Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia Kombi 2004r - Co oznaczają kody błędów P0269 i P0272.

amirafik 15 Nov 2013 08:50 3621 3
    amirafik
    Level 9  
    Witam.
    Kupiłem niedawno samochód Skoda Fabia Kombi 2004r. Świeciła się kontrolka usterek. Wymieniłem rozrząd i jakiś czas było wszystko w porządku. Niestety znów komputer wskazuje błedy. Przez czytnik OBD odczytałem ich numery: P0269 (Cyl. 3) i P0272 (cyl.4). Co oznacza błąd udziału/zrównoważenia? Silnik działa bez zarzutu. Czasem czuć lekkie drgania ale poza nimi nie ma to wpływu na jazdę. Kontrolka czasem się świeci, czasem gaśnie ale jej stan nie wpływa w żaden zauważalny sposób na pracę silnika. Co to może być?

Moderated By tzok:

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

Przydałoby się podać wersję silnikową...

tzok
    Moderator of Cars
    Ogólnie rzecz ujmując błąd ten sugeruje graniczną wartość korekt dawki paliwa na tych cylindrach. Może to być usterka samych wtryskiwaczy lub mechaniczna usterka silnika (słaba kompresja).
    amirafik
    Level 9  
    Silnik to 1.9 TDI - 74kW. (Przepraszam, umknęło mi)
    Dodam, że program diagnistyczy (Automex AMX 530) nie mógł nawiązać kontaktu z czujnikami tlenu. Czyżby były one tylko dla wersji benzynowych?
    tzok
    Moderator of Cars
    Czyli zapewne AXR (TDI-PD). Kabelek którym dysponujesz wraz oprogramowaniem to skaner OBD-II/EOBD, czyli uniwersalny skaner dedykowany stacjom kontroli pojazdów, do weryfikacji czy w samochodzie nie ma usterek wpływających na poziom emitowanych zanieczyszczeń. Nie jest to przyrząd serwisowy (żaden skaner Generic OBD nim nie jest). Tego typu urządzenia potrafią odczytywać tylko niewielki, wspólny dla wszystkich producentów, podzbiór parametrów i błędów.