Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZS 12-1 KE 23/21 - Nastawa temperatury a termoregulacja

woodoochild 13 Nov 2013 22:40 1416 1
    woodoochild
    Level 2  
    Witam.

Od dzisiaj posiadam piec Junkers ZS 12-1 KE 23/21. Chciałbym do niego podłączyć termostat. Posiadam termostat EURO TERMOSTAT model 900, z tymże ten termostat działa na zasadzie 0-1.

Z kolei na piecu mam pokrętło nastawy temperatury 45-85 st.

Pytanie moje dotyczy tego, (pyt.1) czy piec odbierając sygnały od termostatu (010101) będzie je analizował i zmoduluje płomień tak, żeby temperatura (w mieszkaniu) była stała?
    W takim razie po co nastawa temperatury na piecu?

Lub (pyt.2) czy po prostu będzie włączał i wyłączał piec?

W takim razie czemu instrukcja podaje: "zależnie od aktualnego zapotrzebowania na ciepło w mieszkaniu regulowany jest dopływ gazu (...) rozwiązanie takie nazywane jest regulacją ciągłą (...) w ten sposób może dojść do sytuacji, że urządzenie, które pozostaje stale włączone zużywa mniej paliwa niż inne , które w podobnej sytuacji włącza się i wyłącza"

I dalej w instrukcji: "regulator temperatury kotła należy nastawić na maksymalną obliczeniową temperaturę ogrzewania".

pyt.3: jak obliczyć maksymalną temperaturę obliczeniową
    pyt.4: może mój termoregulator jest starej generacji i podaje za mało informacji do pieca? Może powinien podawać temperaturę w pokoju i temperaturę nastawy?

Proszę o odpowiedzi na pytania 1-4 i sugestie jak rozwiązać tę sytuację.

Dodam jeszcze że połączenie pomiędzy piecem a regulatorem będzie kablowe.
    z termostatu wychodzą 2 kabelki a z pieca wisi kostka z dwoma kabelkami. kusi żeby podłączyć, ale nie chce czegoś przypalić :)
    woodoochild
    Level 2  
    No więc z obserwacji widzę, ze włącza się, wyłącza i nic nie kombinuje. Z kolei od serwisanta dowiedziałem się, ze ustawienie temperatury (wody) takiej, żeby dawała stałą temperaturę w pokoju będzie kosztowne. Lepiej zagrzać mieszkanie gorącą woda i wyłączyć niż letnią utrzymywać cały czas odpowiednią temperaturę. Na innym forum znalazłem informację o sprawności pieca i wynika z tego, że przy temperaturach za niskich lub za wysokich piec pracuje nieefektywnie jeżeli chodzi o spalanie gazu. Chyba że jest piecem kondensacyjnym, a ten nie jest. Coć więcej na ten temat?