Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z określeniem ip modemu

maciek9612 11 Lis 2013 12:21 1476 22
  • #1 11 Lis 2013 12:21
    maciek9612
    Poziom 8  

    Witam
    mam modem od tzw radiówki i nie wiem jaki ma adres IP do konfiguracji. wiem tylko że jest oparty na chipsecie REALTIEK RTL8186.
    Pomoże ktoś?

    0 22
  • #2 11 Lis 2013 12:30
    dr.hannibal
    Poziom 22  

    Po pierwsze nie modem, a KARTA SIECIOWA.
    Przede wszystkim zależy jak masz ustawione przydzielanie IP: dynamicznie czy statycznie?
    Statycznie - możesz odczytać IP z ustawień karty.
    Dynamicznie - po podłączeniu się do danej sieci możesz podejrzeć w podglądzie ustawień połączenia lub np. po wejściu na stronę: http://www.jakiemamip.pl/

    0
  • #3 11 Lis 2013 12:35
    piterus99
    Poziom 43  

    Brama domyślna powinna być adresem IP urządzenia, jeśli pracuje w trybie WISP-Client.
    Odczytasz ją poprzez wywołanie polecenia ipconfig /all z konsoli systemowej lub w statusie połączenia sieciowego.

    0
  • #4 11 Lis 2013 12:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Może określisz dokładnie model tego urządzenia? Bo moim zdaniem jest to punkt dostępowy (router) z wbudowaną anteną.

    0
  • #5 11 Lis 2013 12:38
    maciek9612
    Poziom 8  

    nie wiem to modem brata on też nie wie resetowałem go kilka razy próbowałem 192.168.0.1 nie działa jak na xp w połączeniach ustawie uzyskają automatycznie ip to wywala mi połączenie lokalne ma ograniczoną łączność a ip ustawia na 169.254.197.61
    modelu nie znam a modem odbierał intenet radiowy z firmy JRB Net

    0
  • #6 11 Lis 2013 12:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Może jakaś fotka urządzenia?

    0
  • #7 11 Lis 2013 12:40
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany

    dr.hannibal napisał:

    Dynamicznie - po podłączeniu się do danej sieci możesz podejrzeć w podglądzie ustawień połączenia lub np. po wejściu na stronę: http://www.jakiemamip.pl/


    Nie do końca prawda. Strona pokaże adres zewnętrzny a nie karty.
    Chyba, że operator udostępnia adresy zewnętrzne.

    0
  • #8 11 Lis 2013 15:42
    maciek9612
    Poziom 8  

    Karta/modem jest bez obudowy ale jeśli to pomoże to zaraz wstawię

    Dodano po 5 [minuty]:

    Zdjęcie

    Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

    we właściwościach i po wywołaniu ipconfig /all brama domyślna jest pusta









    Proszę poprawić post, edytując prawidłowo wstawić zdjęcie/a/.
    Zgodnie z >>> Instrukcja zamieszczania i edycji obrazków na forum >>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    ANUBIS

    0
  • #9 11 Lis 2013 17:02
    CHACA
    Poziom 43  

    Podłączałeś tego AP-ka kablowo pod komputer? Ze zdjęcia wygląda na Access Point.

    0
  • Pomocny post
    #10 11 Lis 2013 17:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    maciek9612 napisał:
    we właściwościach i po wywołaniu ipconfig /all brama domyślna jest pusta

    Wygląda jak WAP-4033 Planeta lub jakiegoś Edimaxa EW-7206APG. Dopisz jakiś adres do karty sieciowej np. 192.168.0.2 i spróbuj logować się na http://192.168.0.1

    0
  • #11 11 Lis 2013 19:13
    maciek9612
    Poziom 8  

    czyli bramę sieciową mam ustawić na 192.168.0.2 a adres ip na no 192.168.0.3 tak?
    po wyglądzie to edimax

    0
  • #12 11 Lis 2013 19:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Brama nie jest ci do niczego potrzebna jeżeli chcesz konfigurować urządzenie. Wystarczy samo IP i maska.

    0
  • #13 11 Lis 2013 19:21
    maciek9612
    Poziom 8  

    to na raczej ten edimax EW-7206APG.
    wpisuje ip 192.168.0.2
    maska domyślna 255.255.255.0
    w firefox wpisuje 192.168.0.1 i nic
    pokazuje przekroczono limit czasu połączenia

    0
  • #14 11 Lis 2013 19:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Spróbuj jeszcze http://192.168.2.1 ale zmień adres na 192.168.2.2 na karcie sieciowej komputera.

    0
  • #15 11 Lis 2013 19:29
    maciek9612
    Poziom 8  

    chłopaki działa jesteście wielcy
    ip 192.168.2.2
    w firefox wypisałem 192.168.2.1 i poszło

    0
  • #16 11 Lis 2013 19:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    maciek9612 napisał:
    chłopaki działa jesteście wielcy

    To żadna wielkość, tylko jakieś tam doświadczenie w branży.

    0
  • #17 11 Lis 2013 22:12
    maciek9612
    Poziom 8  

    a jak teraz skonfigurować go do odbierania internetu z innego acces pointu np routera sąsiada albo telefonu z funkcją tetheringu wi fi i przekazywania sygnału na wtyk rj45

    0
  • #18 12 Lis 2013 19:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zaczął bym od przeczytania instrukcji a zwrócił bym uwagę na tryb Station-Infrastructure.

    0
  • #19 12 Lis 2013 20:09
    maciek9612
    Poziom 8  

    na stronie konfiguracyjnej kart sieciowej wykrywa mi telefon ale nie mam połączenia z internetem a o konfiguracji station infradtructure za dużo w instrukcji nie ma

    0
  • #20 12 Lis 2013 20:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Od czego są różnego rodzaju wyszukiwarki internetowe? Czekam na konkretne zapytania o konfigurację Station-Infrastructure i wyszukanie sieci które znajdują się w zasięgu routera. Pamiętaj że po konfiguracji (połączeniu) musisz wrócić do konfiguracji DHCP karty sieciowej lub wpisać ręcznie adresację z głównego routera. Teraz ważne jest odpowiednie IP, brama no i DNS-y na karcie sieciowej.

    0
  • #21 12 Lis 2013 21:13
    maciek9612
    Poziom 8  

    konfiguracje station infradtructure mam zrobioną bo jak wchodzę w zakładkę home to mam podane że edimax połączył się z ap czyli telefonem problem jest z konfiguracją bramy i maski podsieci bo w telefonie maska ma wartość z końcówką 255 a na edimaxie nie mogę ustawić bo wywala
    invalid dhcp client start address
    it should be located in the same subnet of curret ip adres
    podumowując
    ip adresss 192.168.2.1
    subnet mask (musi być taka jak w ap)
    gateway address ?(adres ip ap czyli telefonu?)
    dhcp enabled
    default gateway ip ?
    dns może być np 8.8.8.4 ?
    dhcp od 100-200

    0
  • #22 12 Lis 2013 21:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Adres IP i brama musi byś w tej samej podsieci czyli:

    IP 192.168.1.100
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    DNS 8.8.8.8

    Nie wiem jakie adresy przydziela twój telefon z DHCP.

    0
  • #23 14 Lis 2013 11:10
    maciek9612
    Poziom 8  

    Ja też nie.

    0