Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother DCP-385C - Czyszczenie niemożl. 50

andug 13 Nov 2013 13:02 8217 2
phoenixcontact
    andug
    Level 15  
    Witam. Mam drukarkę Brother DCP-385C. Jak trafiła do mnie po uruchomieniu wyświetlała błąd "Czyszczenie niemożliwe 5a" jest to ogólny błąd mechaniczny. Wcześniej też wyświetlała jakieś błędy, niestety nie wiem jakie - ale sobie z tym poradzono.Błąd 5a udało mi się ujarzmić poprzez wymianę zasilacza, rozkręcenie i skręcenie ponowne drukarki. Teraz niestety pojawił sie kolejny błąd jak w temacie
    "Czyszczenie niemożl. 50" szukając m.in.na forum elektrody wyczytałem, iż jest to problem z pozycjonowaniem głowicy. Niestety pasek enkodera czysty, trafia w szczelinę transoptora, enkoder kołowy też czysty. Mam pytanie z czym jeszcze może być związany ten błąd, tusze zamienne, licznik absorbera wyzerowany. Czekam na propozycje.
  • phoenixcontact
    M.S.P.waw
    Level 1  
    Również mam problem z drukarką Brother model DCP-540CN błąd "czyszczenie niemożliwe 50"
    czesterw1
    Level 5  
    Miałem taki sam błąd. Skorzystałem z porady hindusa w youtube. Rozebrałem drukarkę, wymontowałem
    cały zespół pompy tuszu z przewodami. Ponieważ dwa przewody elektryczne biegły gdzieś pod płytę główną drukarki przeciąłem je i oznaczyłem by później przy montażu odpowiednio je zlutować.
    Pompę z przewodami umyłem pod silnym strumieniem wody. Przewody częściowo odłączyłem i przedmuchałem wodą i powietrzem. Przemoczone tuszem wkłady pampersa zamieniłem ręcznikiem papierowym silnie go upychając. Zlutowałem przecięte przewody izolując luty izolacją termokurczliwą.
    Zmontowalem drukarkę. Przy pierwszym uruchomieniu błąd zniknął. Strzykawką napełniłem przewody tuszowe udrażniaczem strong. Po wielokrotnym czyszczeniu drukarka zaczęła drukować.
    Była to drukarka Brother DCP-365CN. Pozdrawiam Czesław