Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów

jarekstryszawa 14 Nov 2013 19:44 15135 31
Optex
  • #1
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Mam problem z ustawieniem parametrów sterownika pieca EKOCENTR Pleszew z podajnikiem ślimakowym. Węgiel suchy i bardzo dobry jakościowo, retorta czysta, piec sprawny.
    Obecnie ma ustawiony czas podawania 9 sekund, przerwa 90 sekund, przy próbach ustawienia zalecanego stosunku czasu podawania do przerwy przesypuje niespalony węgiel do popielnika.
    Czy ktoś ma doświadczenie eksploatacyjne z taką konfiguracją sprzętu (piec Ekocentr 35kW oraz sterownik Compit r510)?
  • Optex
  • Helpful post
    #2
    Lee.LW
    Level 24  
    Witam!
    Zajrzyj na to forum, dużo "treściwych" uwag.
    Przyczyn Twojego problemu może być kilka (paliwo, nadmuch...).
    Sądzę, że uwagi z tego forum pomogą Ci rozwiązać problem, gotowej recepty nikt nie ma. Potrzeba czasu, cierpliwości i trochę "pomyślunku", piszę to z doświadczenia na własnym kociołku (25kW).
    Powodzenia,
    Lee
    PS. Na PW wysłałem jeszcze inny "poradnik", nie zamieszczam go na forum, ponieważ mam go gdzieś z sieci i nie zapisałem skąd. Szanuję prawa autorskie. :D
  • #3
    charlee
    Level 19  
    Ale o co chodzi konkretnie? Na tych ustawieniach które masz coś złego się dzieje? Ja mam ekocentra 25kW z tym samym sterownikiem, ustawienia zmieniam tak aby węgiel dobrze się spalał, a kocioł dobrze grzał nie patrzę na ustawienia fabryczne. Teraz na przykład przy średniej jakości węglu mam 25s podawanie/46s przerwy.
  • #4
    jarekstryszawa
    Level 22  
    @Lee.LW- dzięki za opis. @charlee- jeśli możesz odpisz mi Twoje ustawienia. Masz przerwę w przedmuchu? Jakie masz parametry na czuwaniu? Faktycznie fabryczne nastawy są całkowicie do bani...
  • #5
    charlee
    Level 19  
    moje parametry
    F7-25
    F8-46
    F10-18
    F11-5
    F12-5
    F14-68
    F15-2
    F16-2
    F18-2
    Tak mam ustawiony przy obecnym opale, teraz będę zamawiał na tą zimę więc pewnie niedługo parametry ulegną zmianie.
  • #6
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Dzięki@charlee.

    F7 podawanie w trybie praca- u mnie teraz 9
    F8 przerwa między podaniami w trybie praca- u mnie teraz 60
    F9 podawanie w trybie czuwania- u mnie teraz 60 (napisz ile u Ciebie)
    F10 przerwa w trybie podtrzymania - u mnie teraz 40 minut
    F11 praca wentylatora po zakończeniu podawania węgla w trybie praca- u mnie chodzi cały czas
    F12 praca wentylatora po zakończeniu podawania węgla w trybie podtrzymania- tego parametru nie pamiętam teraz
    F13 czas przedmuchu- praca wentylatora między trybem praca, a podtrzymanie- tego parametru nie pamiętam teraz (napisz ile u Ciebie).

    Jeśli możesz sprawdź też parametr F05 prędkość wentylatora oraz jaką masz szczelinę przesłony wentylatora.

    U mnie przy takich parametrach F7 oraz F8 przerzuca niespalony węgiel.
  • #7
    charlee
    Level 19  
    F05- 60, przesłona otwarta mniej/więcej na 30%
    F9 - 55
    F13- to priorytet cwu
    F11- to czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania w trybie podtrzymanie
    F12 czas przedmuchu podałem wyżej
    Powiedz jak kocioł się zachowuje, czy szybko "łapie" temperaturę? mocno kopci?, czy popiół się spieka ?
  • #8
    jarekstryszawa
    Level 22  
    U mnie przesłona na wentylatorze ma taką klapkę i ok. 60% wlotu jest na stałe zasłonięte. Tak jest u Ciebie?
    temperaturę łapie, kopci średnio, płomień żółty, popiół się spieka.
    W układzie jest zawór trójdrogowy, na piecu 60 stopni, na sieć idzie 50.
  • #9
    charlee
    Level 19  
    Wygląda na to że parametry wmiarę dobre,
    płomień żółty-ok.
    popiół się spieka - może to zależeć od węgla bo dalej piszesz że mało kopci, generalnie dymu prawie nie powinno być widać, możesz dodać trochę więcej powietrza co ograniczy dymienie ale może zwiększyć ilość spieków.
  • #10
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Jutro jak zdążę porobię foty (piec mam na sklepie, nie w domu).
  • Optex
  • #11
    jarekstryszawa
    Level 22  
    To po kolei (nie mam CWU):

    F1 57
    F2
    F3 C55
    F4 P21
    F5 u70
    F6 100
    F7 7
    F8 6O
    F9 35
    F10 50
    F11 60
    F12 60
    F13 1
    F14 70
    F15 3
    F16 2
    F17 20
    F18 OFF

    Na kotle temperatura 57 stopni, na obieg ok. 50 stopni.

    compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów

    Węgiel niedopalony.

    compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów

    Przerzucony do popielnika.

    compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów
  • #12
    charlee
    Level 19  
    Przedewszystkim nie należy mieć ułożonego rusztu gdy palisz eko, kociołek z lekka przybrudzony - kiedy ostatnio czyściłeś, ale tak dokładnie z kanałami spalinowymi włącznie?
    Z prawej strony kotła na dole jest wyczystka - tam też od czasu do czasu należy wyczyścić.
    Sądząc ze zdjęć węgiel niedopalony , wydaje mi się że z paleniska wystaje taki niepalący sie zbyt dobrze "glut", jeżeli tak jest to by świadczyło że węgiel koksuje (kiepskiej jakości jest). Przedłuż czas między podaniami o 10s może to pomoże...
  • #13
    jarekstryszawa
    Level 22  
    To mam zostawić tylko jeden ruszt z takim talerzem?
    Wyczystkę od tyłu pieca czyszczę ze dwa razy na sezon, jak Ty czyścisz kanały spalinowe? Tego jeszcze nie robiłem.
    Być może problem tkwi w jakości opału, bo poprzednio tak się nie działo.
  • Helpful post
    #14
    charlee
    Level 19  
    Zaraz wrzucę zdjęcia. Tak masz zostawić jeden ruszt z talerzem(deflektorem) ustawiony idealnie w płomień tak aby rozbijał płomień na ścianki kotła.

    Dodano po 33 [minuty]:

    compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów
  • #15
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Teraz rozumiem- u mnie te rury nie czyściłem od nowości. W poniedziałek po południu będę z tym walczył.
    Wielkie dzięki!
  • #16
    jarekstryszawa
    Level 22  
    Problem chyba ogarnięty z pomocą@charlee- pomogło gruntowne czyszczenie pieca oraz wentylatora. Na łopatkach wentylatora osadziło się sporo syfu i nie osiągał odpowiedniej prędkości, drapałem każde żeberko...
    Teraz ma czas podawania 25 i przerwa 110, nie przerzuca i ładnie łapie temperaturę.
    Dzięki za pomoc!
  • #17
    bartdal
    Level 9  
    Charlee twoja sugestia jest prawidłowa dlatego z tematem przenoszę się tu. Wracając do tematu podobno Eko groch jest dobrej jakości inni go chwalą A w chwili obecnej mam takie ustawienia zawór trójdrożny jest ustawiony w połowie natomiast kocioł ma tak F5 - 37 F7-14 F8-60 TEMP zadana 65 temp na powrocie 39-40 stopni na zasilaniu 46,5 . Wydaje mi się że część groszku ląduje w popielniku Ale jak zmniejsze podawanie to temp spada przesłona wentylatora jest delikatnie przymknieta. Żeby sprecyzować zaraz prześle foto
  • #18
    charlee
    Level 19  
    Jak nie tworzą się spieki a nie dopala węgla to otwórz trochę bardziej przesłonę na wentylatorze. Będzie lepiej dopalał i zwiększy się temperatura spalanie przez co kocioł będzie się szybciej nagrzewał. Ewentualnie zamiast otwierać przesłonę zwiększ F5 (obroty wentylatora) na 50
  • #20
    charlee
    Level 19  
    Popiół wygląda Ok. Dodaj trochę powietrza F5-50 i trochę paliwa F7- 16 i sprawdzaj ak zachowuje się kocioł.
  • #21
    bartdal
    Level 9  
    A pozostałe parametry Ok? No i co z zaworem
  • #22
    charlee
    Level 19  
    Pozostałe wydają się ok. Zawór ustaw tak jak był przed zmianą opału skoro wcześniej był dobrze ustawiony to nie ma co go ruszać. Założenia są takie że nie zmienia się zbyt wielu parametrów na raz. Skoro kocioł ma problem z osiągnięciem zadanej temperatury to dodajmy mu paliwa i powietrza potrzebnego do spalenia tego paliwa. Jakby nie dopalał węgla to dodaj jeszcze trochę powietrza. F5-60.
  • #23
    bartdal
    Level 9  
    A jak zmniejsze przepływ na zaworze to temp w pomieszczeniach będzie mniejsza ale za to szybciej kocioł się nagrzeje ale raczej chodzi mi o wysoką temp w pokojach
  • #24
    charlee
    Level 19  
    Nie piszę abyś zmniejszał przepływ, przecież na poprzednim eko miałeś odpowiednie temperatury w pomieszczeniach i kocioł też prawidłowo się nagrzewał. Teraz trzeba tylko doprowadzić do tego aby na nowym opale kocioł też prawidłowo się nagrzewał.
  • #25
    bartdal
    Level 9  
    No ni bardzo bo ja głupi przedstawiłem A jak jest lepiej żeby więcej szło na grzejniki czy lepiej będzie jak więcej dam na powrót. Jak pamiętam to wcześniej było ustawione na 1 ząbek A ja teraz dałem więcej bo chciałem cieplejsze grzejniki
  • #26
    charlee
    Level 19  
    Możesz dać więcej na grzejniki ale musisz też pamiętać o ochronie powrotu. Zwiększaj przepływ na grzejniki stopniowo, obserwując zachowanie kotła. Gdy nie będzie mógł dogrzać do zadanej temperatury to zwiększ ilość podawanego paliwa i jeżeli będzie to konieczne ilość powietrza.
  • #27
    bartdal
    Level 9  
    Ok dzięki będę teraz obserwował wielkie dzięki
  • #28
    bartdal
    Level 9  
    Witam problem że sterownikiem compit r510 pojawił mi się błąd A 2 i nie chce się skasować ponadto cały czas ślimak podaje groszek co zrobić bo nie mam pojęcia
  • #29
    charlee
    Level 19  
    A2 to za wysoka temp. podajnika, podjnik podaje groszek przez10 min później się wyłączy. Wygląda jakby żar cofnął się w stronę zasobnika - dlatego tak działa. Czujnik temperatury przylgowy na rurze podajnika, bliżej kotła.
  • #30
    bartdal
    Level 9  
    Tak rozumiem ale piec jest już zimny i dalej to samo po 10 minutach ślimak stanął A jak chciałem włączyć kocioł to znów ten sam błąd i znów włączył się ślimak. Chyba poznałem przyczynę otóż sterownik nie otrzymuje temp. Podajnika. Sprawdziłem czujnik i przy końcu metalowego krućca jest przytopiony i to jest pewnie powód. Czy mogę przyciąć przewód i spróbować na nowo połączyć? compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów compit r510 - trudności w ustawieniu parametrów