bascomie obsługuje się go za pomocą gotowych bibliotek. Natomiast ja wykorzystałem w swoim sterowniku kod napisany w bascomie do obsługi różnego rozmiaru liter napisany przez jednego z forumowiczów, nie pamiętam dokładnie gdzie go znalazłem ale z tego co pamiętam to obsługa polegała na powielaniu pikseli liter czy jakoś tak.
  • Computer Controls
    mitsubishit
    Level 12  
    Bardzo fajny projekt, Super Ci to wszystko wyszło.
    Ogólnie od jakiegoś czasu jestem wielkim fanem SMD, Większość układów tańsza, dużo mniej miejsca potrzeba, brak wiercenia tylu otworów... U Ciebie jest sporo miejsca więc jest ok. Dlaczego obsługę dnia, miesiąca, roku i dnia tygodnia zlecasz EEPROMowi? On ma bardzo mało cykli zapisu/odczytu a PCF8583 robi to doskonale? Masz w tym jakiś konkretny cel? Jedyny drobiazg który troszeczke mi nie pasuje - klawisze "+ -" daj minusa z lewej a plusa z prawej. będzie wg mnie bardziej intuicyjnie.
    Pozatym wiekli szacun bo sterownik zacny. Oby służył.
    Arkos22
    Level 12  
    możesz podesłać kod ?
    matekogon
    Level 22  
    Z ty eepromem miałem na myśli że zapamiętuje ustawienia miesiąca dnia tygodnia ,dnia. Miałem to wykonane na PCFie ale coś słabo mi chodziło po zaniku zasilania i ponownym uruchomieniu sterownika. Teraz jest zapisywane raz dziennie co 24h do eeproma. Zakładam że zanik napięcia nie będzie dłuższy niż 24h.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Projekt oczywiście fajny, ale chciałbym poznać odpowiedzi na następujące pytania:

1. W jakim celu stosujesz częstotliwość taktowania aż 16MHz?

2. Dlaczego dla tak prostego układu, stosujesz zewnętrzny zegar PCF, zamiast wykorzystać wewnętrzny timer2 mikrokontrolera do pracy w trybie asynchronicznym z kwarcem zegarkowym 32,768kHz na pinach TOSC1 i TOSC2?

Generalnie Twój mikrokontroler w zakresie mocy obliczeniowej jest wykorzystany może w 0,001%. Innymi słowy nudzi się piekielnie :)

Zamiast PCF dodałbym jakąś pamięć EEPROM za 1zł, łącze RS-232 i zrobił diagnostykę działania urządzenia. Wtedy mógłbyś optymalizować algorytm na podstawie zebranych danych z pracy całości.

Przycisk FAJNE oczywiście kliknąłem :)
    morswin89
    Level 23  
    dondu wrote:

Zamiast PCF dodałbym jakąś pamięć EEPROM za 1zł, łącze RS-232 i zrobił diagnostykę działania urządzenia. Wtedy mógłbyś optymalizować algorytm na podstawie zebranych danych z pracy całości.

Mógłbyś opisać szerzej jak coś takiego miłoby wyglądać i działać bo jest to interesujący temat.
    dondu
    Dodajesz układ EEPROM np. 32kB-128kB podłączony za pomocą TWI(I2C) lub SPI.
    Opracowujesz sobie standard zapisu danych do pamięci dla określonych funkcjonalności, które chcesz diagnozować. Na przykład temperatura, stan filtru, itp.

W trakcie działania Twojego sterownika, w określonych momentach np. włączenie i wyłączenia grzałki, zapisujesz w pamięci EEPROM ten fakt w sposób, który sobie ustalisz. Jedną z zapisanych danych powinien być czas danego zapisu czyli np. włączenia grzałki. Każdy istotny moment dodajemy jako kolejny zapis w EEPROM.

I tak dla każdego parametru, który chcesz diagnostykę prowadzić.

Do tego opracowujesz funkcję, która po podłączeniu RS-232 do komputera wyśle Ci zebrane dane w formacie jaki sobie opracujesz w celu łatwego ich przeglądania na komputerze. Takim formatem może być np. CSV, który akceptuje program Excel. W nim możesz od razu otrzymać np. wykresy.

Komunikację RS możesz zrobić np. tak: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/rs-232-atmega8-komputer-terminal.html
    matekogon
    Level 22  
    Kolego Dondu chyba zapomniałem na wstępie napisać że jestem hobbistą i się uczę dopiero. To mój pierwszy taki projekt. Dlatego na niektóre pytania nie umiem odpowiedzieć. Ale się postaram .

Ad. 1 Po prostu na płytce testowej mam podłączony taki kwarc no i tak zostało.
    Ad.2 Zastosowałem PCF-a bo jest w miarę prosty w obsłudze i jest możliwość pracy na podtrzymaniu bateryjnym. Natomiast nie przerabiałem zegara na samym avr. Jak będę miał czas to z ciekawości pobawię się zegarem na avr.

Przy budowie założyłem że nie chcę mieć możliwości podłączania do PC według mnie to zbędna rzecz.

W sterowniku miała być jeszcze funkcja wyświetlania wszystkich parametrów na wykresie ale odpuściłem sobie na dzień dzisiejszy.
    dondu
    Nie odbieraj mojej wypowiedzi jako krytykę w dosłownym tego słowa rozumieniu. To tylko uwagi i pytania, których zadanie uznałem za niezbędne :)

Ad. 2. ATmega także może mieć podtrzymanie bateryjne i być uśpiona w trakcie gdy z baterii pracuje, a jednocześnie zegarek obsługiwać. Właśnie w tym celu jest timer2.
    pawel_mr
    Level 15  
    matekogon wrote:
    Kolego Arkos wyświetlacz graficzny oparty na sterowniku t6963 w bascomie obsługuje się go za pomocą gotowych bibliotek.

Czy kolega może wrzucić linki do tego wyświetlacza i panelu dotykowego? Można prosić o model tego lcd?
    matekogon
    Level 22  
    Kolego dondu nie odbieram jako krytykę twoich słów tylko sie usprawiedliwiam że na nie które
    pytania nie umiem odpowiedzieć. I podobają mi się oferowane pomysły może któryś użyję przy przebudowie.
    To ten wyświetlacz : http://www.raystar-optronics.com/UserFiles/RG240128B-BIW-V.pdf
    Wyświetlacz kupiony w TME z tego co widziałem można kupić taniej na innych stronach
    mariusz92
    Level 2  
    Ciekawy projekt ale:
    Wyłączanie i włączanie jakichkolwiek filtrów w akwarium to totalny bezsens TEGO SIE MIE ROBI . Wyłączajac filtr zabijasz bakterie filtracyjne , taki filtr nigdy nie dojrzeje . Filtr MUSI pracować w akwarium cały czas.
    Pomniar zabrudzenia filtra przepływomierzem to też dziwny pomysł , filtr czyścisz wtedy gdy testy pokazują zmiane parametrów wody , w innych sytuacjach niema to sensy no chyba że trzymasz w akwa jakiegoś gigantycznego wieloryba który strasznie brudzi :D
    matekogon
    Level 22  
    No i wpadłem z bykiem ortograficznym. Tłumaczę ten błąd na BOM i BELEK
    Hmm co do włączania i wyłączania filtrów jeśli posiadam dwa to dlaczego nie miałbym możliwości jednego wyłączyć na noc lub odwrotnie w dzień. Jeśli chodzi o przepływ. U mnie nie widać czy woda krąży w filtrze biologicznym. Co jeśli się zatka ,a ja po miesiącu dopiero to odkryję. A na parametry wody nie tylko wpływa filtr( a na dodatek ma dwa filtry) więc wydaje mi się że po parametrach wody nie jestem w stanie określić czy gąbka w filtrze jest zapchana, wirnik się nie rozsypał, nie spaliła się pompa.
    mariusz92
    Level 2  
    Po parametrach wody określa się stan całego akwarium, to podstawowy czynnik. Włączanie i wyłączanie filtrów to bardzo zły nawyk i po czasie mści się, poczytaj sobie, nie raz na forach akwarystycznych o tym było. Zatkanie filtra - wystarczy zabezpieczyć wlot, każdy fabryczny filtr to posiada. Stan akwarium sprawdza się codziennie a nie raz na miesiąc czy od święta, więc stwierdzenie że nie zauważę lub zauważę po miesiącu to jakaś pomyłka. Sterownik całkiem fajny, ale ta funkcja bezużyteczna. Swój robiłem na Atmedze8: 4 razy wyłącznik (obsługa świetlówek), Led zmierzch - świt, 2 razy grzałka (podstawowe akwa + kotnik), wentylator, karmienie. To w zupełności wystarcza. Pomiar Ph dawkowanie co2 + nawozy to inna bajka.
    GOLECKI
    Level 16  
    Wyłączanie filtra nie jest dobrym nawykiem i powinien on działać cały czas, ale na usprawiedliwienie kolegi matekogon mam to, że ta funkcja przydaje się przy wymianie wkładów czy czyszczeniu. Przepływomierz to bardzo trafny pomysł tym bardziej, że kolega zastosował kalibrację. Najlepiej kiedy przeprowadzana zostanie po włączeniu filtra uprzedzona zapytaniem.
    _sebs_
    Level 11  
    @matekogon, Projekt bardzo mi się podoba (widać dużo pracy autora) - "fajne" kliknięte.
    A propos literówek: "poniżej" a nie "po niżej".

Podbijam zapytanie o panel dotykowy (idealnie schemat + sposób obsługi)
    matekogon
    Level 22  
    Oczywiście zgadzam się z tym że filtr musi być włączony. Jako że posiadam dwa filtry jeden biologiczny który w sterowniku jest ustawiony aby pracował cały czas. tzn czas OFF nie jest aktywny przez to filtr pracuje 24h. Natomiast filtr drugi wewnętrzny bardziej służy jako filtr mechaniczny + rozpyla CO2. Dlatego na wewnętrznym filtrze mi nie zależy czy bakterie będą sobie tam żyły czy nie. Również informuje że filtr biologiczny to własna konstrukcja nie sklepowy, i dlatego potrzebuje do niego pomiar przepływu. Kalibracja jest przeprowadzana po wyczyszczeniu filtra.

Kolego sebs nie bardzo wiem co potrzebujesz? Panel dotykowy jest zwykłym panelem rezystancyjnym. Korzystałem z tej strony http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=189&Itemid=57 przy obsłudze dotykowego panelu.
    a to fragment kodu który jest odpowiedzialny za obsługę panelu dotykowego
    Code: vbnet
    Log in, to see the code
    stayout
    Level 14  
    Taki wyłączony filtr powinien być przepłukany przed każdym uruchomieniem. Nie chodzi już o bakterie nitryfikacyjne tylko o szybko zachodzące procesy gnilne w przypadku braku przepływu wody. Takie działanie mocno pogarsza stan wody.
    Czy można słów kilka o konstrukcji karmnika widocznego na zdjęciach?
    Jak Obsługujesz ds18b20? Sprawdzasz CRC? Jak reaguje sterownik po odpięciu poszczególnych pinów czujnika?
    waleryfw
    Level 14  
    Witam i życzę wiele takich ciekawych pomysłów . Mnie bardzo zaciekawił ten sterownik z tak " wypasionym " wyświetlaczem graficznym . Proszę kolegę o przesłanie źródła tego sterownika na pw . Chciałbym oczywiście po pewnych zmianach wykorzystać ciekawe funkcje wykorzystywane w tym sterowniku + panel dotykowy i przystosować do mojego małego terrarium które teraz aż się prosi aby wprowadzić trochę inteligentnej techniki . Dziękuję jeszcze raz koledze za udostępnienie i przekazanie innym pomysłu
    krzys-92
    Level 10  
    czy ktos z was zrobił juz ten sterownik testował juz
    walbe
    Level 18  
    Czy ten wyświetlacz jest włączony i świeci cały czas, czy też wchodzi w stan czuwania np i przygasza?
    matekogon
    Level 22  
    stayout wrote:

Czy można słów kilka o konstrukcji karmnika widocznego na zdjęciach?
    Jak Obsługujesz ds18b20? Sprawdzasz CRC? Jak reaguje sterownik po odpięciu poszczególnych pinów czujnika?

Kolego karmnik to tak naprawdę to urządzenie Sterownik akwariowy w pokrywie oświetleniowej

modyfikacje z mojej strony to: zmniejszenie obudowy i wyrzucenie przycisków.

Czujnik temperatury wiadomo jest na magistrali 1wire a jak wiadomo bascom jest wyposażony w gotowe komendy do obsługi. W bascomie jest zmienna Err która mnie informuję czy jest czujnik podłączony czy nie. Nie jestem tak bardzo zagłębiony w bascomie i nie jestem pewien czy suma kontrolna CRC to ta właśnie zmienna ale podejrzewam że tak. Korzystałem z gotowego przykładu. Jeśli odepniesz u mnie czujnik to wyskakuje komunikat o braku i wyłącza grzałkę. Nie sprawdzałem jeśli odłączę jeden z przewodów co się będzie działo. W sterowniku ustawiam temperaturę min/max , więc jeśli wybiegnie coś poza zakres grzałka jest wyłączana. Miałem już taki przypadek że dostała mi się woda do czujnika i powodowała zwarcie. Temperaturę pokazywał "0" alarm wył i oczywiście grzałka była wyłączona. Gdzieś czytałem że taka sytuacja komuś zagotowała wodę :D

Wyświetlacz po odliczeniu 255 sekund wyłącza się. Jęśli dotknę tylko panel automatycznie sie zapala i odlicza od nowa .
    stayout
    Level 14  
    Quote:
    Miałem już taki przypadek że dostała mi się woda do czujnika i powodowała zwarcie. Temperaturę pokazywał "0" alarm wył i oczywiście grzałka była wyłączona. Gdzieś czytałem że taka sytuacja komuś zagotowała wodę
    Przekonałem się nie raz, że samo "Err" nie wystarcza.
    Walczę teraz z takim przykładowym kodem obsługującym również CRC.
    Code: vbnet
    Log in, to see the code

Sytuacja wygląda następująco.
    Odpięcie czujnika - alarm i odłączenie -prawidłowo.
    Zwarcie poszczególnych linii do zasilania również prawidłowo.
    Odcięcie masy reakcja prawidłowa.
    Odcięcie linii zasilania - tu jest problem bo powyższy kod nie zabezpiecza przed taką sytuacją. Czujnik korzysta z napięcia pasożytniczego (linia danych podciągnięta do + przez 4k7). Temperatura czytana przez czujnik ma się nijak do rzeczywistości (kilka stopni powyżej zera). Urządzenie załącza grzałki i zupa rybna gotowa. Jeśli masz możliwość i miejsce na dodatkowy kawałek kodu lepiej się zabezpiecz, bo o korozję nóżek czujnika zanurzonego w akwarium nie trudno.
    Znając życie wyskoczy w najmniej oczekiwanym momencie.
    Co do nabijarki [karmnika] - ciekawy patent. Czy sprężyna i igła podajnika są ze stali nierdzewnej?
    Freddy
    Level 43  
    stayout wrote:
    ...
    Walczę teraz z takim przykładowym kodem obsługującym również CRC.
    ...

Tylko co tu walczyć, to nie twój kod, tylko ogólnodostępny i sprawdzony.