Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI GP60 - Nowy laptop i padł dysk?

vipero4 17 Gru 2013 17:55 10278 54
  • Pomocny post
    #31
    artaa
    Poziom 43  
    Partycji 24GB tam nie ma. ;-)
  • #32
    vipero4
    Poziom 9  
    No właśnie. Kurcze, pecha mam z tym laptopem.
    No nic odpiszę im na ticket załączę zdjęcie i zobaczymy co dalej.
    Pozdro
  • #33
    vipero4
    Poziom 9  
    Dobra wszystko się wyjaśniło. Napisali mi żebym ściągnął program WDBOOST z ich strony i go zainstalował, że to może pomóc.
    No i pomogło, komputer znacznie przyśpieszył i widzi już te zagubione 25GB.

    Na starym dysku (tym uszkodzonym) próbowałem zainstalować ten program jak wgrywałem wszystkie sterowniki, ale wystąpił błąd podczas instalacji (widocznie częściowo się zainstalował), więc teraz przy nowym dysku z niego zrezygnowałem. Nie sądziłem, że w tym może tkwić problem.

    Także jak macie dysk WD10J13T to pamiętajcie o instalacji WDBOOST, bo inaczej nie wykryje wam tej części SSD.

    Teraz wszystko chula tak jak powinno.

    MSI GP60 - Nowy laptop i padł dysk?

    MSI GP60 - Nowy laptop i padł dysk?

    Dzięki wszystkim za pomoc i dobre rady. Plusy poleciały.
    Ah jednak będę mieć spokojne święta :D
  • #34
    machloj666
    Poziom 8  
    Witam wszystkich!

    Żałuję, że nie przeczytałem tego wątku przed zakupem, bo mam chyba identyczny problem. Ten sam model laptopa, ten sam dysk. Jedyna różnica w sytuacji, że miałem dodatkowo postawiony Ubuntu obok Windowsa 7. Podczas przeglądania stron na Win7 nagle niespodziewany freeze, zareagował jeszcze na alt+ctrl+del, ale zaciął zamarł kompletnie przed wyświetleniem opcji menadżera zadań. Od tamtej pory wszystko działa jedynie do gruba, Windows nie wstaje, pojawia się pasek ładowania, a potem czarny ekran, tryb Restore system ładuje się przez godziny i zacina na wykrywaniu zainstalowanego systemu. Ubuntu także padł, wyświetla milion komunikatów I/O error, dev sda, sector 548348924 i tym podobne i kwiczy. Wygląda na to, że uUdało mi się odzyskać i zbackupować najważniejsze dane z bootowalnego usb z Ubuntu. Poniżej wklejam SMARTA sprzed podjęcia jakichkolwiek działań.

    W chwili obecnej robię zerowanie dysku, a potem w planach remap wedle wcześniejszych rad. Myślicie że tu też będzie dysk do wymiany?

    vipero4 - mógłbyś ew. z doświadczenia poradzić jak przyśpieszyć proces/kontakt z MSI żeby załatwić to jak najszybciej? Przy okazji - nie masz więcej problemów z nowym dyskiem?

    Z góry dzięki za odpowiedź!
  • #35
    vipero4
    Poziom 9  
    Cześć.
    Jeżeli chodzi o kontakt to ja reklamowałem laptopa poprzez dystrybutora. Nie ukrywam, że trochę to trwało.
    Wysłałem do nich kurierem, później oni dalej przesłali do MSI. Droga powrotna podobna. Około 3-4 tyg czekania.

    Na stronie MSI gdzieś czytałem, żeby reklamować u swojego dystrybutora, ale można też spróbować bezpośrednio do nich wysłać.

    Zadzwoń, zapytaj się, opisz swój problem może pomogą.
    717107730
    Z tego co pamiętam połączysz się z automatem i tam dalej Cie poprowadzi na serwis, reklamacje.

    Problemów już nie mam. Wszystko działa jak powinno.
  • #36
    machloj666
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź. Przy zerowaniu i remapie wyszło u mnie dokładnie to samo, jakby ktoś był zainteresowany zdjęcia w załączniku. Podejrzewam jak poprzednicy, że problem powoduje hybryda z SSD. Zgłosiłem usterkę bezpośrednio do MSI, póki co ekspresowo przyjęli zgłoszenie, laptop dzisiaj wysłany do naprawy - zobaczymy jak długo zejdzie z naprawą.

    Teraz pozostaje pytanie czy problem się nie powtórzy po ew. wymianie dysku - przyznam, że trzymam dość ważne dane i zależało mi na ich bezpieczeństwie, bo już kiedyś straciłem z dysku przenośnego. Jako że mamy w podobnym odstępie czasu od zakupu ten sam problem napisz proszę gdyby coś Ci się znowu psuło, przygotuję się psychicznie ;)
  • #37
    vipero4
    Poziom 9  
    Jak będzie się coś działo z moim laptopem na pewno napiszę.
    Mam nadzieję, że szybko Ci go naprawią.
    Pozdro.
  • #38
    shaki886
    Poziom 2  
    Witam, czytając to wszystko miałem wrażenie, że ktoś pisze w moim imieniu. Wszystko identycznie tyle, że z windowsem 8.1. Dysk padł wczoraj, zakupiony 2 tygodnie temu. MHDD zacina się w tym samym momencie.

    W pomocy technicznej poradzili mi skorzystać z tego (za mało punktów by wstawić link... usuwajcie spacje) :

    http ://w w w . msi . com/service/faq/nb-809.html

    Póki co jestem na formatowaniu usb na FAT. Dam znać jak pójdzie dalej, mam nadzieję, że sam to pokonam :)


    Facet tłumaczył, że przy tym dysku hybrydowym przed instalacją systemu operacyjnego należy odblokować część 24GB SSD, po instalacji ją z powrotem zablokować.

    Gdyby ktoś na trafił na temat przed zakupem tu jest link który podobno tłumaczy jak to zrobić :

    http :// w w w . msi . com/service/faq/nb-738.html

    Co do machloj666 - możliwe, że zablokowali Ci już SSD po instalacji windowsa, dlatego MHDD nie wykrywa Ci tej części twardziela, niekoniecznie musieli go obciąć.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Przepraszam nie co do Machloj666 tylko Vipero4
  • #39
    jordan83
    Poziom 2  
    Witam,
    Kupiłem gp70 (wieksza wersja gp60) jeszcze do mnie nie przyszedł. Czy to co wklejałeś shaki886 pomogło?
  • #40
    shaki886
    Poziom 2  
    Mi nie pomogło jednak, może to moje niedopatrzenie w postępowaniu z instrukcją, ale nie daje rady odblokować tego dysku. Wysyłam laptopa na gwarancje.

    jordan83 - jeżeli masz dysk hybrydowy i sam będziesz wgrywał Windowsa to radze jednak skorzystać z tego drugiego linku który dałem, ewentualnie przed instalacją windowsa zadzwonić do pomocy technicznej MSI i zapytać się jak prawidłowo to zrobić, żeby nie było takich jazd jak tutaj...
  • #41
    vipero4
    Poziom 9  
    U mnie sprawa była chyba jasna. Dysk był wadliwy i wymienili go na nowy.
    Windowsa sam grywałem, problemu z tym nie miałem.
    Tylko po wgraniu OS dysk nie miał jak to nazwaliście "odblokowanej" części SSD. Pomogła instalacją WDBOOST, który de facto jest też dołączony do płytki instalacyjnej ze sterownikami.
  • #42
    shaki886
    Poziom 2  
    U mnie juz za późno na WDBOOST raczej, bo z poziomu biosa ciężko coś robić ;]

    Gorzej, że dział reklamacji MSI nie działa -.-
  • #43
    machloj666
    Poziom 8  
    shaki886 - dzięki za linki, z tego co zrozumiałem z instrukcji wynika, że dysk należy *zablokować* przed instalacją (np. z poziomu wiersza poleceń instalatora systemu windows), a *odblokować* po instalacji (WD Boostem, z poziomu windowsa). Z tego co napisali, teoretycznie można wywnioskować, że błędy instalacji mogą wyniknąć z zapisania się części systemu na dysku ssd.

    Problemem dla mnie jest ograniczenie ilości partycji jakie można mieć przy tym sshd, powyżej 4 wdboos się nie zainstaluje, a chciałem mieć postawione dwa systemy... no ale trudno.
  • #44
    shaki886
    Poziom 2  
    Szkoda, ze nie ostrzegaja przed tym wczesniej. Dla mnie instalacja windowsa w ten sposob nie byla taka oczywista...

    Reklamacja zgloszona, mam nadzieje, ze szybko to pojdzie. Vipero4 Ty oczywiscie nie nie placiles, nie?
  • #45
    vipero4
    Poziom 9  
    Ja nic nie płaciłem, wymienili dysk w ramach gwarancji.
  • #46
    artaa
    Poziom 43  
    machloj666 napisał:
    shaki886 - dzięki za linki, z tego co zrozumiałem z instrukcji wynika, że dysk należy *zablokować* przed instalacją (np. z poziomu wiersza poleceń instalatora systemu windows), a *odblokować* po instalacji (WD Boostem, z poziomu windowsa). Z tego co napisali, teoretycznie można wywnioskować, że błędy instalacji mogą wyniknąć z zapisania się części systemu na dysku ssd.

    Problemem dla mnie jest ograniczenie ilości partycji jakie można mieć przy tym sshd, powyżej 4 wdboos się nie zainstaluje, a chciałem mieć postawione dwa systemy... no ale trudno.


    ST produkuje SSHD bez takich problemów:
    http://www.seagate.com/internal-hard-drives/s...hybrid/laptop-solid-state-hybrid-drive/#specs

    http://www.seagate.com/internal-hard-drives/s...ybrid/desktop-solid-state-hybrid-drive/#specs

    mają tylko jedną wadę, na razie wbudowane tylko 8GB SSD.
  • #47
    jordan83
    Poziom 2  
    Hej,
    Zainstalowałem dzisiaj wszystko jak piszą w instrukcji zobaczymy czy będzie git czy za 2 tygodnie czeka mnie wysyłka do serwisu :)
    pozdrawiam i dzięki
  • #48
    machloj666
    Poziom 8  
    Dzisiaj wrócił do mnie laptop z wymienionym dyskiem. Przyznam, że jestem pod wrażeniem tempa rozpatrzenia gwarancji przez MSI - dostali we wtorek, odesłali w piątek :] Robię jeszcze remap MHDD i zabieram się do instalacji systemu. Dzięki wszystkim za pomoc!
  • #49
    Ress
    Poziom 9  
    Witam i od razu przepraszam za odgrzewanie tematu.
    Otóż zakupiłem tego laptopa tydzień temu. Ja mieszkam w Niemczech, laptop ma dzisiaj do mnie dotrzeć. W Polsce (brat go odbierał i mi go wysyłał) na laptopie został zainstalowany windows 7 w celu sprawdzenia czy wszystko działa. Jak się okazało wszystko działa jak należy. Później (kiedy laptop już do mnie dotrze) chciałem zainstalować windowsa 8 pro po uprzednim formacie dysku. Laptop działa w tej chwili bez zarzutu. Jednak tu się pojawiają moje pytania. Czy jest jakiś sposób, żeby sformatować cały dysk tak, aby został on przywrócony do stanu pierwotnego (tego, kiedy nie miał jeszcze win7) i czy potem nie będzie problemów z instalacją systemu? Chciałbym w jakiś sposób ominąć problem z dyskiem jaki tutaj mieli koledzy. Jeżeli da się tak zrobić to prosiłbym krok po kroku o wytłumaczenie mi w jaki sposób sformatować dysk, zablokować tą partycję ssd, zainstalować win8, a potem odblokować ssd. Z instalacją windowsa nie będzie problemu, bo to jeszcze ogarniam, ale do formatowania i blokowania partycji podchodzę z bardzo dużym dystansem, ponieważ się na tym zupełnie nie znam. Byłbym bardzo wdzięczny za to. :)
  • #50
    machloj666
    Poziom 8  
    --> Ress - w załączniku masz instrukcję instalacji Win na dysku SSHD MSI, wklejam bo podane wyżej linki do FAQ coś szwankują.

    Z aktualizacji informacji - u mnie po wymianie uszkodzonego dysku w lutym, właśnie powtórzył się ten sam problem. Kolejny dysk padł po półtora miesiąca, ostrzegam przed laptopami MSI GP60 i ich hybrydowymi dyskami - system instalowałem krok po kroku według ich instrukcji i FAQ i mimo wszystko problem wystąpił. Mam nadzieję, że uda mi się zwrócić tego laptopa w jakiś sposób i kupić coś innego bo nie mam ani czasu ani sił na kolejne odzyskiwanie danych i utratę możliwości pracy... Może ktoś polecić coś naprawdę stabilnego do pracy w tej lub nieco wyższej cenie?
  • #51
    artaa
    Poziom 43  
    Kupić SSHD od ST, nie ma takich problemów. ;-)
  • #52
    Ress
    Poziom 9  
    Witam ponownie. W końcu znalazłem czas na ogarnięcie sprzętu. Ściągnąłem tą instrukcję, którą podesłał machloj, ale znowu mam parę pytań. Są tam podane dwa sposoby. Pierwszy sposób dotyczy instalacji systemu na gołym dysku twardym, drugi - reinstall windowsa. Jako, że mój dysk nie jest już tak czysty jak przed instalacją windowsa to wg. mojej logiki powinienem zająć się drugim sposobem. Jednak tu pojawia się problem. Po odinstalowaniu WD Booster'a (w instrukcji jest napisane, że gdy odinstaluję wd booster to dysk zostanie wyłączony) w menedżerze dysków w dalszym ciągu widzę partycję ssd (23gb). Co dziwne kiedy chciałem zainstalować od nowa WD Booster program wykrzyczał:
    Cytat:
    Wystąpił błąd podczas instalowania programu WD Boost.
    Nie można kontynuować instalacji. Nie można znaleźć prawidłowego dysku Western Digital SSHD.
    WD10J13T-22C9UT0 Dysk WD SSHD nie jest zainicjowany.
    Kod ukończenia 10.


    W tej chwili jestem w kropce i nie wiem co robić. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zupełne czyszczenie dysku (w instalatorze windowsa jest opcja wyczyszczenia dysku do stanu początkowego), a następnie zainstalowanie windowsa wg. pierwszego sposobu podanego w instrukcji. Jednak nie wiem czy w ten sposób uda się ten problem rozwiązać.

    Btw. potrzebny jest mi plik WDHybrid_v16.zip, którego nigdzie na internecie nie mogę znaleźć. Jeżeli mój wyżej podany pomysł mógłby wypalić to bardzo bym prosił o upload tutaj tego pliku jeżeli ktoś go posiada.
  • #53
    machloj666
    Poziom 8  
    Masz tu WdHybrida_v1.6.zip, z resztą nie pomogę bo instalowałem na czysto. Niemniej w moim wypadku instalacja zgodnie z instrukcją nie pomogła - wymieniają mi w serwisie drugi dysk. Najgorsze, że dopiero za 3 razem mogę sprzęt zwrócić, bo zaufania do tej hybrydy i bezpieczeństwa moich danych mam zero.
  • #54
    machloj666
    Poziom 8  
    Kolejna aktualizacja - mam jakiegoś mega pecha z tym laptopem, albo taka wadliwa seria...

    9 kwietnia wrócił do mnie sprzęt po drugiej wymianie dysku i... wytrzymał całe cztery dni! (mimo że ponownie trzymałem się instrukcji instalacyjnych słowo w słowo z instrukcji)

    Tym razem jednak objawy gorsze niż przy ostatnich dwóch awariach, komputer całkiem przestał widzieć dysk, jakby nie istniał lub był odmontowany, dane nie do odzyskania tym razem.

    Odesłałem po raz trzeci, wg przepisów mam teraz prawo do otrzymania fabrycznie nowego sprzętu lub zaświadczenia o nienaprawialności co wykorzystam natychmiast do odesłania laptopa do sklepu i zażądania zwrotu kasy. Nigdy więcej hybryd, zainwestuję teraz w mniejszy dysk, ale sam ssd i chwilowo z daleka od MSI...
  • #55
    H4SSINGTON
    Poziom 1  
    Witam, posiadam wersję gp70 i kilka dni temu siadł dysk, kupiłem szybko nowy SSD Samsung EVO 840 250GB i laptop nie wykrywa nowego dysku w biosie, biosa mam aktualnego tryb ahci włączony, dodam że SSD kolegi Plextor M5 działa na moim laptopie bez zarzutu. Ktoś coś poradzi?