Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

szum w głosnikach kina domowego a kodeki

owain 14 Lis 2013 10:08 1194 3
  • #1 14 Lis 2013 10:08
    owain
    Poziom 8  

    Witam serdecznie!
    Mam problem, nie wiem czy ktoś mi pomoże, ale może choć pomysły na jego rozwiązanie cos mi podsuną. Dzięki z góry.
    Mam ci ja laptopa Asusa z karta dźwiękową realtek (Win 7), mniejsza chyba o modele konkretne, i oglądałem sobie przez wyjście hdmi (obraz) oraz słuchawkowe (dźwięk). No ale poszczęściło się, i kupiłem sobie zestaw kina domowego z amplitunerem yamaha oraz kolumnami 5.0, ze względu na mały pokój, brak miejsca i nerwowych sąsiadów – bez subwoofera. Po zoptymalizowaniu głośników ustawiłem sobie wyjście kart dźwiękowej (a dokładnie HDMI output) na 5.1 surround oraz odinstalowałem k-lite full codec pack oraz zainstalowałem ponownie ze wskazaniem posiadanych głośników 5.1. Wszystko gra ładnie, z małym wyjątkiem. Otóż przy podkręceniu ampli na 70% pojawia się drażniący szum we wszystkich głośnikach. Oczywiście pożądany dźwięk też jest, ale przy cichych scenach słychać ten szum tła. Ustaliłem ponad wszelką wątpliwość, iż sprawa leży na 90% po stronie kodeków, bo:
    - nie ma szumu gdy testuję kolumny windowsowskim oknie ustawienia głośników wyjścia HDMI
    - szum pojawia się po odpaleniu jakiegokolwiek pliku video (czy 2.0 czy 5.1) i nie znika po jego wyłączeniu.
    - Po włączeniu i wyłączeniu ampli lub kompa szumu znów nie ma.
    - szum pojawia się, po odpaleniu jakiegokolwiek pliku video zarówno w MPC jak Bestplayerze.
    - szum znika, gdy wykonuje dziwne operacje, np. gdy tylko odpalę (nic nie przestawiając) narzędzie K-lite packa: Codeck Tweak Tool. No ale gdy odpalę jakiś plik wideo znów się pojawia i jak pisałem, nie znika po wyłączeniu pliku.
    - oczywiście szumu nie ma przy odtwarzaniu ze stacjonarnego dvd (kurde, a nie sprawdziłem z napędu lapka, ale pewnie tez nie będzie)
    Wszelkie zmiany ustawień ampli nic nie dają, z wyjątkiem jednego – poniewaz nie mam subwoofera, więc w ustawieniach ampli mam zaznaczone: use sub – NONE czyli że nie używam subwoofera. Może i mógłbym ta opcję włączyć (subwoofer -> use) ale wówczas nie mając go fizycznie, basy nie przeniosą mi się na kolumny frontowe tylko znikną. Co do ustawień głośników w systemie a konkretnie w HDMI output próbowałem ustawiac zarówno 5.1 jak i 5.1 z wyłączonym subem (można go odkliknąć). Mniemam zatem, że źródłem problemu może być to, że system nadaje w 5.1 a nawet w 5.0 bo odkliknięty mam sub ale w kodekach moge ustawić tylko 5.1 i ten może brakujący kanał 0.1 szumi? Choć to tylko przypuszczenia. K-lite mam zainstalowanego ze wszystkimi opcjami domyślnymi, tak że za dekodowanie obrazu odpowiada LAV a za dźwięk ffdshow. Próbowałem na ślepo różne opcje poprzestawiać w ffdshow ale nic nie pomogło.
    Gdybyście byli tacy mili i zostali moimi doktorami Housami i choć podsunęli jakieś sugestie?
    - czy to faktycznie sprawa może leżeć po stronie suba, jego braku i kaszanieniu w związku z tym przez kodeki?
    - co ewentualnie mogę poprzestawiać w ustawieniach ffdshow? (opcji tam jest masa i wyglądaja jak centrum sterowania rakietami międzykontynentalnymi;)
    - czy może przeinstalować kodeki (robiłem kilka razy) ale tym razem ustawiając jako dekoder dźwięku nie ffdshow ale Lav bo chyba jest taka opcja?
    - Zainstalować inny pakiet kodeków pozwalających odtwarzać 5.1 (5.0 w moim przypadku)

    Będę wdzięczny za każdą sugestię.

  • #3 14 Lis 2013 11:38
    owain
    Poziom 8  

    Mówiąc szczerze nie wiem:) Czy chodzi o zaznaczenie opcji w ustawieniach ffdshow ->Output-> w polu Pass-through (S/PDIF, HDMI)?

  • #4 14 Lis 2013 12:27
    anmedia
    Poziom 39  

    Moze, ja cos zaproponuje. Do testu bedziesz potrzebowal dobry program z wlasnymi kodekami np PowerDVD, WinDVD (30 dniowe wersje bezplatne). Dobra plyta DVD z dzwiekiem 5.1.
    Odinstaluj wszystkie kodeki jakie istnieja w systemie. Podlacz sprzet i wlacz plyte DVD na jednym z tych programow. Uwaga, wszystkie ustawienia dzwieku ustawiasz w programach. Jezeli nie bedzie problemow (wyeliminowalismy problem sterownikow karty dzwiekowej, jej ustawien i karty graficznej).
    Pobierz sobie 30 dniowe kodeki ze strony Dvixa i zainstaluj. Uruchom Windows Media Player i uruchom film AVI kodowany dvixem. Ustawienia audio systemowe i w WMP.
    Jezeli znowu nie bedzie szumow. To pozostaje instalacja kodekow. Nie napisales jaki system 32 lub 64 bit - uznales ze nie wazne. A jednak wazne. Pod system 64 bit nie mozesz zainstalowac kodekow przeznaczonych dla wersji 32bit. Kolejna sprawa, nie instaluj wszystkich kodekow, a jedynie te ktore sa wymagane.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME