Witam, chciałbym wam przedstawić sterownik akwariowy zintegrowany z obudową, który niedawno skończyłem budować. Urządzenie jest w fazie testowania i rozbudowy, więc jest dużo niedociągnięć w projekcie. Ale jak ktoś kiedyś na forum napisał "ważne, że własne i działa", a jak długo, to się okaże.
Wracając do tematu. Sercem sterownika jest atmega 1284 taktowana zegarem 16MHz. Każdy zapyta, po co mi taki gigantyczny AVR? A no dlatego, że kod pisany jest w BASCOMie i ciągle się rozwija. Na dodatek dochodzi jeszcze chaos, który w nim występuje. Więc założyłem, że lepiej mieć więcej pamięci flash niż mieć mało i się przez to gimnastykować z kodem. Informacje prezentowane są na wyświetlaczu graficznym 240x128 opartym na sterowniku T6963. Obsługę sterownika dokonujemy za pomocą touchpadu przyklejonym na wyświetlacz.
Sterownik umieszczony został w pokrywie oświetleniowej. Dlaczego? Bo bardzo mnie denerwowała cała plątanina kabli i węży. Postanowiłem wszystko zapakować do pokrywy. Jedynymi elementami wychodzącymi z pokrywy są dwa węże od filtra wody, jeden od CO2 i przewód zasilający obudowę
Założenia:
- wszystko schowane w pokrywie
- do pokrywy można podłączyć tylko węże od filtra, co2 i zasilanie
- oczywiście musi posiadać wyświetlacz (wybór padł na dotykowy graficzny wyświetlacz 240x128, bo taki miałem i jeszcze nigdy z nim nie pracowałem)
-oświetlenie LED
- oświetlenie 3x świetlówka 18W
Założenia sterownika w pokrywie:
-zegar RTC
-ON/OFF Filtr wewnętrzny
-ON/OFF filtr zewnętrzny(biologiczny )
- pomiar zabrudzenia filtra biologicznego
-ON/OFF oświetlenie LED
-pomiar temperatury na czujniku DS.
-ON/OFF CO2
-automatyczne karmienie rano i wieczór
- symulacja wschodu słońca i zmierzchu
- chłodzenie
-pomiar PH (brak realizacji)
Może opiszę po trochu, co realizuje automatyczna pokrywa:
Zegar:
Zegar oparty jest na układzie PCF8583 . Mamy możliwość ustawienia godziny, minuty, sekundy, dnia, miesiąca, roku i dnia tygodnia. Ustawienia godziny i minuty zapisywane są do PCF, a reszta do eeproma.
Filtr:
W ustawieniach "filtr" mamy możliwość ustawienia włączenia filtra i wyłączenia o odpowiedniej godzinie. Oraz włączania manualnego
filtr zewnętrzny(biologiczny).
W ustawieniach „filtra zewnętrznego” jest włączanie i wyłączanie o odpowiedniej godzinie, manualne sterowanie. Przechodząc dalej do ustawień jest opcja kalibracji przepływomierza, który kontroluje ilość przepływanej wody przez filtr. Impulsy które są generowane przez przepływomierz podczas kalibracji zlicza atmega i zapamiętuje. Ostatnim ustawieniem jest próg alarmowy spadku przepływu. Przepływ jest mierzony w głównym oknie i co minutę aktualizowany. Ilość impulsów jest porównywana z ilością zliczoną podczas kalibracji i wynik jest wyświetlany w postaci procentowej.
Lampa:
Ustawienia ON/OFF o odpowiedniej godzinie i sterowanie manualne identyczne ustawienia jak w przypadku filtra.
Grzałka:
Ustawienie alarmu max /min oraz ustawienie histerezy. Pomiar temperatury realizowany jest przy pomocy DS18B20 z dokładnością do 0,1 stopnia, Załączenie i wyłączenie grzałki sygnalizowane jest strzałką obok temperatury. W przypadku przekroczenia alarmu max lub znalezienie się pod zakresem, czyli min miga napis od temperatury,wyłącza się grzałka i uruchamia się buzer
CO2 :
realizowane jest ON/OFF elektrozawór co2 o odpowiedniej godzinie i manualne sterowanie. W planie był pomiar PH, ale niestety odstraszyła minie cena sondy
LED:
Oczywiście standardowa opcja włącz wyłącz i manualne sterowanie. Możliwość ustawienia do jakiej jasności mają być rozjaśniane Ledy. Obudowa posiada 6 listew ledów po 3 w białym i niebieskim kolorze.
Karmik R/W
Karmienie automatyczne ryb o dowolnej porze. Ustawiamy godzinę włączenia karmienia i dawkę, jaką ilość pokarmu ma sypnąć. Urządzenie do podawania pokarmu służyło kiedyś wiernemu palaczowi do nabijania gilz tytoniem.
Lampa+LED
Funkcja ta łączy w sobie rozjaśnianie listw LED i zapalanie sekwencyjne świetlówek. W ustawieniach wybieramy, od której do której ma świecić oświetlenie. Następnie wybieramy, do jakiego poziomu mają być rozjaśnione listwy LED. W następnym oknie wybieramy czas, przez jaki mają świecić listwy LED. Sterownik oblicza ile będzie trwać oświetlanie akwarium. Następnie od tego czasu odejmuje czas świecenia poszczególnych grup listw LED (niebieskie i białe). Od pozostałego czasu jest odejmowany czas świecenia jednej świetlówki, który jest ustawiony na twardo, czyli 2h. To co zostanie z tej różnicy czasu to czas, przez który świecą dwie świetlówki. I w ten sposób sterownik zapala kolejno na odpowiedni czas oświetlenie, czyli: LED niebieskie, LED białe, dwie świetlówki, jedna świetlówka. W połowie wyliczonego całkowitego czasu trwania oświetlenia następuje jego stopniowe wygaszanie.
Wentylator
W opcji wentylatorów ustawiamy temperaturę załączenia i wyłączenia .W głównym oknie jest ikona wentylatorka która podczas pracy wentylatora imituje obracające się łopatki.
Bąbelki
Ostatnia funkcja to napowietrzanie możliwości ustawienia to oczywiście godzina ON i OFF oraz manualne załączenie.
Kilka filmików z działania sterownika
Jeśli chodzi o budowę. Pokrywa wykonana z spienionego PCV Projekt pokrywy wykonany w inwerterze AutoCAD na tyle na ile znam ten program. Sterownik jak wspominałem umieszczony jest w tylnej części pokrywy. Zamontowane są w niej 3 wentylatory. Dwa z nich służą do chłodzenia wody, a trzeci zapewnia wentylację w przegrodzie sterownika i zapobiega występowania tam wilgoci.

Zamieszczam schematy. Płytek PCB nie udostępniam bo nie posiadam. A jeśli by ktoś chciał sobie zbudować taki sterownik, to projektować w eagle na pewno umie i zrobi płytki lepsze niż ja wykonałem.

A to kilka zdjęć z montażu sterownika:

Kod BASCOM, jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę przesłać na PW, ale ostrzegam - do najpiękniejszych nie należy.
W załączniku umieszczam pliki z eagle schematów. Z tego względu, że na zdjęciach brak opisanych sygnałów.
A teraz drodzy forumowicze czekam na słowa krytyki i może jakąś opinię pozytywną.

Cool? Ranking DIY