Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Karta ethernet - Brak adresu fizycznego karty ethernet

10 Lis 2013 22:14 3696 6
  • Poziom 18  
    Witam,

    Na nowo zainstalowanym systemie (win XP), poinstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki. Wszystko pięknie działa, prócz karty ethernet i sieci bezprzewodowej.
    Mam do Was kilka pytań odnośnie połączeń sieciowych;

    1. Dlaczego adres fizyczny karty ethernet to: 00-00-00-00-00-00?
    Tak chyba nie powinno być. No nie? Na drugim komputerze, który działa w tej sieci adres karty ethernet jest bardzie skomplikowany.

    2.Dlaczego jak ręcznie ustawię adres IP, to połączy się z siecią, a internetu dalej nie ma? (w przypadku "przewodowej" karty ethernet pakiety są tylko wysyłane, natomiast w przypadku Wi-Fi wysyłąne i odbierane)

    3.Dlaczego z siecią lokalną (LAN) i bezprzewodową (WLAN), nie mogę się połączyć? (w zasadzie mogę jak ręcznie wpiszę IP, ale internetu nadal niema)
    Taka ciekawostka - z "domową" siecią bezprzewodową mogę się połączyć, jeżeli jest ustawione automatyczne przydzielanie IP, to ciągle tylko próbuje przydzielić adres i się nie połączy, a jak jest ręcznie przydzielone, to się połączy, a internetu i tak nie ma. Jak udostępnię Wi-Fi z telefonu to tak normalnie też się nie mogę połączyć - niby ciągle łączy i po sekundzie rozłącza, ale jak podłączę modem Plusa (na USB), połączę się przez niego z internetem, to wtedy mogę się połączyć z siecią bezprzewodową telefonu. Co ciekawe jak już się połączę, to modem mogę odłączyć a Wi-Fi dalej działa (ale tylko to z telefonu - z domowym, i tak się nie mogę połączyć).
    Jak rozłączę i próbuję połączyć bez modemu to znowu nie działa.
    Dlaczego tak jest?

    Wstawiam wyniki ipconfig/all, bo z tego co czytałem będzie to potrzebne do rozwiązania tego problemu.
    Z odłączonym modemem (internet działa z telefonu):
    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Z podłączonym modemem, (internet z modemu - nie z telefonu):
    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Przepraszam,że wstawiam jako kod bascoma, ale nie wiem jaki to kod.

    Z góry dzięki za odpowiedzi,
    Pozdrawiam
  • PCBway
  • Poziom 39  
    Michał 911 napisał:
    1. Dlaczego adres fizyczny karty ethernet to: 00-00-00-00-00-00?
    Ponieważ:
    Michał 911 napisał:
    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony

    Michał 911 napisał:
    2.Dlaczego jak ręcznie ustawię adres IP, to połączy się z siecią, a internetu dalej nie ma? (w przypadku "przewodowej" karty ethernet pakiety są tylko wysyłane, natomiast w przypadku Wi-Fi wysyłąne i odbierane)
    Ustawienie 2 lub więcej urządzeń sieciowych na 1 komputerze wymaga z reguły, by była ustawiona jedna brama domyślna.
    Komputer musi wiedzieć - przez jakie urządzenie ma wysyłać pakiety - których miejscem docelowym nie jest sieć lokalna (adresy spoza sieci lokalnej - czyli inaczej Internet). Oczywiście w dużym skrócie mówiąc (uwaga dla czepialskich).

    Michał 911 napisał:
    3.Dlaczego z siecią lokalną (LAN) i bezprzewodową (WLAN), nie mogę się połączyć? (w zasadzie mogę jak ręcznie wpiszę IP, ale internetu nadal niema)
    Bo próbujesz (bez obrazy) "złapać 7 srok za ogon" - więc nie masz żadnej. :)

    Napisz - z jakiej sieci (jakiego urządzenia) chcesz otrzymywać Internet.
    (Jego konfiguracja, brama domyślna, maska IP.)
    Nikt z nas nie wie - jak masz skonfigurowany router, modem, Wifi...
    Pozostałe karty (urządzenia) sieciowe na razie wyłącz. Zacznij od tego.
  • PCBway
  • Poziom 18  
    Cytat:
    Michał 911 napisał:
    1. Dlaczego adres fizyczny karty ethernet to: 00-00-00-00-00-00?
    Ponieważ:
    Michał 911 napisał:
    Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony

    To w jak to podłączyć? Chyba nie chodzi tu o fizyczne podłączenie, bo jak na sztywno ustawię adresy IP, to niby się łączy?

    Cytat:
    Ustawienie 2 lub więcej urządzeń sieciowych na 1 komputerze wymaga z reguły, by była ustawiona jedna brama domyślna.
    Komputer musi wiedzieć - przez jakie urządzenie ma wysyłać pakiety - których miejscem docelowym nie jest sieć lokalna (adresy spoza sieci lokalnej - czyli inaczej Internet). Oczywiście w dużym skrócie mówiąc (uwaga dla czepialskich).

    Nawet jak próbuję połączyć się tylko przez samo Wi-Fi, z odłączony kablem ethernetowym i modem, to jest tak jak było.

    Cytat:

    Napisz - z jakiej sieci (jakiego urządzenia) chcesz otrzymywać Internet.

    Z sieci domowej. Internet mam z routera TP-Linka TL-WR340G, do routera doprowadzony jest skrętką z anteny (internet radiowy) - od takiego lokalnego dostawcy JPK.

    Cytat:
    Jego konfiguracja, brama domyślna, maska IP.

    Brama domyślna: 192.168.44.1
    Maska podsieci: 255.255.252.0
    adres IP: 192.168.46.156
    Nie wiem, czy konfiguracja - to dokładnie o to chodziło, dlatego wstawię print screena, jak nie to, to powiedz co kliknąć, żeby się pokazała.
    Karta ethernet - Brak adresu fizycznego karty ethernet
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Michał 911 napisał:
    Z sieci domowej. Internet mam z routera TP-Linka TL-WR340G, do routera doprowadzony jest skrętką z anteny (internet radiowy) - od takiego lokalnego dostawcy JPK.
    Czyli masz tak:
    Internet -> Modem radiowy (JPK)->wyjście Ethernet (skrętka)-->router TP Link->Komputer ..... tak?
    Router powinieneś mieć odpowiednio skonfigurowany (nie wiem czy masz).
    Twój router powinien rozdawać ci adresy z jakiejś puli adresów lokalnych (np. 192.168.0.xxx). Możesz mieć adresy przydzielane dynamicznie (przez DHCP), lub przypisaną pulę adresów - statycznie.
    Ze zrzutu ekranu widać, że funkcję tą pełni u ciebie również router w samym modemie radiowym (JPK) - gdyż przydziela adres lokalny samemu routerowi - w tym przypadku Router TPLINK jest zbędny (w sumie wystarczył by zwykły switch).
    Być może jednak ty chcesz dodatkowo umożliwić sobie odbieranie "tego Internetu" przez własne WiFi czy rozdzielenie go na więcej niż 1 urządzenie - wtedy jest jakiś sens stosowania routera.

    Piszesz, że
    Michał 911 napisał:
    Wszystko pięknie działa, prócz karty ethernet i sieci bezprzewodowej
    Michał 911 napisał:
    Dlaczego jak ręcznie ustawię adres IP, to połączy się z siecią, a internetu dalej nie ma?
    Nie napisałeś - jaką pulę adresów zapewnia router dla sieci lokalnej przewodowej, a jaką dla sieci bezprzewodowej. Oraz jaki adres wpisałeś na stałe do karty sieci przewodowej.

    Twój PC powinien mieć adres z tej puli (jeśli połączony jest przewodowo - z puli sieci przewodowej, jeśli przez WiFi - z puli sieci bezprzewodowej).
    Dodatkowo jako bramę domyślną powinieneś ustawić swój router.
  • Poziom 18  
    mickpr napisał:
    Internet -> Modem radiowy (JPK)->wyjście Ethernet (skrętka)-->router TP Link->Komputer ..... tak?

    Tak.
    mickpr napisał:
    Router powinieneś mieć odpowiednio skonfigurowany (nie wiem czy masz).

    Teraz się tak przyjrzałem ustawieniom routera sąsiadów - ten sam router, ten sam dostawca i jest on troszkę inaczej skonfigurowany - u nich Wi-Fi działało.
    mickpr napisał:
    Twój router powinien rozdawać ci adresy z jakiejś puli adresów lokalnych (np. 192.168.0.xxx). Możesz mieć adresy przydzielane dynamicznie (przez DHCP), lub przypisaną pulę adresów - statycznie.

    Było włączone dynamicznie, a przełączyłem na statyczne, bo tak było u sąsiadów, ale nic to nie zmieniło.
    mickpr napisał:
    Ze zrzutu ekranu widać, że funkcję tą pełni u ciebie również router w samym modemie radiowym (JPK) - gdyż przydziela adres lokalny samemu routerowi - w tym przypadku Router TPLINK jest zbędny (w sumie wystarczył by zwykły switch).

    Jak zakładali na internet, to router był gratis, wiec co ma wybrzydzać, poza ty z Wi-Fi też korzystam.
    mickpr napisał:
    Nie napisałeś - jaką pulę adresów zapewnia router dla sieci lokalnej przewodowej, a jaką dla sieci bezprzewodowej. Oraz jaki adres wpisałeś na stałe do karty sieci przewodowej.

    Adresy wpisywałem po kolei (od 100 w górę) - 192.168.0.1xx, aż trafiłem na jakiś wolny, raz 103, raz 104.
    Zdaje się, że najwyższy że najwyższy adres jaki w tej sieci widziałem, to 107, i powyżej nie próbowałem.
    mickpr napisał:

    Twój PC powinien mieć adres z tej puli (jeśli połączony jest przewodowo - z puli sieci przewodowej, jeśli przez WiFi - z puli sieci bezprzewodowej).
    Dodatkowo jako bramę domyślną powinieneś ustawić swój router.

    Mój komp miał zdaje się 192.168.0.102

    Podsumowując;
    Wi-Fi zaczęło działać - tylko nie u mnie, przez tą konfigurację routera, a LAN dalej nie działa - ale co tam, nie mój komputer - nie musi działać :)

    Doszedłem do wniosku, że LAN najprawdopodobniej nie działa dlatego, że jak instalowałem nowy system (win XP), to na samym początku nie zainstalowałem sterowników do chipsetu (objawia się to też tym, że jak w windowskie kliknę Start => zamknij system, to zaczyna się zamykać, trwa zapisywanie ustawień, zamykanie systemu windows i wtedy za każdym razem się zawiesza i trzeba go wyłączać włącznikiem głównym)
  • Poziom 39  
    Michał 911 napisał:
    Doszedłem do wniosku, że LAN najprawdopodobniej nie działa dlatego, że jak instalowałem nowy system (win XP), to na samym początku nie zainstalowałem sterowników do chipsetu (objawia się to też tym, że jak w windowskie kliknę Start => zamknij system, to zaczyna się zamykać, trwa zapisywanie ustawień, zamykanie systemu windows i wtedy za każdym razem się zawiesza i trzeba go wyłączać włącznikiem głównym)
    Są specjalne programy do analizowania co się dzieje w systemie - np. "Windows Performance Toolkit".
  • Poziom 18  
    Wiem, ale jak już wyżej pisałem LAN nie musi działać...