Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja C.O C.W.U nie grzeje bojlera

galbud 16 Lis 2013 21:35 12351 63
  • #31
    galbud
    Poziom 9  
    wylaczylem pompe co i zadna termperatura nie wzrastala wiec odpada zawor czterodrozny w zadnej pozycji nie ogrzewa bojlera, mysle ze nie mial czym sie zapchac, a co do bojlera to na pewno wyjalem zaslepki i cyna nie jest na 100% zalane . hm ciezki jest ten temat juz brakuje sil i najgorzej nie wiadomo co jest przyczyna;//

    Dodano po 4 [minuty]:

    co do tego zaworu to nie moze byc przyblokowany gdyz jak zalacze pompe C.W.U to wtedy nawet za tym zaworem czuc ze tam grzeje i wchodzi do samego bojlera , GORACA WODA TAM DOPLYWA DO WEJSCIA WODY GRZEWCZEJ problemem jest ze nie wyplywa stamtad tak jakby nie bylo obiegu ;/
  • #32
    saskia
    Poziom 38  
    Czyli jak radzi kol. Jerzykowski, sprawdz zawor zwrotny, moze go odwrotnie podlaczyles, albo lutowales rurki z zamontowanym zaworem na zlaczce. :-)
  • #33
    galbud
    Poziom 9  
    on jest dobrze strzalka idzie jak ma isc i na poczatku tematu juz to bylo sugerowane.
  • #34
    gersik
    Poziom 32  
    A ja sugeruje abyś wyłączył pompę od C.O i pełną parę puścił na bojler. Jak jest drożny przepływ to cudów nie ma, musi zagrzać.
  • #35
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #36
    pablowp1
    Poziom 22  
    Bojler w omawianej instalacji jest 2 płaszczowy, więc moc grzewcza płaszcza jest znacznie większa od bojlera z podwójna wężownicą. Tak wiec grzanie cwu powinno odbywać się bardzo szybko, najczęściej trwa to 20-30min. przy rozruchu zimnej instalacji. Proponuję uruchomić instalację nawet przy ręcznym sterowaniu pomp. Załączyć pompę cwu, utrzymywać temp. kotła 50-60 st. i odczekać 20-30min. Jeżeli pompa zawory i inne duperele działają poprawnie to cwu musi być po tym czasie ciepłe! Zakładam, że instalacja odpowietrzona. Zawór 4d nie zakłóca tu pracy układu cwu. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie, nie widziałem tego na zdjęciach, ale jeżeli za pompą CO nie ma zaworu zwrotnego to taki układ nie ma prawa działać poprawnie.
  • #37
    gersik
    Poziom 32  
    Oglądnąć zdjęcia z pierwszej strony.
  • #38
    marcin273
    Poziom 17  
    Odkręć pompe na śrubunkach i sprawdź czy zawór zwrotny działa (np kawałkiem drutu) jak odkręcisz pompe to sprawdź czy wirnik nie jest zapchany(nie masz filtra prze pompą) jeśli tu nie będzie usterek masz prawdopodobnie masz źle założony zawór czterodrogowy.
  • #39
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Spuść wode z układu, zdejmij pompę zasobnika i dmuchnij w półśrubunek pompy w kierunku zasobnika. Jeżeli nie poczujesz jakiegoś oporu to wszystko musi być ok.
  • #40
    pablowp1
    Poziom 22  
    gersik napisał:
    Oglądnąć zdjęcia z pierwszej strony.

    Oglądałem i niestety nie widać zaworu zwrotnego pompy CO. Albo nie widać, albo go nie ma a to już poważny babol i działac nie będzie. Na jednym ze zdjęć pompy cwu widać jak załączona jest na maksymalne obroty. To błąd , mniejsze obroty pompy poprawiają sprawność tego układu.
  • #41
    marcin273
    Poziom 17  
    pablowp1 na drugim trzecim i szóstym zdjeciu widać zawór zwrotny :).
  • #42
    pablowp1
    Poziom 22  
    marcin273 napisał:
    pablowp1 na drugim trzecim i szóstym zdjĘciu widać zawór zwrotny :).

    Taaa... Czytaj ze zrozumieniem. Tak jak pisałem w poprzednim poście- nie widać zaworu zwrotnego za papą* CO. To o czym Ty piszesz tyczy siĘ zaworu zwrotnego pompy ładowania CWU.

    * powinno być: pompą
  • #43
    galbud
    Poziom 9  
    panowie nie bardzo rozumiem wasze posty jak mam sprawdzic zawor zwrotny przy pompie CWU jak ta rurka do bojlera podaje goraca wode;/ ktorys z was napisal ze po pol godziny woda w takim bojlerze powinna byc ciepla ja grzalem okolo 1 godziny z wlaczona pompa CWU bez pompy CO. a z tym zaworem za pompa CO o co chodzi? przeciez mowisz ze to nie moze poprawnie dzialac a rozpalam w piecu i normalnie CO grzeje grzejniki, wielu jeszcze mowilo o odpowietrzeniu ze juz jest moze byc tak ze bojler jest w srodku zapowietrzony?? bo przez pompe CWU przechodzi i idzie wyzej az do wejscia bojlera i tam to ginie wiec teoretycznie wplyw jest a wyplywu nie ma myslalem ze zle podlaczenie ale mowicie ze wszystko okej. hmm?
  • #44
    marcin273
    Poziom 17  
    pablowp1
    ok mój błąd .

    Jednak zawór zwrotny za pompa zasilającą CO nie ma aż tak wielkiego znaczenia przy grzaniu wody użytkowej. jego rola to głównie blokowanie przepływu na grzejniki przy grzaniu CWU. Zawór różnicowy masz zgodnie z przepływem zamontowany? Dalej obstaje przy swoim że zawór zwrotny jest uszkodzony stopiony (nadtopiony) przy lutowaniu lub zawór czterodrogowy źle zamontowany. Płaszcz chyba dobrze podłączony. Ciężko sie pomylić bo wejścia wyjścia wody użytkowej zwykle sa 3/4 a podłączenie płaszcza jest 1'


    galbud
    ....podawać może ale przepływ może być ograniczony przez uszkodzony zawór zwrotny. Musisz zakręcić zawory przed i za pompą i zdemontować pompę.
  • #46
    pablowp1
    Poziom 22  
    galbud napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1784422.html
    znalazlem ten watek i autor mial takie same objawy jak ja i mu pomoglo odpowietrzenie wezownicy ja tego nie robilem jak to mozna zrobic??

    Ty nie masz weżownicy tylko płaszcz wodny.
    Na rurce zasilania bojlera masz zamontowany odpowietrznik- w prawdzie w niewłwściwym miejscu, ale zawsze to coś- weź chwyć rekoma ten odpowietrznik i wykręć powoli, jego gniazdo pozostanie w instalacji razem z zaworem stopowym, wtedy masz możliwośc naciskania na zawór stopowy by upewnić sie że nie ma powietrza w układzie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    marcin273 napisał:
    Jednak zawór zwrotny za pompa zasilającą CO nie ma aż tak wielkiego znaczenia przy grzaniu wody użytkowej.

    A właśnie ,że ma i to duże.
  • #47
    marcin273
    Poziom 17  
    Ty masz odpowietrznik u góry płaszcza powinno sie automatycznie odpowietrzać Jesli nie jesteś pewien to mozesz odpowietrzyć ręcznie trzymając kluczem za stopkę i odkręcając odpowietrznik (nie górę tylko cały korpus mosiężny) jeśli popłynie woda to raczej nie masz powietrza chyba ze zasobnik wisi krzywo i przy odpowietrzniku nie jest najwyższy punkt.

    ..już mnie kolega ubiegł z odpowiedzią
  • #48
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #49
    pablowp1
    Poziom 22  
    Jerzykowski napisał:
    Dalej tak będziesz teoretyzował czy w końcu zaczniesz coś działać?

    No właśnie. do dzieła!!!
  • #50
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    A ja stawiam na problemy z obiegami.Pompa CWU pobiera wodę z trójnika-czyli z 2 miejsc na raz-proponuję zamknąć to co idzie do zaworu 4d i sprawdzić efekt.Aha i zawory zwrotne muszą być za obiema pompami,w innym wypadku układ potrafi wariować-szczególnie jak jest zawór 4D.Co do zaworów zwrotnych to radzę się nie sugerować strzałką-zdarzyło się kiedyś że strzałka była odwrotnie nabita.A tak na serio to najlepiej wezwać fachowca z doświadczeniem.
  • #51
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Sprawdź co pisałem ostatnie...

    Dodano po 12 [minuty]:

    Poza tym na zdjęciach pompa pracuje na najwyższej mocy ale sterowana elektronicznie. Ustaw ja na III bieg wciskajac przycisk zmiany. W tej konfiguracji pompa ma maksymalną moc. Chociaż na minimalnej powinna dać radę...
  • #52
    W0jtek92
    Poziom 36  
    Witam. Koledzy a może bojler ma feler fabryczny i przyłącz z płaszcza jest nadmiernie zaspawany co w dużym stopniu ogranicza jego obieg?
  • #53
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Otwór o średnicy 3 mm ogrzałby go w godzinę...
  • #54
    Pawlo-3102
    Poziom 17  
    Łukasz2407 napisał:
    saskia napisał:
    Poszukaj instrukcji od zaworu 4-ro drogowego i sprawdz czy wlasciwie go podlaczyles, bo wyglada na to ze jedynie tam...

    Tam raczej nie ma wpływu na grzanie wody w zasobniku...


    Zawór 4-drogowy wydaje się być w niewłaściwym miejscu.Kartka,rysujemy schemat instalacji i przebieg wody-i od razu widać że jest coś nie tak.
  • #55
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Pawlo-3102 napisał:


    Zawór 4-drogowy wydaje się być w niewłaściwym miejscu.Kartka,rysujemy schemat instalacji i przebieg wody-i od razu widać że jest coś nie tak.

    Witaj. Czy mógłbyś sprecyzować stwierdzenie?
  • #56
    pablowp1
    Poziom 22  
    W omawianym temacie zawór 4d jest na właściwym miejscu. zagadką tylko pozostaje, czy został właściwie podłączony, niestety na zdjęciu tego nie widać a widoczne pokrętło nie przesądza problematyki prawidłowego montażu zaworu ponieważ ustawienie zwierciadła zaworu decyduje o prawidłowym działaniu układu.
  • #57
    galbud
    Poziom 9  
    a wiec tak panowie byl u mnie hydraulik jednak nie ma czasu zeby mi to poprawiac stwierdzil ze zawor 4d jest dobrze tylko sa zle umiejscowione pompki i powiedzial ze jedn aspokojnie dalaby rade, stwierdzil ze pompa cwu koliduje z pompca co mianowicie ze cwu pcha do bojlera a co od spodu i nie da rady przepchac tego kazal jeszcze zalozyc zawory bezpieczenstwa popme co zamontuje na pewno a cwu chyba na powrocie zaraz na zdjeciach pokaze gdzie bym zamontowal/

    Dodano po 9 [minuty]:

    pompe co tam mi kazal jak widzicie a cwu to nie wiem dokladnie tam gdzie sa dwie kropki w ktoryms z tych miejsc
  • #58
    pablowp1
    Poziom 22  
    Pitu, pitu. Bzdury gość Ci opowiada i tyle. To jakiś heretyk ten Twój hydraulik. Takie pompki jak Ty masz pchają CO w całym domku na 1 biegu i dają radę. Instalację masz dobrze podłączoną, tylko jakiś szczególik sprawia,że to nie działa jak należy. Pompy są we właściwym miejscu i dobrze ,ze dwie bo to podnosi komfort pracy układu. Jedna pompa też dałaby rady, ale po co to zmieniać jak jest dobrze. Nie zmieniaj i nikomu nie pozwól, aby Ci zmienił położenia pomp, bo one są dobrze wpięte w instalacją! A tego heretyka trzymaj z dala od domu i jeszcze dalej od kotłowni bo tylko narobi Ci kłopotów, wydasz kasę a to i tak będzie spier....e a nie poprawione. I jeszcze raz zapytam, czy masz zawór zwrotny za pompą CO?, bo na żadnym zdjęciu go nie widać. Jeżeli go nie ma to tu leży jedna z możliwych przyczyn nie ładowania bojlera. I jeszcze jedno, wykonałem już dziesiątki identycznych układów jak Twój i działają do dziś bez przeróbek, podróbek i przestawiania pomp z kąta w kąt. Zaproś innego hydraulika a nie pana "Henia" bo szkoda nerwów i pieniędzy. A ten co był u ciebie to z pewnością jakiś paprok bo żaden instalator czy hydraulik, który jest biegły w mowie i piśmie nie zaproponuje Ci takiej roszady z pompami. Jak dla mnie to jedna bzdura.
  • #59
    saskia
    Poziom 38  
    Przy trojniku rozdzielajacym z kotla masz zawor kulowy na galazce do CO.
    Zamknij go i wtedy sprawdz czy boiler grzeje.
    Nie pal wtedy za mocno, aby nie zagotowac kotla.

    Ogolnie, to jest w tej instalacji sporo bledow, ale pierw sprawdz obieg boilera jak wyzej.
  • #60
    Łukasz2407
    Poziom 17  
    Łukasz2407 napisał:
    Spuść wode z układu, zdejmij pompę zasobnika i dmuchnij w półśrubunek pompy w kierunku zasobnika. Jeżeli nie poczujesz jakiegoś oporu to wszystko musi być ok.

    ... Zapewne nie sprawdziłeś...