Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

stihl 024 - brak mocy, gaśnie

11 Lis 2013 23:14 5361 13
  • Poziom 9  
    Witam, mój problem polega na tym, że piła odpala ładnie ale gaśnie po kilku minutach i nie ma mocy, nie można a jej wyregulować.
    Z góry dziekuje za pomoc :)
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 12  
    witam, ruszałeś coś przy gaźniku?
    Sprawdź stan membran + zrób ogólny przegląd gaźnika
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    zawiozłem do gościa który jest drwalem i na co dzień z piłami jest na ty rozebrał gaźnik i stwierdził ze membramki całe. zmienił węzyk co powietrze z cylindra do gaźnika prowadzi ale bez zmian
  • Poziom 12  
    Jak Ci zgaśnie odpala potem bez problemu i chodzi znowu 2 minuty? czy nie można jej odpalić? Na początek wyczyść gaźnik, sprawdź membrany zajrzyj pod tłumik czy nie ma żadnych rys na tłoku
  • Poziom 17  
    Witam, na początek należy sprawdzić szczelność wszystkich połączeń oraz świecę, jeśli silnik nie da się wyregulować należy sprawdzić gaźnik (stan membran oraz umiejętnie całego przedmuchać - o ile przyniesie to jakiś rezultat bez użycia myjki ultradźwiękowej i zastosowania specjalnych preparatów do rozpuszczenia osadów).
    Sprawdzamy również stan tzw. kompresji przy spuszczaniu jej na rozruszniku ręcznym, proponuję zajrzeć również do cylindra świecąc przez otwór na świecę lub zdejmując tłumik, zobaczyć czy nic brzydkiego się tam nie dzieję.
    Bardzo ważne znaczenie dla pracy silnika dwusuwowego ma szczelność skrzyni korbowej, sprawdzamy również uszczelniacze wału. Pozdrawiam :D
  • Poziom 9  
    kompresje ma bardzo dobra a co do odpalanie to muszę ją odpalać na ssaniu
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Na początek wyczyść gaźnik,sprawdź przewód paliwowy czy nie jest gdzieś uszkodzony,wyczyść filtr paliwa i powietrza. Możliwe,że poszły Ci uszczelniacze wału i łapie lewe powietrze.
  • Poziom 9  
    gaźnik wyczyściłem, tej pile jakby brakowało mocy i wolno wchodzi na wysokie obroty
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    fafik1234 napisał:
    gaźnik wyczyściłem

    Czy używałeś myjki ultradźwiękowej oraz specjalnych preparatów rozpuszczających osady?
    fafik1234 napisał:
    jakby brakowało mocy i wolno wchodzi na wysokie obroty

    Wadliwa praca silnika? Heh masz tyle podpowiedzi: sprawdzenie uszczelniaczy wału, profesjonalne czyszczenie gaźnika oraz sprawdzenie membran, szczelności wszystkich połączeń, regulacja gaźnika (jeśli nie umiesz przynajmniej na słuch marnie widzę branie się za coś czego się nie potrafi) stan cylindra między innymi tłok, pierścienie, które odpowiadają za tzw. kompresję...
    Wszystko zostało powiedziane dalsze wypowiedzi są bezcelowe, autor tematu nie potrafi sprawdzić podstaw a zabiera się za coś co przewyższa jego możliwości.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    dzisiaj sprawdziłem powoli szarpałem za sznurek i okazało się gdy tłok już jest na górze to słychać taki metaliczny przeskok czyżby był to pierścień?