Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zabezpieczyć instalację CO?

woszu 12 Nov 2013 09:46 2937 5
Automation24
    woszu
    Level 15  
    Witam.
    Mam instalację CO jak na rysunku.

Na każdym grzejniku jest zawór termostatyczny.

Problem pojawił się wczoraj, jak przykręciłem jeden z termostatów.
    Jak się później okazało, był to ostatni grzejnik, który był otwarty na max.

Skutkiem tego było zagotowanie wody w piecu. Drogą dedukcji doszedłem do tego, że wszystkie grzejniki były przykręcone, w związku z czym termostaty odcięły te grzejniki i nie było przepływu wody w instalacji.

Nic nie rozwaliło, bo układ otwarty. Wylało tylko przez przelew ze zbiornika wyrównawczego z wiadro wody.

Czy jest jakiś sposób zabezpieczenia takiej instalacji?
    Najprościej by było jeden grzejnik podłączyć bez zaworu, wtedy przepływ by była zapewniony zawsze, ale jednak miło mieć regulację, jak się robi zbyt ciepło.

Może połączyć zasilanie i powrót przy ostatnim grzejniku, ale nie na stałe, tylko żeby się ta zwora otwierała przy powiedzmy temp powyżej 70 stopni.

Macie jakieś pomysły?
  • Automation24
    Łukasz2407
    Level 17  
    Same rury nie odbiorą ciepła z układu. Najlepiej zastosować sterowanie kotła lub zawór schładzający np.TS3/4"
  • Automation24
    woszu
    Level 15  
    sterowanie mam w postaci miarownika ciągu. Nawet komputer w tym przypadku niewiele by dało, bo piec był pozamykany, łańcuszek miarownika luźny, ledwie się paliło. Po prostu przepływu nie było i gotowało wodę która była w piecu....

o zaworze poczytam, dzięki za info
    das160
    Level 15  
    Witam
    Prostym rozwiązaniem jest, wpięcie bojlera.
    Zapewni on stały przepływ - ochrona pompy
    Zabezpieczy przed zagotowaniem wody, podczas wygaszania płomienia przez miarkownik ciągu.
    Pompa nie może pracować w układzie bez przepływu. :!: :!:

Sprawdź także uszczelnienie drzwiczek sterowanych przez miarkownik ciągu.

Osobiście jednak uważam, że jest tak jak napisałeś, brak przepływu, uniemożliwił odbiór temperatury z kotła, podczas wygaszania płomienia.
    Myślę że przy tak małym układzie, bojler będzie najprostszym i najtańszym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam

woszu
    Level 15  
    Rzeczywiście, bojler byłby dobrym rozwiązaniem, jednak nie mam możliwości podłączenia instalacji ciepłej wody do piwnicy (w związku z tym stosuję junkers gazowy).
    A zakładanie bojlera, tylko po to, żeby robił za grzejnik w piwnicy chyba nie ma sensu. Taniej już będzie z tym zaworem schładzającym, bo to koszt około 300zł.
    cutomas
    Level 11  
    Witam,
    Ja proponuje podobnie jak kolega Łukasz2407 dla pełnego bezpieczeństwa zamontować zawór schładzający np Regulus DBV-1, oraz zrezygnować z termostatu na grzejniku łazienkowym dla utrzymania stałego obiegu w instalacji i odbioru nadmiaru ciepła.
    Dobrze jest mieć porządnie wygrzaną łazienkę i stały obieg w układzie.
    Jeśli nie ma innych opcji buforowania / odbioru ciepła (np. bojler), to takie rozwiązanie jest chyba najlepsze.

Ja sam u siebie zrezygnowałem z termostatu w łazience, i ma to swoje plusy.

Pozdrawiam