Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

daewoo lanos 1,5 16V - nie pali na benzynie po nagrzaniu

kurzep1971 14 Nov 2013 17:57 5220 16
    kurzep1971
    Level 10  
    Witam, od jakiegoś czasu męczę się ze swoim lanosikiem a konkretnie jak się rozgrzeje nie chce palić na benzynie(dusi się, szarpie i gaśnie) po przełączeniu na gaz jest wszystko OK.. Jak jest zimny to jakoś jedzie trochę szarpnie, ale jak się rozkręci to idzie. Posłuchałem MĘDRCÓW i wymieniłem pompę paliwową i nic! posłuchałem innych MĘDRCÓW i wymieniłem czujnik wału i nic!! czyściłem zawory, przepustnice i nadal nic!!! nagrzeje się i gaśnie a przełączę na gaz i jedzie. Czy może ktoś mi pomóc.
    mp79
    Level 13  
    Objawy typowe dla niedomykającego się zaworu LPG przy parowniku, ale po tym co piszesz, domyślam się, że wyczyściłeś.
    frankie84
    Level 12  
    A jeżeli masz sekwencję, może przepuszczać wtryskiwacz.
    kurzep1971
    Level 10  
    Przy LPG nic nie czyściłem, instalację mam zwykłą, ale czy niedomykający się zawór ma wpływ na pracę silnika na benzynie? i to tylko wtedy jak się silnik rozgrzeje?
    przem27
    Level 30  
    Sprawdź wiązkę od wtryskiwaczy, w okolicach rozrządu jest złączka, dokładnie ją wyczyść i obejrz przewody.
    pozdr
    kurzep1971
    Level 10  
    przem27 wrote:
    Sprawdź wiązkę od wtryskiwaczy, w okolicach rozrządu jest złączka, dokładnie ją wyczyść i obejrz przewody.
    pozdr
    Jeśli chodzi o wiązkę która łączy się pod czarną puszką z prawej strony za gniazdem amorka to sprawdzałem i niby wszystko OK.
    kurzep1971
    Level 10  
    Panowie-- żadnych pomysłów? poratujcie,
    nikt nie miał podobnego przypadku?
    przem27
    Level 30  
    kurzep1971 wrote:
    Jeśli chodzi o wiązkę która łączy się pod czarną puszką

Chodzi o wiązkę sterującą wtryskiwaczami, jeszcze przed czarną puszką, wydłub przewody i po przewodach do złączki. Sprawdziłeś jak nie chodzi sterowanie wtryskami?
    mp79
    Level 13  
    kurzep1971 wrote:
    Przy LPG nic nie czyściłem, instalację mam zwykłą, ale czy niedomykający się zawór ma wpływ na pracę silnika na benzynie? i to tylko wtedy jak się silnik rozgrzeje?

Pisałeś o odpalaniu silnika, a nie o jego pracy na benzynie. Na odpalanie na benzynie ma to znaczny wpływ, ale jak już odpalisz, to "zachowuje się" normalnie.
    Wyczyść zawór w parowniku - bo najprawdopodobniej się zalepił - i zapomnij o problemie. Ja używałem nitro lub denaturatu. Benzyna nie jest w stanie rozpuścić tej smoły.
    chojinka
    Level 29  
    jak czyszczenie nie pomoże to sprawdź bezpiecznik - może gdzieś siedzi na wiązce przepalony.
    kurzep1971
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź, ale Panowie mi auto nie chce jechać na benzynie nie na gazie, na gazie jest wszystko OK. Na benzynie też jest Ok jak jest zimny pali bez problemu tylko jak silnik się rozgrzeje to gaśnie ale tylko na BENZYNIE na gazie jest dobrze.
    gasior5
    Level 14  
    Spróbuj zakręcić gaz, odpal na benzynie i zobacz czy jak się nagrzeje to też gaśnie.
    Miałem podobny problem, okazało się że po nagrzaniu się silnika jak przełączałem na benzynę to nie do końca odcinało gaz i silnik dostawał "podwójne" paliwo. Pomogła wymiana elektrozaworu instalacji gazowej.
    slawek87
    Level 19  
    Sprawdź ciśnienie paliwa może pompa wtryskowa ok a zawór ciśnieniowy nie trzyma. Poza tym sprawdź szczelność podciśnień.
    kurzep1971
    Level 10  
    Panowie, to co pisaliście to sprawdziłem i bez zmian, wymieniłem też czujnik temperatury silnika co podaje sygnał na komputer i to samo, jak zimny to jedzie a jak się rozgrzeje to to go dusi i szarpie przełączam na gaz i jest ok. A może to wina komputera?
    slawek87
    Level 19  
    Świeci się check może coś z sondom albo symulatorem sondy.
    kurzep1971
    Level 10  
    Check nie świeci się, a gdyby było coś z sondą to na gazie palił by dobrze?