Czy ktoś wie jak w VB zrobić timer w milisekundach? Ustawienie Interval na 1 daje dokładność 1/100s.
Zależy jakie odcinki czasu chcesz odliczać i z jaką dokładnością. Ogólnie system Windows nie nadaje do odmierzania dokładnych odcinków czasu rzędu kilku ms i mniej. Wynika to z występowania w systemie wielu procesów, które są cyklicznie przełączane. Kiedyś pisałem bibliotekę do programowania mikrokontrolerów poprzez port LPT i tam do odmierzania krótkich odcinków czasu używałem funkcji QueryPerformanceCounter() oraz QueryPerformanceFrequency
Przykład użycia:
nationa instruments ma systemy czasu rzeczywistego i można spróbować za pomocą lab view to zaimplementować ale z tego co słyszałem na ostatniej konferencji przesiadają się raczej na linuksa bo w normalnym windowsie nie jesteś w stanie zapewnić zasobów dla danego procesu, nie wiem do czego potrzebujesz i jakie dokładności timera (bądź sekwencji procesów) chcesz uzyskać ale najlepiej nadają się do tego układy programowalne bo tam oprogramowanie umożliwia ci obejrzenie zależności czasowych.
0W załączniku przesyłam program (Visual C++/CLI) do pomiaru refleksu. Timer użyłem do generowania sygnału, po którym użytkownik ma nacisnąć przycisk. Czas reakcji mierzony jest za pomocą metody DateTime::Subtract().
0