Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logitech s 220 - Nie działa jeden głośnik

kondzio0715 10 Nov 2013 12:49 4167 8
    kondzio0715
    Pupil
    Na wstępie napiszę, że nie znalazłem nigdzie, ani na forum ani nigdzie indziej pomocnego materiału. Jedyna rzecz na jaką trafiłem to to Link, lecz niestety nie wiem co to jest końcówka mocy i gdzie to jest.

Mam problem, jeden z głośników mi nie działa i nie wiem dlaczego. Gdy wtyczkę od głośników włożę (wejście jest w skrzynce, w której jest też subwoofer) do połowy to działają dwa, ale oba grają jakby moc z jednego kanału była podzielona na 2 głośniki, gdy ledwo włożę wtykę to działa tylko ten, który wcześniej nie działał, ale też z połową mocy i tylko jeden. Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc to proszę o radę.

Dodam, że kabel mi między pilotem a subwooferem trochę przerywał, więc wyciąłem wadliwy fragment i połączyłem skrócony kabel i wszystko bardzo dobrze gra oprócz tego jednego głośnika, nie wiem czy to się stało po tej operacji czy już wcześniej tak był. (odkręcałem także to z płytką itp. w skrzynce z subwooferem, może coś uszkodziłem)
    Papisotoromek
    Level 12  
    Odkręć izolację i zrób zdjęcie tego kabla, możliwe, że coś jest źle :)
    kondzio0715
    Pupil
    Sądzę, że to nie kabel, bo próbowałem z nim coś robić i nic, a kolorki dobrze są dopasowane nie pomyliłem kabli ;) No i gdyby było źle to chyba by nie działały (sprawdzałem czy jeżeli są 3 połączone a 1 nie to działa, ale wynik był negatywny, muszą być wszystkie połączone)
    Papisotoromek
    Level 12  
    Hmm... Może wtyczka/gniazdo? Rozejrzyj się, może jakaś nóżka się urwała/kable przy wtyczce nie łączą. Możliwości jest dużo. Najlepiej rozkręć całość, zrób wszystkiemu zdjęcia i podeślij :)
    kondzio0715
    Pupil
    głośnik:
    Spoiler:

miejsce szczepienia kabli i oklejenia ich taśmą izolacyjną:
    Spoiler:

miejsce włączenia i regulowania subwoofera oraz podłączenia głośników:
    Spoiler:

po rozkręceniu powyższego elementu:
    Spoiler:

z boku:
    Spoiler:

z innej strony:
    Spoiler:

Niestety mam tylko telefon, więc trochę słaba jakość.
    Papisotoromek
    Level 12  
    Nie widać nic niepokojącego - głównym podejrzanym ciągle jest miejsce klejenia kabli :)
    posprawdzaj też zaznaczone miejsca:
    Logitech s 220 - Nie działa jeden głośnik Logitech s 220 - Nie działa jeden głośnik
    Te styki są często narażone na skrajne wychyły i po prostu nie wytrzymują :) Posprawdzaj też gniazda mini-jack w komputerze - możliwe, że są uszkodzone :)
    kondzio0715
    Pupil
    Nie wiem czy to jest ważne, ale z głośnika, który nie gra to słychać po przyłożeniu do ucha takie "pierdzenie". ;)
    Papisotoromek
    Level 12  
    Na moje oko zwarcie :)
    kondzio0715
    Pupil
    Teraz zauważyłem, że ten co nie działo to gra, ale tak właśnie "pierdząco" dużo słabiej od tego drugiego.

Dodano po 41 [minuty]:

Dobra, sądzę że to coś ze złym rozdzielaniem mocy, gdyż jak jeden gra to drugi słabiej, a jeżeli wtyki nie wsadzę do końca to oba grają tak samo tylko, że z mniejszą mocą niż powinny.