Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pendrive - instalacja systemu -

[QQQ] 11 Nov 2013 12:07 1419 5
    [QQQ]
    Level 17  
    Potrzebuję zrobić sobie pendriva z którego będę mógł instalować system na komputerze ( oczywiście takim którego BIOS umożliwia start systemu z USB ).

A. Przygotowałem pendriva zgodnie z następującym schematem :

1. w cmd lub szukaj szukamy "diskpart"
    2. wywołujemy "list disk"
    3. wybieramy Pen-a komendą np „select disk 2”
    4. czyścimy stare partycje na dysku "clean"
    5. tworzymy partycję główną wpisując „create partition primary”.
    6. oznaczamy partycję jako aktywną komendą „active”
    7. formatujemy „format fs=fat32 quick”
    8. przypisujemy literę dysku( automatycznie ) komendą „assign”.
    9. kopiujemy wszystkie pliki z dysku instalacyjnego

B. Skopiowałem pliki z Windowsem XP ( rozpakowałem też ISO obrazu bezpośrednio na pendriva ) . Wygląda na to że niby PEN jest ok bo system wykrywa go ( tzn po wpięciu pendriva do kompa normalny system nie startuje ) ale bios zgłasza " uszkodzenie tablicy partycji " ( sprawdzane na 2 komputerach )

Co może być przyczyna lub jak to zrobić poprawnie ?
    tepro
    Level 15  
    Dla XP radzę zainteresować się programem USB MultiBoot 10.
    Tworzy on pendrive bootujący z którego można zainstalować system XP. W sumie prosty w obsłudze dla znających jako tako angielski i w zasadzie sprowadza się do klikania "dalej" :D
    [QQQ]
    Level 17  
    THX ALL - to się nazywa szybka pomoc ;) ( próbuje tego WintoFlasha ) a skoro tak szybko to poszło to czy istnieje możliwość a jeśli tak to jak i czym ?

1. Stworzenia dwóch różnych partycji na USB ( tzn. mam USB 64GB - do reebotowania windowsa o ile wiem wymagany jest FAT 32 a on widzi partycję max 32GB - chciałem tak sformatować pendriva aby mieć bootowalny FAT 32 do instalacji windows(-ów) i niebotowalny NTFS do przechowywania reszty danych w tym dużych plików obrazów nie mieszczących się na FAT 32 ) - czy jest to możliwe a jeśli tak to czym i jak to zrobić ?

2. dodatkowa sprawa to multi reebot ( czyli np chciałbym mieć możliwość instalacji z tego PEN-a
    np. Win XP ,Win 7 , Linuxa - czy ewentualnie odzyskania danych z obrazu dysku - czy takie coś jest możliwe ?