logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206, 1.4 HDi - Zaślepiony fizycznie egr i "antipollution fault"

spidi347 15 Lis 2013 16:51 23025 10
REKLAMA
  • #1 12955102
    spidi347
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam,
    Wczoraj wymieniałem pokrywę zaworów w swoim pugu 206 1.4 HDi z 2005 roku ( silnik HZ). Wymieniałem ponieważ miałem uszkodzony separator oleju w pokrywie i ładował mi olejem w turbinie. Jednak nie o tym. Sama wymiana bez większych problemów jednak okazało się że wejście rury od egr z wymiennika ( z nierdzewki ) w pokrywę jest pod innym kątem (większym). No i niestety rura okazała się za krótka, więc nie było wyjścia, trzeba było ją ciąć i zaślepić na obu końcach. Tym samym pozbyłem się spalin z dolotu. Jednak mimo że wczoraj po 50 km wszystko były ok, to dzisiaj rano zobaczyłem "antipollution fault" i świeci check. Działa wszystko jak wcześniej, może nieco dziwniej brzmi na wolnych ( jakby filtr powietrza otworzyć ), nie szarpie, przyśpiesza równie dobrze. I mogę się cieszyć czystym powietrzem dla silnika. Jednak czy nie dało by się jakoś oszukać komputera? Jak on sobie wykalkulował że nie ma egru ? ( podejrzewam analize spalin za katalizatorem) Bo trochę irytujący jest ten check.

Egr u mnie wygląda tak :
    Peugeot 206, 1.4 HDi - Zaślepiony fizycznie egr i "antipollution fault"
  • REKLAMA
  • #2 12955532
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    Ciekawy temat, EGR w starszych autach łatwo zaślepić i po problemie, też był bym ciekaw jak oszukać sterownik w nowych autach tak by jeździł bez tego dziadowskiego EGR.
  • #3 12955847
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    spidi347 napisał:
    Jednak czy nie dało by się jakoś oszukać komputera

Trzeba wyprogramowac egr.
  • REKLAMA
  • #4 12955849
    spidi347
    Poziom 11  
    Ile taka usługa orientacyjnie kosztuje ?
  • #5 12956519
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    spidi347 napisał:
    Ile taka usługa orientacyjnie kosztuje ?

Tyle na ile zakład wystawi paragon. Ja wystawiam na xxx zł .
  • REKLAMA
  • #6 12957030
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2296
    Lub "skleić" układ elektroniczny na dwóch tranzystorkach i kilku śmieciach analogowych , który nazywa się SYMULATOR EGR.
  • #7 12957071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 12958487
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    georgesgr napisał:
    Jeszcze lepiej: naprawić auto jak należy i nie kombinować.

I żeby EGR dalej zasyfiał silnik ?
  • #9 12959738
    spidi347
    Poziom 11  
    No właśnie. Mój silnik ma przejechane 200 tyś km, a jak zdjąłem pokrywę zaworów to w dolocie było na ściankach ok 1 cm tej mazi. Przelot zmniejszony o 1/3, wszystko zasyfione. Także to przemawia za jego usunięciem. Drugim powodem jest fakt, że ten zawór sprawia mnóstwo problemów, głośno chodzi i powoduje nieprzewidywalne kwiatki z silnikiem. Z drugiej strony pewnie ten silnik więcej niż kolejne 200 tyś nie przejeździ u mnie, więc to czyszczenie dolotu powinno wystarczyć do końca jego eksploatacji. A że teraz po zaślepieniu zaczął hałasować, świeci check i ogólnie jest irytujący bardziej niż przed zaślepieniem, to prawdopodobnie będę zmuszony wyspawać sobie tą rurę i tym samym przywrócić jego sprawność.
  • #10 12961956
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    markslew napisał:
    georgesgr napisał:
    Jeszcze lepiej: naprawić auto jak należy i nie kombinować.

I żeby EGR dalej zasyfiał silnik ?

Doprowadź silnik do ładu , to nie będziesz miał nadmiaru sadzy w spalinach.
  • #11 12982965
    spidi347
    Poziom 11  
    Dałem za wygraną i przywróciłem drożość rury. Nie obeszło się bez problemów, bo jak pisałem problemem była nowa pokrywa zaworów i rurę musiałem dopasować od 1.6 HDi. Niemniej jednak przywróciłem drożność nie ze względu na ekologie czy checka tylko:

-silnik się gorzej nagrzewał, zwłaszcza teraz jak już chłodne noce, codziennie dojeżdzam 8 km w jedną stronę i powiedzmy na miejscu miałem zawsze prawie normalną temp. Teraz nie dochodził nawet do 70 stopni.

- nie znacznie więcej palił (ok 0,5 l/100km) na zimny silniku to było widać

- był trochę mocniejszy, ale za to nie równo pracował w zakresie do 2 tyś, potrafił szarpnąć jakby mu odjął i znowu dodał gazu.

Także egr znowu pracuje, teraz tylko na kompa błąd po nim skasować.
    Pozdrawiam i dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problem z Peugeot 206 1.4 HDi, który wystąpił po fizycznym zaślepieniu zaworu EGR. Po wymianie pokrywy zaworów i dostosowaniu rury EGR, pojawił się błąd "antipollution fault" oraz świecąca kontrolka check. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody na oszukanie komputera pokładowego, w tym wyprogramowanie EGR lub zastosowanie symulatora EGR. Użytkownik, po doświadczeniach z hałasem silnika i problemami z temperaturą, zdecydował się przywrócić drożność rury EGR, co poprawiło działanie silnika, ale wymagało skasowania błędu w komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA