Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EXCEL - Kończenie pętli po osiągnięciu numeru wiersza podanego w innej komórce

Arturro21 14 Nov 2013 21:40 975 6
    Arturro21
    Level 8  
    Witam, nie znalazłem rozwiązania na forum.

Mam makro, które otwiera linki wpisane w komórki. Wszystkie linki znajdują się w pierwszej kolumnie i lecą daleko w dół. Problem w tym, że chciałbym, aby pętla wykonywała to makro otwierania linku do momentu osiągnięcia numeru wiersza wpisanego w inną komórkę. Czyli jeżeli wpiszemy w komórkę '500' to pętla będzie uruchamiała makro aż do osiągnięcia komórki A500 i później zakończy pracę. Jest to możliwe do zrobienia??
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj żeby Ci pomóc to załącz plik.
    Arturro21
    Level 8  
    http://egofiles.com/tNCOHtY9SnUMwugB

W tym linku jest ten plik, nie mogłem go dodać inaczej, bo wyskoczyło mi, że tego formatu nie można dodać.

Teraz chodzi o to, żeby w komórce na przykład w B3 jak wpiszemy 3 to tylko 3 linki się otworzą.
  • Helpful post
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Wrzuć spakowany, nie wszyscy ufają takim "przechowalniom". Albo wklej samą pętlę.

W skrócie:
    Jeśli For-Next to nie ma problemu. Jeśli 'Do', to wstaw licznik. W obu przypadkach, gdy licznik osiągnie zadaną wartość =Range(tu adres komórki), wtedy Exit Sub.
    Arturro21
    Level 8  
    Niestety nie mam żadnej pętli, bo do tej pory nigdy nie robiłem takich pętli, w których był jakiś warunek i kompletnie nie mogę tego ugryźć, poza tym od dawna tego nie robiłem. Nie wiem jak wstawić licznik, makro do otwierania linków zajmuje 2 linijki, więc nie wiem czy się wam to przyda, bo problem polega na konstrukcji pętli, jeżeli nie da się tego zrobić to może uda mi się przerobić jakieś dostępne pętle z neta.
  • Helpful post
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Mały przykład
    Code: vbscript
    Log in, to see the code
    Arturro21
    Level 8  
    Jesteś wielki, użyłem tej pętli, powalczyłem z nią tak, żeby wszystko działało i faktycznie działa świetnie. Dziękuję serdecznie, bez Twojej pomocy raczej bym tego nie wymyślił.