Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Incanto S Class Rondo - Nie mieli kawy

Riko64 11 Nov 2013 20:03 4494 7
  • #1
    Riko64
    Level 10  
    Witam
    Saeco model SUP 021YO. Po włączeniu słychać pracę bloku zaparzającego i ekspres sygnalizuje gotowość do pracy. Po uruchomieniu cyklu robienia kawy włącza się na bardzo krótko (około 1 sekundy) młynek i zaczyna pulsować czerwona kontrolka(wskaźnik alarmów). Na tym kończy się cykl robienia kawy. Ekspres jest zablokowany aktywna jest tylko funkcja gorącej wody i pary. Po wyłączeniu i kolejnym włączeniu kontrolka alarmów gaśnie i przy próbie kolejnego cyklu robienia kawy sytuacja się powtarza.Silnik młynka jest sprawny. Czy przyczyną może być niesprawny czujnik ilości mielonej kawy( zazwyczaj wskaźnik alarmów świeci a nie miga)?
    Proszę o pomoc ewentualnie jakieś sugestie.
  • #2
    zbb361
    Level 15  
    Dzień dobry
    zależy jaki ma młynek a raczej jego sterowanie jeden ma czujnik halla [nowy typ] drugi ma mikrowyłącznik [stary typ] co do silnika to nie wiadomo czy jest dobry to że startuje nic nie znaczy , nowy typ 1 silnik 2 hall 3 elektronika / stary typ 1 silnik 2 mikrowyłącznik zsypu kawy 3 brudna zaklejona komora zsypu kawy 4 elektronika .
    Jeżeli to stary typ stawiam na mikrowyłącznik nowy typ obstawiam silnik rzadko hall
    powodzenia
  • #3
    cafedomino
    Level 20  
    Witam. Incanto model "S" mają tylko młynki ceramiczne z czujnikiem halla. Więc albo padł silnik- wymiana lub nalerzy rozkręcić żarna może blokuje je jakieś mocno palone ziarno lub inne ciało "obce" Sprawdz serwisówką: na wyłączonym wciskasz-1kawa+para włączasz ekspres, potenciometr kawy na maksa w prawo i wciskasz pare.
  • #4
    Riko64
    Level 10  
    Witam
    Sprawdziłem młynek- rozkręciłem żarna- wszystko ok. Podpiąłem inny silnik na krótko z innego modelu , reakcja taka sama. Sprawdziłem serwisówką- na sekundę zadziałał młynek. Wypiąłem na koniec czujnik halla z elektroniki i ekspres zachował się identycznie ( miga wskaźnik alarmów). Czy to wina czujnika? Jak można sprawdzić sam czujnik halla?
  • #5
    cafedomino
    Level 20  
    Jeśli wstawiłeś inny silnik "sprawny" to razem z czyjnikiem. Jeśli działał w tamtym ekspresie a w Twoim nie to sprawdz przewody doprowadzające napięcie do silnika. Z resztą skoro masz możliwość podmianki wstaw sprawny silnik razem z kablami i czyjnikiem i wtedy zobacz , jeśli bedzie bez zmian to coś z płytą.
  • #6
    Riko64
    Level 10  
    Witam
    Podstawiłem sprawny silnik,ale jak pisałem z innego modelu ( bez czujnika halla). Przewody zasilające silnik sprawdzone. Na module elektroniki pojawia się na prawie sekundę napięcie około 220 volt DC. Napięcie pojawia się za każdym razem, niezależnie od tego czy czujnik halla podpięty czy nie oraz niezależnie czy podpięty jest silnik czy nie jak również jaki silnik jest podpięty. Wykluczyłem już silnik i przewody zasilające. Został moduł elektroniki i czujnik halla. Jeżeli czujnik ,to dlaczego po każdej nieudanej próbie kontrolka wskaźnik alarmów miga?-przy problemach z kawą powinna nie migać tylko być ciągła. Jak można sprawdzić czujnik halla?
  • #7
    cafedomino
    Level 20  
    Prawde powiedziawszy nigdy nie sprawdzałem czujnika "jakąś" metodą poprostu wstawiałem nowy. Kontrolka świeci ciągłym światłem w momencie gdy np. zabraknie ziaren w młynku wtedy zmienia się pobór prądu w silniku co powoduje że szybciej się kręci a tym samym czujnik odbiera więcej sygnałów z magnesów pod kołem plastikowym. (troche chorowałem :D na szkoleniu więc tak to zapamiętałem) jeśli mruga szybko to oznacza między innymi awarie w Twoim przypadku silnika (bo ekspres nagrzewa się dopiero uruchomienie młynka blokuje go) Kiedyś w Primea padł klientowi młynek został wymieniony silnik + czujnik a ekspres mimo to jak chciałeś zrobić kawe obracał silnik zmielił troche ziarna i wyświetlał brak kawy i tak w kółko. Okazało się że padła też płyta ze względu na wysoki koszt nowej szukamy dawcy.
  • #8
    Riko64
    Level 10  
    Witam
    Dzisiaj przetestowałem ekspres z nowym czujnikiem halla i wszystko bez zmian. Wskaźnik alarmów miga. Wniosek z tego jeden- uszkodzony moduł elektroniki. Temat zamykam i dziękuję za pomoc.