Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor samsung 223BW - Uszkodzony transformatorek inwertera

_prusak_ 12 Nov 2013 09:10 4545 6
    _prusak_
    Level 23  
    Witam kolegów. Poszukuje sprawnego trafka do inwertera ip-42130A. Na wtórnym jest około 31Ohm różnicy. Efekt jest taki że obraz lekko miga i zmienia kolor. czasem się wyłącza samo podświetlenie. Czy ktoś z kolegów wie gdzie takie trafo moge dostać? Może być sprawne używane.
    Czy moge zastosować w ostateczności zasilacz z inwerterem z innego monitora?
    lisek
    Service technician RTV
    Napisałeś z błędem.

W tych monitorach zazwyczaj bywał BN44-00127P/ IP-43130a
    z transformatorami TM-1125.

Monitor samsung 223BW - Uszkodzony transformatorek inwertera
    _prusak_
    Level 23  
    Lisek masz jak zawsze racje.
    Podpowiedź mi czy różnica 30 Ohm między wtórnymi uzwojeniami traf to za duża różnica i czy iść w tym kierunku przy naprawie tego monitora. Monitor ma podświetlenie lekko pływające tzn zmienia odcień z jasnej w żółtawą ( tak delikatnie ) i po jakimś czasie się wyłącza podświetlenie. Stanu świetlówek jeszcze nie sprawdzałem ale raczej będą ok bo jak nie pulsuje to podświetlenie jest ładne.
    Wspomóż radą.
    Jakant
    Level 35  
    Lisek wrzucił Ci fotkę jak nie powinien wyglądać zasilacz. Na tej fotce elektrolity są do wymiany bo popuchły. Różnica rezystancji na trafkach jest za duża. Szukaj trafek.
    _prusak_
    Level 23  
    Dość długo szukałem tych trafek i bez rezultatu. Czy koledzy wiedzą gdzie można dostać takie trafko? Może ktoś ma i mi odsprzeda?
    _prusak_
    Level 23  
    Przeszukałem cały internet w poszukiwaniu tych traf. Koledzy pomóżcie bo może jestem niedołężny
    _prusak_
    Level 23  
    Koledzy czy w zamian za te dwa trafka moge zastosować jedno podwójne trafo o oznaczeniu TMS91429CT ?? Według internetu ma ono na wyjściu 1,2KOhma.