Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02

info-tech 10 Lis 2013 17:31 3285 4
  • #1 10 Lis 2013 17:31
    info-tech
    Poziom 11  

    Ma ktoś jakiś pomysł jak zbudować kontroler dla tego wyświetlacza? Gdyby zbudował taki kontroler to potem by ten kontroler podpiał do innego układu typu via SPI ,czy RS232.


    **Oddam te wyświetlacze osobie która pomoże w stworzeniu kontrolera przynajmniej do jednego z tych LCD**

    Wyswietlacz

    Sharp LM089HB1T02 monochromatyczny

    Sharp LQ085Y3DG01 kolorowy

    Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02 Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02

    Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02 Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02



    Rozwiązanie sterowania do LM089HB1T02 znalazłem ale jest to w C++ więc to mnie nie urządza potrzebuję w BASCOMIE . Poniżej schemat i biblioteki

    Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02

    Atmega1284p podłaczenie do LCD:
    PB0..PB3: Data bits 0..3
    PD2: YSCL
    PD3: M (AC)
    PD4: LCD Enable
    PD5: HSYNC
    PD6: VSYNC
    PD7: DOTCLOCK
    PC1: ECL

    PINOUTY:
    1 – DSP_OFF10 – VDD5
    2 – VSYNC11 – VDD4
    3 – HSYNC12 – VDD3
    4 – SFIC_K13 – VDD2
    5 – +5VS14 – VDD1
    6 – GND15 – VDD0
    7 – N.C16 – VEE
    8 – VDD717 – VLCD
    9 – VDD618 – N.C
    HV1 i HV2 podświetlenie z invertera (zimna katoda).
    Dostępne są kolory niebieski i biały, sterowanie 8 bit Parallel, rozdzielczość 600×200.

    Kontroler LCD do Sharp LM089HB1T02

    Informacje uzyskałem od użytkownika sunduino byłbym wdzięczny jakby ktoś ten program przetłumaczył z C++ na Bascoma

    0 4
  • #2 10 Lis 2013 18:50
    nsvinc
    Poziom 35  

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2603269

    Na przyszłosc proponuje uzyc wyszukiwarki...

    Niejaki SunRiver uruchamiał podobno taki wyświetlacz, tutaj ale facet jest jakiś nieużyty i od lat nie mozna się doprosić o opis sterowania. Pozostają więc tylko eksperymenty na własną rękę. Ja na razie nie mam czasu na konstrukcję odpowiednio przemyślanego kontrolera aby te eksperymenty przeprowadzic...

    0
  • #4 11 Lis 2013 22:18
    nsvinc
    Poziom 35  

    Mnóstwo? To może jednak warto dotknąć temat i zrobić w koncu ten kontroler... bo w sumie to ja wiem jak ;]
    A skoro masz ich tak dużo to ja jestem chętny na pare sztuk, moze sie dogadamy...

    0