Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cnc - sterowni cnc zbudowany na układach TB6600 podłączenie

gori15 13 Nov 2013 13:05 5325 1
  • #1
    gori15
    Level 10  
    Witam
    Chcąc zbudować sterowanie do mojej frezarki kupiłem układy zbudowane na tb600
    http://arduinosolutions.com/pl/p/TB6600-1-axi...Motor-2-phase-Driver-Board-for-CNC-Router/409
    Płytę główną posiadam zwykła zakupioną z akcesoria cnc SSB-MB1
    Podłączyłem ją następująco:
    Do złącz plusowych podłączyłem sygnały z płyty głównej odpowiednio DIR CLR EN. Złącza minusowe podłączyłem do masy płyty głównej. Do złączy od silników podłączyłem pod zaciski A-,A+ jedną cewkę silnika, B-,B+ drugą cewkę silnika.
    Do zasilania napięcie +35V
    Po uruchomieniu programu Mach3 Dioda na sterownik silnika PWM świeci się. Gdy wchodzę w konfigurację silników i naciskam strzałki aby silnik obracał się zapala się dioda RUN ale silnik nie obraca się??
    Aby sprawdzić płytę główną oraz silnik podłączyłem do niej sterownik SSK-BO1 i wszystko działało poprawnie.
    Moje pytanie więc brzmi co robię źle że układ sterujący zbudowany na TB6600 nie działa??
    Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • #2
    Szartys
    Level 7  
    Witam
    Wiem że post jest już trochę stary ale miałem ten sam problem z kupionym sterownikiem. Nie podłączałem jeszcze go do komputera, gdyż chcę samodzielnie zbudować układ do komunikacji ale sterownik FMD2740A ,który posiadam (zbudowany jest na scalaku z rodziny TB dokładnych oznaczeń brak) nie chciał sterować silnikiem bipolarnym a jedynie sygnalizował diodą pracę w momencie podawania impulsów na wejście STEP. Problem tkwił w silnikach, które wymagały większego prądu do obrócenia wirnika. Kolega chyba pomylił oznaczenia ,, płyty głównej SSB-MB1''. Jeśli chodzi o płytkę SSK-MB1 to problem może być również w konfiguracji portu LPT.