Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik Tech AG Lux (Defro) - Protokół komunikacyjny

squizzy 17 Nov 2018 19:41 104487 334
Nazwa.pl
    wobio
    Level 13  
    flaoo13 wrote:
    ESP odczytuje jedynie dane, które lecą po RS i wysyła je przez POST-http do skryptu php. Skrypt parsuje dane

Pracuję obecnie nad "konwersją" danych z ESP do Domoticz-a. Rozkminiłem już format JSON, którym mogę przesłać dane do Domoticz-a. Niestety utknąłem na parsowaniu danych przez skrypt PHP.
    Flaoo13 możesz zdradzić troszkę szczegółów odnośnie Twojego skrytpu php? Teraz właśnie edukuję się odnośnie PHP. W edukacji bardzo pomógłby mi Twój przykład. :-) Jeśli byłbyś tak dobry udostępnij proszę fragmenty skryptu. Może być na priv-a.
  • Nazwa.pl
    yntelo
    Level 10  
    Czy ktoś może się podzielić działającym algorytm obliczania CRC16_MCRF4XX w C/C++? Ten, który próbowałem zaadaptować działa... ale niestety tylko do czasu, gdy w tablicy znajdzie się wartość 0xFF lub zbliżona. Nie wiem o co chodzi, ale w takiej sytuacji drugi bajt wynikowego CRC mam zanegowany np. 1010 1110 zamiast prawidłowego 0101 0001. ¯\\\_(ツ)\_/¯

uint16_t crc16_mcrf4xx(char *data, size_t len)
    {
        uint16_t crc = 0xFFFF;
        while (len--)
        {
            crc ^= *data++;
            for (int i=0; i<8; i++)
            {
                if (crc & 1) crc = (crc >> 1) ^ 0x8408;
                else crc = (crc >> 1);
            }
        }
        return crc;
    }
    szczukot
    Level 14  
    wobio wrote:
    flaoo13 wrote:
    ESP odczytuje jedynie dane, które lecą po RS i wysyła je przez POST-http do skryptu php. Skrypt parsuje dane

Pracuję obecnie nad "konwersją" danych z ESP do Domoticz-a. Rozkminiłem już format JSON, którym mogę przesłać dane do Domoticz-a. Niestety utknąłem na parsowaniu danych przez skrypt PHP.
    Flaoo13 możesz zdradzić troszkę szczegółów odnośnie Twojego skrytpu php? Teraz właśnie edukuję się odnośnie PHP. W edukacji bardzo pomógłby mi Twój przykład. :-) Jeśli byłbyś tak dobry udostępnij proszę fragmenty skryptu. Może być na priv-a.

Jakie dane chcesz parsować w PHP ? Ja wysyłam dane bezpośrednio z ESP do domoticza.
    Np https://www.domoticz.com/wiki/Domoticz_API/JSON_URL%27s#Temperature

Fantom

Dodano po 1 [minuty]:

yntelo wrote:
    Czy ktoś może się podzielić działającym algorytm obliczania CRC16_MCRF4XX w C/C++? Ten, który próbowałem zaadaptować działa... ale niestety tylko do czasu, gdy w tablicy znajdzie się wartość 0xFF lub zbliżona. Nie wiem o co chodzi, ale w takiej sytuacji drugi bajt wynikowego CRC mam zanegowany np. 1010 1110 zamiast prawidłowego 0101 0001. ¯\\\_(ツ)\_/¯

{
        uint16_t crc = 0xFFFF;
        while (len--)
        {
            crc ^= *data++;
            for (int i=0; i<8; i++)
            {
                if (crc & 1) crc = (crc >> 1) ^ 0x8408;
                else crc = (crc >> 1);
            }
        }
        return crc;
    }

Jutro postaram się odnaleźć swoje źródła to przekleję tą metodę do CRC.
    Ale ktoś podawał na początku jakąś działającą wersję jak pamiętam. Kilka stron wcześniej w tym wątku.

Fantom
    yntelo
    Level 10  
    @szczukot korzystałem z algorytmu CRC podanego w tym wątku, ale po przepisaniu na c++ nie działał mi poprawnie, tak samo żaden inny z neta. Ale minionej nocy wszystko się wyjaśniło i już działa. Trzeba przekazywać tablicę o typie zgodnym z tym, na którym pracuje algorytm, czyli potrzebna jest 16 a nie 8 bitowa tablica (uint16_t zamiast char). Problemem była więc niejawna konwersja, nie do końca trafiona przy operacjach bitowych.

Tak jest źle

Tak jest dobrze
    uint16_t crc16_mcrf4xx(uint16_t  *data, size_t len)

wobio
    Level 13  
    szczukot wrote:
    Jakie dane chcesz parsować w PHP ? Ja wysyłam dane bezpośrednio z ESP do domoticza.
    Np https://www.domoticz.com/wiki/Domoticz_API/JSON_URL%27s#Temperature

Fantom

Generalnie interesuje mnie odczyt poniższych danych:
    157D Zmierzona temperatura CO
    157E Ustawiona temperatura CO
    166E Zmierzona temperatura CWU
    1616 Ustawiona temperatura CWU
    15CD Tryb pracy pomp
    1620 Ustawiona godzina sterownika
    1621 Ustawiony dzień tygodnia sterownika
    1589 Pompa CO
    158B Pompa CWU
    15AB Pompa podłogowa
    1587 Podajnik
    1588 Wentylator nadmuchu
    159B Bieg wentylatora nadmuchu

Zastanawiałem się też nad tym, aby bezpośrednio z ESP przesyłać komendy JSON do domoticza. Tylko całe dekodowanie odczytu ciągu znaków z pieca, trza zaszyć w sofcie ESP. Możesz wrzucić jakiś przykład, jak to realizujesz?
    mlody spawacz
    Level 13  

Transmisja danych po RS
    Na końcu mam konwerter RS485-USB-Raspberrypi z FHEM.
    Dane obrabia sam system , wybieram tylko to co mnie interesuje:

attr kociol reading01Name Temperatura_Spalin
    attr kociol reading01Regex Temperatura.spalin\">(.*?).......<\/div>
    attr kociol reading02Name Temperatura_Kotła
    attr kociol reading02Regex Temperatura.kotła\">(.*?)......<\/div>
    attr kociol reading03Name Temperatura_Kotła_Zadana
    attr kociol reading03Regex Temperatura.kotła.ustawiona\">(.*?)......<\/div>
    attr kociol reading04Name Temperatura_CWU
    attr kociol reading04Regex Temperatura.zbiornika.CWU\">(.*?)......<\/div>
    attr kociol reading05Name Temperatura_CWU_Zadana
    mdnet
    Level 11  
    Witam. Pod koniec tygodnia zamierzam się dobrac do sterownika K1P v2. Czy aby sterownik wysyłał dane muszę mieć moduł internetowy lub pokojowy? Jak narazie odczytuje temperatury przez ds18b20 oraz zliczam godzinne, dobowe itd z użycie eko groszku na podstawie pomiaru czasu pracy podajnika.
    yntelo
    Level 10  
    Podglądałem trochę komunikację ze sterownika K1PRv2 (v2.4.7). RSy działa tak samo jak w przypadku AG Lux (dzięki za schemat), a parametry przesyłane w ramce są takie same jak opisane w tym wątku (również dziękuję).

K1PRv2 w trybie Regulator Tech wysyła tylko 4 ramki, każda co 2-3 sekundy. Ramki powtarzają się w kółko:
    - ramka główna, temperatury, tryby pracy itp.
    - ramka z info z zaworu 1 + stan pomp
    - ramka z info z zaworu 2 + stan pomp
    - ramka z info z zaworu 3 (wbudowany) + stan pomp

W trybie Moduł GSM lub Moduł Internet zestaw danych jest ten sam, ale układ ramek inny. W Moduł Internet dochodzi tylko 1 już znany parametr - bieg wentylatora oraz 4 nowe parametry wysyłane z kotła do modułu (IP, maska, brama, DNS, reset hasła modułu).

Wydaje mi się, że to co tutaj wspólnie ustaliliście będzie funkcjonowało również dla K1PRv3 i 4 oraz K1Pv2 i 3 i 4 . Nowsze wersje będą po prostu zawierały więcej parametrów, ale wszystkie zdają się być kompatybilne wstecz.

Dodaję trochę info od siebie do bazy @rohdamn

0x15A9 - temp. podłogówki (z czujnika podłogówki)
    0x15AA - pompa cyrkulacji CWU (wartośći 0 i 1, gdzie 1 to praca)
    0x1771 - pompa bufora (wartości 0 i 1, gdzie 1 to praca)
    0x15F7 - temp. zalaczenia pompy podlogowej (np. 35C)
    0x160F - temp. max podłogi (np. 45C)
    0x15AC - % otwarcia zaworu wbudowanego (aktualnie opisane jest to jako "temp. aktualna zaworu", co nie jest prawda)

Poza tym chyba jest błąd w https://dzien.net/tech/index.php tzn. niżej mam ramkę ze sterownika K1PRv2, która jest prawidłowa, czyli ma prawidłowe CRC, a mimo to stronka oznacza ją jako uszkodzoną ponieważ w środku ramki występuje wartość 0x0226 utożsamiana z początkiem ramki. Tutaj jest to po prostu temp. CWU o wartości 55,0C.

02 26 FF FA 15 7F 00 01 15 7D 02 BC 15 7E 00 3F 16 6E 02 26 16 16 00 37 16 F8 01 04 16 84 00 00 18 3C 00 00 16 81 00 14 15 7C 00 00 15 A7 00 07 16 FF 00 03 15 CD 00 01 16 20 0F 2E 16 21 00 01 15 B7 03 5C 15 87 00 00 16 10 00 00 01 F6 00 00 02 8E 00 00 01 F9 00 00 03 11 00 00 03 12 00 00 02 45 00 00 02 98 00 00 02 99 00 00 04 05 00 00 04 06 00 00 04 04 00 00 16 F2 00 00 16 F1 00 00 02 18 93 32 

Dodano po 13 [minuty]:

@mdnet jak badasz czas pracy podajnika oraz jak przeliczasz to na ilość ekogroszku? Mój sterownik K1PRv2 zdaje się nie wysyłać żadnych informacji o podajniku za wyjątkiem stanu jego pracy (praca/stop), ale na tej podstawie nie da się obliczyć zużycia.
  • Nazwa.pl
    yntelo
    Level 10  
    Pomysłowe. A jak przeszedłeś z 230V podajnika na 3.3V mikrokontrolera? Przekaźnik? Jaki jeśli można wiedzieć?
    szczukot
    Level 14  
    W końcu udało mi się odnaleźć schemat i kod programu :) Miałem to na Visual Studio a nie na Arduino IDE i dlatego nie mogłem na kompach tego wyszukać.

Używam
    więc tak naprawdę te 3 diody na górze i stabilizator jest już wbudowany.

Co do wysyłania danych do domoticza to mam coś tego typu:
    SendGET(DomoticzUrl + UserAndPassword + "&type=command¶m=udevice&idx=" + idx + "&nvalue=0&svalue=" + str);
    String DomoticzUrl = "http://ip:port/json.htm?";
    String UserAndPassword = "username=xyz&password=xyz";
    idx to indeks device w domoticzu
    str to wartość temperatury

Fantom
    mdnet
    Level 11  
    Jak narazie zasilanie silnika podłączyłem pod jakiś mały zasilacz (chyba ładowarka komórki). Obciążylem to jakaś małą
    rezystancja i podałem na GPIO kontrolera który chyba toleruje +5V. Oczywiście musiałem programowo z korygować czasy ze względu na pojemności w zasilaczu. Wyniki pomiaru czasu podawania różnią się zaledwie o kilka ms.

Rozwiązanie może mało profesjonalne, ale działa już kilka lat. Podstawowym założeniem była izolacja galwaniczna od sieci.

Myślałem nad czymś innym również nad przekaźnikiem lub jakiś drut nawiniety na jeden z przewodów (detekcja napiecia).
    TomasekTMK
    Level 10  
    szczukot wrote:
    W końcu udało mi się odnaleźć schemat i kod programu :) Miałem to na Visual Studio a nie na Arduino IDE i dlatego nie mogłem na kompach tego wyszukać.

Używam
    więc tak naprawdę te 3 diody na górze i stabilizator jest już wbudowany.

Co do wysyłania danych do domoticza to mam coś tego typu:
    SendGET(DomoticzUrl + UserAndPassword + "&type=command¶m=udevice&idx=" + idx + "&nvalue=0&svalue=" + str);
    String DomoticzUrl = "http://ip:port/json.htm?";
    String UserAndPassword = "username=xyz&password=xyz";
    idx to indeks device w domoticzu
    str to wartość temperatury

Fantom

Czy masz jakieś kody źródłowe do pobrania?
    rohdamn
    Level 12  
    yntelo wrote:

Poza tym chyba jest błąd w https://dzien.net/tech/index.php tzn. niżej mam ramkę ze sterownika K1PRv2, która jest prawidłowa, czyli ma prawidłowe CRC, a mimo to stronka oznacza ją jako uszkodzoną ponieważ w środku ramki występuje wartość 0x0226 utożsamiana z początkiem ramki. Tutaj jest to po prostu temp. CWU o wartości 55,0C.

02 26 FF FA 15 7F 00 01 15 7D 02 BC 15 7E 00 3F 16 6E 02 26 16 16 00 37 16 F8 01 04 16 84 00 00 18 3C 00 00 16 81 00 14 15 7C 00 00 15 A7 00 07 16 FF 00 03 15 CD 00 01 16 20 0F 2E 16 21 00 01 15 B7 03 5C 15 87 00 00 16 10 00 00 01 F6 00 00 02 8E 00 00 01 F9 00 00 03 11 00 00 03 12 00 00 02 45 00 00 02 98 00 00 02 99 00 00 04 05 00 00 04 06 00 00 04 04 00 00 16 F2 00 00 16 F1 00 00 02 18 93 32 

Cześć,
    poprawione, można sprawdzać.
    Teraz rozpoznaję początek ramki od 022600 lub 0226FF (póki co innych w bazie ramek nie namierzyłem).
    wobio
    Level 13  
    Podpowiedzcie drodzy koledzy jak przekonwertować wycięte 4 znaki ze stringu odczytanego ze sterownika pieca na wartość DEC?
    Wycinam przykładowo 4 znaki "003C" i zapisuję je do nowego stringa.
    I tu pytanie jak ten czteroznakowy string zamienić na wartość decymalną aby potem dodać ją do komendy json i wysłać do domoticza-a?
    szczukot
    Level 14  
    Ja ma mcoś takiego :

void SendTemp(String temp, String idx)
    {
    long dec = strtol(temp.c_str(), NULL, 16);
    float flo = dec / 10.0;
    String str = String(flo, 1);
    ...

Fantom
    wobio
    Level 13  
    szczukot wrote:
    Ja ma mcoś takiego :

void SendTemp(String temp, String idx)
    {
    long dec = strtol(temp.c_str(), NULL, 16);
    float flo = dec / 10.0;
    String str = String(flo, 1);
    ...

Fantom

Dzięki Fantom.
    strtol - tego potrzebowałem.
    Od wczoraj udało mi się uruchomić logowanie temperatur CO i CWU do domoticza :-)

Bez waszej pomocy nie dałbym rady. Dzięki wielkie Wam wszystkim!!!
    W ciągu 9 godzin zdarzyły się jakieś 3 dziwne wartości pomiaru. Nie wiem z czego to może wynikać, muszę nad tym jeszcze popracować. Dalej będę w wolnym czasie próbował odczytywać inne pozostałe parametry oraz coś wysłać do sterownika pieca.

Problem z którym się jeszcze obecnie borykam to samoczynne resetowanie się układu.
    Początkowo gdy podpinałem go pod napięcie sterownika (15,8V) przez LM1117 (na wejściu i wyjściu kondensatory elektrolityczne 220uF) to układ resetował się bardzo często. 3-4 razy na minutę.
    Podpiąłem następnie układ pod zewnętrzny zasilacz (6V). Sytuacja diametralnie się poprawiła, aczkolwiek zaobserwowałem że co kilka minut zdarzy się też jakiś reset.
    Czy przyczyną tych resetów może być jakość napięcia zasilającego? Dać jakieś większe kondensatory? Chciałbym mimo wszystko wykorzystać zasilanie ze sterownika pieca. Dodatkowo ten LM1117 strasznie się grzeje stabilizując napięcie z 15,8 na 3,3. Czy zastosować coś innego do tego aby możliwe było zasilanie ESP-ka ze sterownika pieca, ale bez notorycznych restartów?

Pozdrawiam.
    szczukot
    Level 14  
    Zobacz moje posty o zasilaniu i schemat itp.
    Ja stabilnie zasilam bezpośrednio ze sterownika. Mam jeden kondensator tantalowy 100uF i wbudowany na płytce stabilizator (tam chyba montują AMS1117).

Fantom
    yntelo
    Level 10  
    Reset lub zwiecha mikrokontrolera może być też spowodowana fragmentacją pamięci, co ma miejsce gdy zbyt namiętnie używa się String-ów. Nie mówię, że tak jest u Ciebie @wobio, ale warto mieć to na uwadze, gdyby skończyły się pomysły związane z optymalizacją układu zasilania.
    wobio
    Level 13  
    Poczytałem co nieco o podstawach zasilania układów mikrokontrolerów i najczęściej popełnianych błędach. I co się okazało? Popełniłem jeden z najczęstszych błędów. :sm31: Nie podciągnąłem wejścia RST przez rezystor do Vcc. Po wstawieniu 10kΩ problem z restartami zniknął. :lol:
    Od wczoraj nie zauważyłem ani jednego restartu. I zasilam układ prosto ze sterownika pieca.
    Co jeszcze zauważyłem, a co mnie zdziwiło? Po wstawieniu tego rezystora i podłączeniu pod zasilanie 15,8V z pieca, stabilizator LM1117 jest tylko delikatnie ciepły, a nie tak jak wcześniej gorący, że nie można go było dotknąć. :shocked!:
    Zdarzają się natomiast jeszcze co jakiś czas dziwne wartości mierzone, ale to myślę wyeliminuję jak wprowadzę sprawdzanie sumy kontrolnej, której na chwilę obecną jeszcze nie mam.
    Tak więc podciągajcie wejścia reset do Vcc. :ok:
    szczukot
    Level 14  
    Chyba wszystkie płytki "gotowce" mają obsłużone to wejście - tak wynika ze schematów. Dlatego trzeba podciągać itp tylko w przypadku korzystania z gołego modułu ESP8266.
    Co dokładnie używasz ?
    wobio
    Level 13  
    No właśnie moja wersja (ESP12E) nie miała go obsłużona. Jedynie CH_PD jest pod Vcc podciągnięty.

Sterownik Tech AG Lux (Defro) - Protokół komunikacyjny Sterownik Tech AG Lux (Defro) - Protokół komunikacyjny

Dodano po 9 [godziny] 56 [minuty]:

szczukot wrote:
    Nie sprawdzaj tych 300 ms, tylko czy odczytane ostatnie znaki są równe 0218. jak tak to doczytaj jeszcze 4 znaki (sumę kontrolną). I to teoretycznie będzie cała ramka. Dla pewności oczywiście sprawdź CRC. I jak się zgadza to ok. Jak nie to czytaj od nowa.

Walczę obecnie ze sprawdzaniem tej sumy kontrolnej. Udało mi się już sprawdzić czy ostatnie znaki przed sumą kontrolną to 0218 i odczytać znaki sumy kontrolnej. Pytanie jak ją teraz obliczyć? Fantom możesz podzielić się kodem obliczania wartości tej sumy kontrolnej? Z góry dzięki.
    yntelo
    Level 10  
    CRC było m.in. w poście #212 i #214, a tak tego używać:

typedef unsigned short int ushort;

// validate crc
        ushort crcRemote = frame[frameSize - 2] << 8 ^ frame[frameSize - 1];
        ushort crcLocal = Crc16_mcrf4xx(frame, frameSize - 4);
        if (crcRemote != crcLocal)
        {
            return 2;
        };

wobio
    Level 13  
    Kurcze nie kumam tego obliczania sumy kontrolnej. :cry:
    Jakigo typu ma być zmienna frame i co powinna zawierać?
    Jak obliczasz frameSize?
    Chodzi mi na razie o wyliczenie crcLocal:

Code: c
    Log in, to see the code

Potrzebuję jaśniejszego wytłumaczenia tej funkcji obliczjącej sumę kontrolną, dla laika raczkującego w programowaniu.
    Z góry dzięki.
    yntelo
    Level 10  
    Typ ushort to po prostu alias na przesadnie długą deklarację unsigned short int. Jest to więc zwykły 2 bajtowy int bez znaku. Równie dobrze można napisać uint16_t, i chociaż jest między nimi drobna różnica, to w naszym przypadku nie ma to znaczenia. Na tym typie pracuje funkcja obliczająca CRC i taki typ zwraca.

Frame jest tablicą elementów odczytanych prosto ze sterownika: ushort frame[maxBufferSize] (gdzie maxBufferSize = 500, bo nie widzialem dluzszych ramek ze sterownika, ważne żeby cała ramka się zawsze zmieściła). Po serial port lecą dane 1 bajtowe, ale odczytuję je do tablicy 2 bajtowych elementow, zeby pozniej bylo prosciej. Dzięki temu zabiegowi funkcja obliczająca CRC w ogóle działa. Bez tego miałem z nią problemy o co nawet pytałem w tym wątku (jeden bajt był za mały i coś się przelewało podczas obliczeń).

frameSize to informacja ile danych wczytalem do bufora frame (wiadomo, frameSize jest zawsze mniejsze niż maxBufferSize).

Wywołanie ushort crcLocal = Crc16_mcrf4xx(frame, frameSize - 4); przyjmuje 2 parametry, pierwszy to bufor, a więc ramka, na której będę obliczał CRC, a drugi parametr to informacja do którego miejsca w ramce ma robić obliczenia. Ponieważ w buforze jest cała ramka, a CRC obliczamy dla ramki z pominięciem znaku końca ramki (2 bajty) i pominięciem CRC (2 bajty) więc muszę poinstruować tę funkcję aby ominęła te dwa elementy, stąd frameSize - 4.

CRC musi być liczone na surowej ramce tzn. na danych binarnych przed konwersją na postać hexadecymalną.

No to jeszcze funkcja do CRC, co by wszystko było w jednym miejscu:

Log in, to see the code

Użycie (crcRemote to CRC otrzymane ze sterownika, jest ono zapisane na 2 bajtach więc pierwsza linijka to złożenie 2 bajtów w jedną za pomocą operacji bitowych):

Log in, to see the code
    mdnet
    Level 11  
    Część. Na początek dzięki Wszystkim za ogrom pracy włożonej w ten wątek. Dzięki temu bez problemu zrealizowałem odczyt danych od K1Pv2. Ramki od sterownika wyglądają niemal identyczne jak opisane w tym wątku. CRC – ok, jedno błędne na ok 2000 ramek
    Dzięki Waszej bazie nie musiałem się bawić w dekodowanie parametrów.

Problem pojawił się natomiast z transmisją w drugą stronę.

Do sterownika próbuje wysłać takie ramki:
    0226000002fc004002181E48
    0226fff402fc0040021851d4
    022600001616002802183A90
    0226fff4161600280218750C

Nie jestem pewien czy mam wysyłać 0226 0FF4... - > do ETH, czy 0226 0000... - > do wszystkich, dlatego testuje na obu lecz bez rezultatu. Ramki wysyłam z MCU (STM32), z uwzględnieniem lini RTS, która z ciąga linię RX do masy 2ms przed transmisją. Do RS-a nie mam podłączonych żadnych innych urządzeń. Co do warstwy sprzętowej i programowej jestem niemal pewien 99%, że jest ok, ponieważ podglądałem oscyloskopem linie TX i RX. Oscylogramy początku ramek (0226) są niemal identyczne, różnica to z ciągnięcie linii RX do „0” tuż przed transmisją. Dane wysyłam zaraz po odebraniu ramki głównej z parametrami CO, CWU itd. Po wysłaniu danych sterownik natychmiast odpowiada następną jednak brak jakiejkolwiek reakcji na zmianę temp, a na sterowniku cały czas wyświetla brak komunikacji. Próbowałem już chyba wszystkiego, timingów, różnych ustawień modółów (tech, eth, gsm)

Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? Przypuszczam, że format ramki jest nieprawidłowy lub jak to defro pisze, że muszą być "dedykowane moduły" inaczej nie pójdzie. A może ktoś podsłuchał transmisję zwrotną od SPK LUX lub Dedykowanego modułu ETH, tylko nie wiem jakiego – chyba ST-500?
    krzysiekj18
    Level 19  
    Witam,

bazując na wiedzy zdobytej w powyższym temacie, odbieram dane wysyłane z sterownika ST-755 zPID (Stalmark) po procie RS do modułu Ethernet-u.

Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia mam kilka pytań:

1. Czy da się odczytać większą ilość informacji, aniżeli te wysyłane do Ethernetu oraz regulatora pokojowego?
    2. Dane aktualnie wysyłane na prot RS są co kilka sekund, jest to dla mnie problematyczne zwłaszcza przy próbie analizowania spalania (czasu pracy podajnika). Znacie jakiś sposób na zwiększenie częstotliwości nadawania danych?
    3. Na płycie przyłączeniowej mam trzy porty RJ, dwa wolne oraz jeden z fabrycznie podłączonym przewodem, przypuszczam, że jest to kabel do panelu na piecu. Czy wpinając się równolegle w ten przewód uda mi się odbierać dane przesyłane do panelu, czy jest to również RS232? Dodam, iż zależy mi tylko na odczycie bez opcji przesyłania parametrów.

Z góry dziękuję za zainteresowanie,
    Pozdrawiam, Krzysiek