Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zorganizować nagłośnienie do małego pubu?

gnatho 11 Nov 2013 11:26 2298 13
    gnatho
    Level 10  
    Proszę o poradę jak zogranizować nagłośnienie w małym pubie (ok 60m2 powierzchni / wysokość 4m). Muzyka będzie grana od 12 do godzin nocnych. Przez większość czasu nie powinno być głośno, ewentualnie wieczorem można trochę "podkręcić". Głośność powinna pozwalać na swobodną rozmowę gości.

W związku z nietypowym kształtem powierzchni nie bardzo wiem jak rozlokować głośniki. Zastanawiałem się nad zakupem czterech głośników nasciennych Behringer 1C (punkty 1, 2, 4, 5) oraz jakiegoś subwoofera (7). Wszystko będzie podłączone do wzmacniacza ulokowanego za ladą barową. Czy takie rozwiązanie ma sens ? Prosiłbym o jakieś sugestie. Niestety budżet jest bardzo ograniczony (czyt. szukam najtańszego rozwiązania). Na początku ma po prostu grać, a z czasem wchodzi w gre zmiana systemu na lepszy.

Bar jest w Chinach, więc bardzo prosiłbym o sugerowanie modeli "międzynarodowych", które bedzie łatwo dostać na miejscu.

Jak zorganizować nagłośnienie do małego pubu?
    djendriu44
    Level 12  
    Stanowczo odradzam lokować subwoofer w rogu, będzie nie miły efekt.
    JerzyPed
    Level 19  
    Ulokowanie suba w rogu za lada rzeczywiscie nie jest najlepszym rozwiazaniem. Bas bedzie sie "kotlowal" pomiedzy sciana i lada. Do cichej muzyki wystarcza te 4 Behr. 1C a wieczorem do glosniejszego grania mozna dolaczyc suba. Duzo lepszym rozwiazaniem byloby zainstalowanie glosnikow EV Evid 6,2 (300W/8 Ohms) ale niestety tutaj cena jest juz bardzo wysoka. Slyszalem kiedys dwa takie EV w duzym pubie i zaskoczyly mnie glosnoscia i jakoscia brzmienia (bylo nawet troche basu). Te C1 sa 4-ohmowe, wiec nalezy pamietac zeby je podlaczyc systemem mieszanym czyli szeregowo-rownolegle i takie polaczenie da w sumie 4 ohmy i bedzie pasowac do wzmacniacza. Jaki wzmacniacz bedzie podlaczony? Jezeli jednak wzmacniacz jest mono i ma wyjscie na 8 ohmow, to wtedy trzeba cztery glosniki podlaczyc szeregowo co da w sumie 16 Ohm i bedzie pasowac. Jezeli wzmacniacz jest stereo i ma wyjscie 2 x 4 ohmy, to trzeba na kazdy kanal dac dwie kolumny laczone szeregowo czyli 2 x 8 ohmow. (8 ohmow na kanal).
    gnatho
    Level 10  
    Raczуо zdecyduje sie na te Behringery, bo cena Evid na razie odstrasza. Zapomnialem dodać, że szukam też wzmacniacza do tego zestawu. Nie bardzo rozumiem to połaczenie szeregowo-równoległe. To znaczy że pary AB i CD są połączone szeregowo ?
    JerzyPed
    Level 19  
    Czy szukasz wzmacniacza mono czy stereo do tego zestawu? Jezeli chodzi o polaczenie, to zadna para nie jest polaczona, tylko polaczenie trzeba zrobic samemu. Sposob polaczenia zalezny jest od wyjscia glosnikowego wzmacniacza.
    gnatho
    Level 10  
    Wydaje mi się, że raczej mono. Czy mogłby kolega polecić jakies modele wzmacniaczy ? Ewentualnie jakieś inne zestawy (głośniki + wzm.). Czas nagli, a bar niedługo bedzie otwarty
    JerzyPed
    Level 19  
    Nie podales ile mozesz na to przeznaczyc, ale domyslam sie, ze ma byc bardzo tanio. W tej sytuacji polecam caly zestaw "the t. amp PA 4080 Package" w firmie Thomann kosztuje ponad 160e. W sklad wchodzi wzmacniacz (mono, z czterokanalowym mikserem) dwie kolumny glosnikowe z 10-calowymi glosnikami, mikrofon z kablem, dwa kable glosnikowe i kabel zasilacz. Obsluga jest tak prosta, ze kazdy, nawet laik sobie poradzi. Pozniej mozna dokupic do tego zestawu aktywny bas.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Generalnie głośniki bym ustawił tak, żeby nie grały w bar. Utrudnia to pracę zarówno obsłudze jak i gościom, którzy muszą drzeć papę by coś zamówić. Kieruj wszystko w środek sali. Jeną parę powieś niżej trochę np. 1 i 2 - będzie troszkę głośniej na parkiecie a pozostałe 2 np. 5 i 6 troszkę wyżej - nie będzie ludziom w rozmowie, zamawianiu w barze przeszkadzać a dogłośni resztę lokalu. Suba bym wrzucił pod scenę albo zabudował go jakoś w okolicy lewej strony baru od strony wejścia...
    gnatho
    Level 10  
    Niestety tego zestawu nie mogę znalezc w Chinach. Pewnie w końcu zdecyduje się na jakiś "lokalny" komplet 2 głosniki + wzmacniacz. Dzieki za porady, fajnie jakby ktoś jeszcze dorzucił propozycje modeli z niższej półki.
    JerzyPed
    Level 19  
    Ten zestaw jest produkowany w Chinach dla kilku firm, miedzy innymi dla Thomanna , Lane, Custom itd. W Chinach jest tez sprzedawany ale chyba z wlasnym logo fabryki ktora go produkuje. Jak pokazesz fotografie tego zestawu (np. ze strony Thomann.pl) w dobrze zaopatrzonym sklepie muzycznym, to doswiadczony sprzedawca znajdzie ten zestaw. Chinczycy produkuja sprzet rowniez dla zachodnich firm Pevey, JBL i inne. Mysle, ze w chinskich sklepach sa "miliony" roznych zestawow chinskich, ale na to trzeba uwazac, bo wiele z nich jest bardzo slabej jakosci. W jakim rejonie Chin mieszkasz ? Mam kilka adresow chinskich producentow i hurtowni, moge cos podeslac. Tak z ciekawosci zapytam jak trafiles do Chin i jak Ci sie tam zyje? Oczywiscie nie musisz na to pytanie odpowiadac, jezeli uznasz, ze zbyt osobiste.
    Pozdrawiam,
    Jerzy
    gnatho
    Level 10  
    W końcu kupiłem dwie używane spore kolumny (1, 2) i do tego wzmacniacz po bardzo okazyjnej cenie. Dzięki wszystkim za pomoc. Fajnie byłoby jakbyś mógł podesłać mi jakieś adresy, bo w mojej miejscowości trudno o solidny sprzęt audio, a kupując online trafia się na pełno podróbek. W Chinach jestem już ponad trzy lata. Na początku byłem w prowincji Zhejiang jako nauczyciel angielskiego a teraz przeniosłem się do Changzhi i otwieram bar z kolegą z Polski (jako pierwsza zagraniczna inwestycja w mieście). Myślę powoli o jakimś blogu, ale zobaczy co jeszcze z tego wyjdzie.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Informuj na bieżąco jak się interesik rozwija - dobrze mieć tam "znajomych" bo czasem pewnie pomogą te krzaczki w instrukcjach przetłumaczyć w zamian za pomoc wcześniejszą ;P
    JerzyPed
    Level 19  
    Czesc Kolego, na wstepie gratulacje z okazji dobrego zakupu sprzetu. Jezeli chodzi o adresy firm produkujacych sprzet audio, to wiekszosc tych firm znajduje sie w Hong Kongu i okolicach. Ty mieszkasz bardzo daleko, (zobaczylem na mapie) ale zawsze mozna przez internet w razie potrzeby cos zamowic. Pelna liste producentow oraz hurtowni zobaczysz jak wpiszesz w google haslo: Hong Kong Audio Products, Manufactures and Supplies. Moze kiedys wybiore sie do Chin i odwiedze Twoj lokal.
    Pozdrawiam i zycze wielu sukcesow.
    Jerzy
    gnatho
    Level 10  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro zabieram się za montowanie głośników. Możliwe że założę jakiegoś bloga, bo historii z zakładania firmy w Chinach jest mnóstwo. Pozdrawiam !