Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady

rafdyd 12 Nov 2013 18:34 15528 9
Optex
    rafdyd
    Level 12  
    Witam.
    Wybudowałem dom. Mam wykonaną instalację pod alarm, w którym przewidziana jest centrala Satel Versa 5 (dwie strefy), cztery czujki (trzy na dole: wejście, salon i garaż, jedna na górze), sygnalizator zewnętrzny, dwa manipulatory LCD (góra i dół) i moduł GPRS-T2. Chcę sam spróbować to podłączyć, a jak nie dam rady to zlecę to jakiemuś instalatorowi. Nie mniej jednak chcąc samemu to podłączyć zaczerpnąłem trochę literatury i poczytałem to forum i mam parę pytań dotyczących instalacji. Jeżeli ktoś mógłby mnie naprowadzić lub wyprowadzić (z błędu :) ) to z góry dziękuję.

1. Znalazłem dwa schematy dotyczące podłączenia poszczególnych elementów systemu (zamieściłem je pod postem). Różnice w nich polegają na różnym podłączeniu czujek do wejść centrali. Na pierwszym schemacie (z lewej) podłączenie wykonane jest: pierwszy zacisk od lewej zasilanie (do AUX), drugi zacisk GND (do COM) trzeci zacisk TMP (do wejścia Z1), szósty zacisk (do COM). Natomiast na drugim schemacie wygląda to tak, że do wejścia Z1 w centrali idzie przewód podłączany w czujce do TMP (szósty zacisk od lewej w czujce). Czy jest to jakaś różnica, która wpływa na działanie całego systemu?

2. Na pierwszym schemacie wejście Z5 zostało wykorzystane na obwód sabotażowy obudowy, sygnalizatora i manipulatora, a na drugim obwód sabotażowy został podłączony do TMP (wejście typu NC do podłączenia obwodu sabotażowego, które jak wyczytałem traktowane jest przez
    centralę jako dodatkowe wejście w systemie). Jak to podłączyć? Tak jak na schemacie pierwszym (ten z lewej) czy jak na drugim? Oczywiście tego rezystora 2,2 KOhm tam nie będzie.

Oki, te dwa pytania nurtują mnie najbardziej, dlatego też byłbym wdzięczny za odpowiedzi na nie. Pozdrawiam.

Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady
  • Optex
    Zbych034
    Level 39  
    Drugi schemat jest poprawny.
    Ale patrząc na takie schematy możesz mieć atrapę systemu a nie system.
    Zaproś instalatora, może się dogadasz iż wszystko powiesisz sam a on za mniejszą kasę podłączy kabelki i zaprogramuje system.
  • Optex
    rafdyd
    Level 12  
    Zbych034 wrote:
    Drugi schemat jest poprawny.
    Ale patrząc na takie schematy możesz mieć atrapę systemu a nie system.
    Zaproś instalatora, może się dogadasz iż wszystko powiesisz sam a on za mniejszą kasę podłączy kabelki i zaprogramuje system.

Nie wiem co to znaczy atrapę systemu :) skoro instalator to podłączy tak samo jak na schemacie. Martwi mnie jednak to podłączenie czujek. Pod tym adresem pokazano podłączenie czujek typu NC do linii dozorowych dwuparametrycznych typu 2EOL i jest to zgodne z podłączeniem wg. schematu pierwszego (ten z lewej w pierwszym poście). I jeszcze jedna sprawa, chodzi o manipulator LCD do Versa 5. Nie widzę w nim zacisków sabotażowych.

Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady
    Anonymous
    Level 1  
    rafdyd
    Level 12  
    sharp wrote:
    Nie jest, przyjrzyj się dokładnie. W Twoim przypadku centrala nigdy nie wykryje naruszenia czujki.

Wrzuciłem zdjęcie swojej czujki z opisami na zaciskach.
    Podłączenie wykonuje w następujący sposób (zaciski liczę od lewej):
    Zacisk 1 (+12v) do zacisku AUX w centrali
    Zacisk 2 (GND) do zacisku COM w centrali
    Zacisk 3 (tmp) do zacisku COM w centrali
    Zacisk 4 (tmp)
    Zacisk 5 (Output)
    Zacisk 6 (Output) do zacisku Z1 w centrali

W zaciski 4-5 i 5-6 daję rezystory 1,1 kOhm-a

Czy tak będzie poprawnie? Czy zaciski COM w centrali są połączone wszystkie ze sobą i mogę do dowolnego zacisku COM podłączać masy?

Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady
    Anonymous
    Level 1  
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Według mnie za samą Versę 5 do domu jednorodzinnego post ten powinien polecieć do kosza :( 4 czujki w domu jednorodzinnym to jest po prostu śmieszne :) Różnica cenowa pomiędzy Versą 5, a 15 to zaledwie 100 pln (płyta) !!! Zapas wejsć kiedyś na pewno się przyda. W przypadku Versy dobrze pomyśleć o module MCU i bezprzewodowych czujkach zalania czy dymu. Do tego GPRS-T2 - dlaczego wszyscy wybierają ten moduł, przecież za pomocą T1 można więcej informacji "wyciągnąć" z centrali, to prawda T1 nie posiada wyjść no i oczywiście jest "trudniejszy" do zaprogramowania.
    Życzę powodzenia przy instalacji i programowaniu...

Pozdrawiam.

PS: W systemie nie przewidziano sygnalizatora wewnętrznego...?
    rafdyd
    Level 12  
    bhtom wrote:
    Witam,

Według mnie za samą Versę 5 do domu jednorodzinnego post ten powinien polecieć do kosza :( 4 czujki w domu jednorodzinnym to jest po prostu śmieszne :) Różnica cenowa pomiędzy Versą 5, a 15 to zaledwie 100 pln (płyta) !!! Zapas wejsć kiedyś na pewno się przyda. W przypadku Versy dobrze pomyśleć o module MCU i bezprzewodowych czujkach zalania czy dymu. Do tego GPRS-T2 - dlaczego wszyscy wybierają ten moduł, przecież za pomocą T1 można więcej informacji "wyciągnąć" z centrali, to prawda T1 nie posiada wyjść no i oczywiście jest "trudniejszy" do zaprogramowania.
    Życzę powodzenia przy instalacji i programowaniu...

Pozdrawiam.

PS: W systemie nie przewidziano sygnalizatora wewnętrznego...?

Mój dom to nie rezydencja Caringtona. Naprawdę nie potrzebuję naszpikować go nie wiadomo czym. Co do GPRS-T2, to wczoraj jednak zamieniłem go już na T1.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Mimo wszystko oprócz PIR-ów powinny być również kontaktrony w drzwiach wejściowych i garażowych (o ile jest garaż). Może warto pomyśleć o czujce stłuczenia szkła? Jeśli są rolety, to kontaktrony w roletach... Im wcześniej wykryjesz intruza, tym lepiej. Być może mniej szkód wyrządzi...

Pozdrawiam.
    rafdyd
    Level 12  
    Reasumując... kolega bhtom doradzał naszpikowanie domu wszelkimi możliwymi elementami, które wykrywałyby ewentualne próby włamania. Ja jednak pytałem całkowicie o co innego :) Nie mniej jednak w paru początkowym postach otrzymałem odpowiedzi, które z dodatkowym doczytaniem tematu pomogły mi zakończyć pozytywnie instalację poszczególnych elementów centrali alarmowej i pozostałych elementów. Wszystko działa poprawnie. Dziękuję wszystkim biorącym udział w tym wątku. Pozdrawiam.