Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PLC Fatek
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega16 - Prośba o sprawdzenie schematu

mily20001 11 Lis 2013 19:33 6831 75
  • #1 11 Lis 2013 19:33
    mily20001
    Poziom 11  

    Cześć wszystkim. Chciałbym poprosić o sprawdzenie schematu poniżej. Czy niczego nie brakuje lub czy też nie ma na nim jakiś błędów. Układ będzie mierzył poziom oświetlenia poprzez ADC, pobierał czas z układu RTC PCF8583P, obsługiwał 3 przyciski, multipleksował 132 diody oraz będzie można podłączyć do niego programator przez złącze IDC10 (kanda). Przy okazji chciałem się zapytać czy jest możliwe zaprojektowanie okrągłej płytki oraz czy mogę jakoś szybko rozmieścić niektóre części w równych odległościach na płytce (w tym konkretnie przypadku w równych odległościach na okręgu) Z góry dziękuję za wszystkie uwagi, komentarze i propozycje :)

    Atmega16 - Prośba o sprawdzenie schematu

    0 29
  • Semicon
  • #2 11 Lis 2013 19:48
    Tomq
    Poziom 38  

    Nie bardzo rozumiem sposób podłączenia diód - nie stosujesz żadnych rezystorów?

    Brak kondensatorów przy kwarcu to działanie celowe?

    Jeśli to schemat całej płytki, to warto dodać jakąś większą pojemność filtrująco-magazynującą dla zasilania.

    0
  • #3 11 Lis 2013 19:50
    mily20001
    Poziom 11  

    Nie stosuję rezystorów bo będzie PWM. Myślisz że mimo wszystko powinienem je dać? O kondensatorach zapomniałem :D 22nF do masy będzie ok?

    0
  • #4 11 Lis 2013 19:53
    Tomq
    Poziom 38  

    Najczęściej stosuje się między nóżkami kwarcu, a masą kondensatory o pojemności 15-27pF.

    0
  • #5 11 Lis 2013 19:54
    mily20001
    Poziom 11  

    Ok.
    A jak z pcb. Idzie to jakoś równo w okrąg poukładać?

    0
  • #7 11 Lis 2013 20:02
    mily20001
    Poziom 11  

    Po to mam tranzystory. Rezystory i tak byłyby między diodami a tranzystorami. Przy okazji niech ktoś zerknie na te tranzystory bo nie jestem pewien poprawności ich podłączenia.

    0
  • #9 11 Lis 2013 20:07
    mily20001
    Poziom 11  

    Ustawiam stan niski na PA6 i stan wysoki na PB3

    0
  • Semicon
  • #11 11 Lis 2013 20:13
    mily20001
    Poziom 11  

    Sprecyzuj pytanie bo nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć (:

    0
  • #12 11 Lis 2013 20:14
    2rs232
    Poziom 17  

    Do czego będzie służył kwarc Q24 20MHz podpięty pod PD4 i PD5?

    0
  • #13 11 Lis 2013 20:15
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    mily20001 napisał:
    Sprecyzuj pytanie bo nie wiem co konkretnie chcesz wiedzieć (:

    Skoro podasz na PA6 stan niski a na PB3 stan wysoki, to zaznacz na Twom schemacie strzałkami, jak według Ciebie będzie płynął prąd przez odpowiednie tranzystory i diodę LED1

    A to jest super pytanie:

    2rs232 napisał:
    Do czego będzie służył kwarc Q24 20MHz podpięty pod PD4 i PD5?

    :D

    0
  • #14 11 Lis 2013 20:18
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Wszystko jest źle:
    1. Kondensator na pinie reset - do śmieci - inaczej nie zaprogramujesz procesora - zostaw tylko rezystor 10k do VCC
    2. brak rezystorów na diodach LED - musisz ograniczać prąd inaczej sfajczysz diody
    3. brak rezystorów między procesorem a bazami tranzystorów - sfajczysz procesor
    4. brak pull-upów na liniach SDA SCL
    5. brak kondensatora przy kwarcu zegarka (sprawdź gdzie powinien być z ds-em zegarka)
    6. tranzystory Q1-12 - raczej prąd przez nie nie będzie chciał płynąć
    7. pin A0 zegarka wisi w powietrzu
    8. co u licha robi ten kwarc 20MHz na pinach PD4-5?
    9. Hmm, diody LED zaporowo? Też nie będą chciały raczej świecić...
    10. A zasilanie będziesz czerpał z nieba?

    To tyle - szczegółów nawet nie sprawdzam.

    Ty Kolego lepiej pierwsze popraw schemat zgodnie z zaleceniami sztuki ( poczytaj np. http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html )
    A wcześniej zapoznaj się z absolutnymi podstawami, np. jak płynie prąd, jak musi płynąć przez LEDa, żeby ten świecił, jak płyną prądy przez tranzystor...
    Dopiero jak to opanujesz to będziesz myślał o PRAWIDŁOWYM ELEKTRYCZNIE schemacie, a dopiero potem o tym jak porozmieszczać elementy na płytce - na razie do tego etapu daaaaleka droga :D

    A i jeszcze w międzyczasie poczytaj o multipleksowaniu i co będzie się działo z jasnością tych diodek i jak przeciwdziała się temu efektowi.

    0
  • #15 11 Lis 2013 20:19
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    Przy okazji niech ktoś zerknie na te tranzystory bo nie jestem pewien poprawności ich podłączenia.


    To tranzystory bipolarne, a więc sterowane prądem.

    I = U/R

    W Twoim schemacie podajesz napięcie (V) na bazę tranzystora, a jako (R) podstawiasz rezystancje ścieżek. Oczywiście jest ona bardzo mała, więc przepłynie bardzo duży prąd.

    Dlatego też stosuje się rezystory między wyjściem portu, a bazą tranzystora.

    0
  • #16 11 Lis 2013 20:20
    mily20001
    Poziom 11  

    Coś w tym stylu
    Atmega16 - Prośba o sprawdzenie schematu

    0
  • #17 11 Lis 2013 20:21
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Brakuje rezystorów w bazach tranzystorów i katodach (albo anodach) diod - żaden PWM ich nie zastąpi. Multipleksowanie na 10 to nie jest dobry pomysł - za mała jasność do większości zastosowań. Tranzystory anod błędnie podłączone, tranzystory katosd o złej polaryzacji i również błędnie podłączone.

    Spróbuj zrobić gwiazdkę 8-ramienną - będzie miała szanse działać i nie będziesz potrzebował tranzystorów w katodach LED..

    0
  • #18 11 Lis 2013 20:22
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Zakładając oczywiście, że przez te tranzystory wogóle popłynie jakikolwiek prąd :D

    Dodano po 1 [minuty]:

    mily20001 napisał:
    Coś w tym stylu
    Atmega16 - Prośba o sprawdzenie schematu

    No właśnie - zacznij od tego jak działa tranzystor i jak może przez niego płynąć prąd :D
    I to samo dot. diodek LED

    0
  • #19 11 Lis 2013 20:42
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Teraz widzisz, jak daleko jesteś od zbudowania tego projektu. Nie chodzi tutaj o to by Ciebie gnębić, tylko wskazać Ci czego musisz się nauczyć.

    Wziąłeś się za zbyt duży projekt, w stosunku do posiadanej wiedzy i dlatego zaliczasz szósty stopień Piekła początkujących.

    Dlatego odłóż ten projekt na bok i zacznij od początku. Możesz tak jak wskazał Ci piotrva za pomocą linku.

    A później sam zobaczysz jakie błędy popełniłeś na tym schemacie i będziesz się z nich śmiał, rozumiejąc dlaczego Ci tak podpowiadamy, a nie inaczej.

    Powodzenia! :)

    0
  • #20 11 Lis 2013 21:00
    excray
    Poziom 39  

    Tomq napisał:
    I = V/R

    To bardzo ciekawy wzór. Prąd równa się prędkość przez oporność?

    0
  • #21 11 Lis 2013 21:04
    Tomq
    Poziom 38  

    Cytat:
    Prąd równa się prędkość przez oporność?

    Tak, trzeba tylko pamiętać o ograniczeniach w terenie zabudowanym :)

    Dzięki za zwrócenie uwagi, oczywiście, że U, zamiast V, już poprawiłem.

    0
  • #22 11 Lis 2013 22:14
    mily20001
    Poziom 11  

    BlueDraco napisał:
    Spróbuj zrobić gwiazdkę 8-ramienną - będzie miała szanse działać i nie będziesz potrzebował tranzystorów w katodach LED..

    Co konkretnie masz na myśli?

    0
  • #23 11 Lis 2013 22:22
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Przede wszystkim zacznij od przeczytania i zaakceptowania tego:

    dondu napisał:
    Teraz widzisz, jak daleko jesteś od zbudowania tego projektu. Nie chodzi tutaj o to by Ciebie gnębić, tylko wskazać Ci czego musisz się nauczyć.

    Wziąłeś się za zbyt duży projekt, w stosunku do posiadanej wiedzy i dlatego zaliczasz szósty stopień Piekła początkujących.

    Dlatego odłóż ten projekt na bok i zacznij od początku. Możesz tak jak wskazał Ci piotrva za pomocą linku.

    A później sam zobaczysz jakie błędy popełniłeś na tym schemacie i będziesz się z nich śmiał, rozumiejąc dlaczego Ci tak podpowiadamy, a nie inaczej.

    Powodzenia! :)


    Bo Twoje pytanie (obrazowo) brzmi w stylu "Jak zagrać sonatę Chopina?" zadanego przez osobę, która nigdy nie siedziała przy fortepianie.

    0
  • #24 11 Lis 2013 22:49
    mily20001
    Poziom 11  

    Aż tak źle jest? Rozumiem że ten projekt przekracza moje umiejętności ale nie jest to chyba aż tak bardzo poza moim zasięgiem. Robiłem już jeden trochę bardziej skomplikowany projekt, z tą różnicą, że był on na płytce stykowej, w związku z czym rozwiązywałem problemy metodą prób i błędów. Na pcb taka metoda nie ma racji bytu. Jakieś tam podstawy mam. Być może ten projekt wymaga większej wiedzy i umiejętności ale to właśnie dlatego tu jestem i proszę Was o pomoc. Szczerze mówiąc to jak rysowałem tamte strzałki to coś mi nie pasowało ale narysowałem po prostu zgodnie z zasadą że prąd płynie od + do -. Teraz właśnie zobaczyłem ten beznadziejny błąd polegający na podłączeniu wszystkich diód odwrotnie. Aż mi wstyd. Kwarc 20MHz miał być zewnętrznym oscylatorem dla atmegi, tak żeby mogła chodzić na 20MHz ale jak rozumiem podłączyłem go pod złe piny. Co do jasności diod to nie wiem na czym polega problem, gdy czytałem o multiplexowaniu to nie było o tym wspomniane. I jeszcze jedno. Często linkujecie blog dondu. Blog jest naprawdę dobry, z resztą sam czasem czerpię z niego informacje. Ale jeśli już linkujecie to proszę, niech to będą linki do konkretnych artykułów. Bo elektroniki nie da się nauczyć na sucho, a jak będę wiedział na temat czego wiedzę muszę sobie poszerzyć podczas realizacji tego projektu, to będzie mi dużo łatwiej.

    0
  • #25 11 Lis 2013 23:01
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Tylko że Tobie potrzebne byłoby ze 20 artykułów :)
    Zacznij od tego, że musisz zrozumieć jak działają tranzystory NPN i PNP. Szukaj artykule: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/wiedza-ogolna.html

    a w szczególności artykuły z tego cyklu Piotra Góreckiego: http://www.elportal.pl/pdf/k01/25_18.pdf

    0
  • #26 11 Lis 2013 23:39
    McMonster
    Poziom 32  

    Jeszcze jedna rzecz, masz fotorezystor na PA7. On w takim układzie nic nie da, bo sam napięcia nie wyprodukuje. Musisz go wpiąć między Vcc i GND jako część dzielnika rezystorowego.

    0
  • #27 12 Lis 2013 08:20
    2rs232
    Poziom 17  

    mily20001 napisał:
    Kwarc 20MHz miał być zewnętrznym oscylatorem dla atmegi, tak żeby mogła chodzić na 20MHz ale jak rozumiem podłączyłem go pod złe piny.

    Kwarc należy podłączyć pod piny XTAL1 i XTAL2 szczegóły (max częstotliwość, wartość kondensatorów, ustawienie fusebits) znajdziesz w datasheet rozdział System Clock and Clock Options -> Crystal Oscillator
    Opis podłączenia znajdziesz też tu stopery-timery-itp

    0
  • #28 12 Lis 2013 08:46
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Kolego, z tego co piszesz wynika, że:
    - nie wiesz jak działa tranzystor,
    - nie wiesz, jak działa LED i jak można ją sterować,
    - nie wiesz, jak można taktować uC,
    - nie wiesz, jak się robi wyświetlacz multipleksowany,
    - nie wiesz, jak działa fotorezystor.

    Spróbuj najpierw pozyskać tę wiedzę teoretycznie, potem użyj każdego kawałka oddzielnie w prostych projektach, a wiedzą, jak to się robi - zrób dopiero swój wymarzony projekt. inaczej jesteś bez szans.

    0
  • #29 12 Lis 2013 09:23
    GanzConrad
    Poziom 21  

    - SDA i SCL od RTC podłączone do Tx-Rx ;-), nadal brak rezystorów podciągających
    - dalej skopany układ resetu, powinien wyglądać tak:
    http://1.bp.blogspot.com/-T13A998oTOs/TqtNyFb...AABeg/hKWcCikgKZU/s1600/AVR_RESET_kond_02.gif
    źródło:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/przycisk-drgania-stykow-debouncing.htm
    - kwarc "rządzi" ;-)
    - tu masz przykładowe podłączenie diody poprzez tranzystor NPN (wartości rezystorów mogą wymagać zmiany):
    Click here to check my schematic

    0
  • #30 12 Lis 2013 18:42
    mily20001
    Poziom 11  

    Zastosowałem do waszych uwag. Mam nadzieję że niczego nie pominąłem. Muszę się jeszcze upewnić czy wszytko dobrze jest z tranzystorami, bo nadal nie jestem pewien. Ściągnąłem wszystkie części kursu Piotra Góreckiego, jak znajdę chwilę to je przeczytam.


    Atmega16 - Prośba o sprawdzenie schematu

    0