Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SGV45M83EU/36 BOSCH - Nie wykonuje programu, prawdopodobnie grzałka.

gkrystian 15 Nov 2013 17:50 4353 4
    gkrystian
    Level 11  
    Witam, objawy awarii mojej zmywarki to uszkodzona grzałka, zamieszczam zdj, czy ktoś wie jak ową grzałkę wydostać? Prawdopodobnie trzyma się tylko na zatrzaskach, nie mogę sobie z tym poradzić, podłożyłem płaskie wkrętaki pod każdy zatrzask i ani drgnie, zna ktoś może sposób? SGV45M83EU/36 BOSCH - Nie wykonuje programu, prawdopodobnie grzałka.
  • Helpful post
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli sprawdziłeś dokładnie,że jest spalona to nie ma sensu męczyć się z jej wyjmowaniem bo i tak nie kupisz jej samej. Musisz wymienić cały zespół. :cry:
    cwik1
    Level 11  
    Temat demontażu grzałki przerobiłem niedawno, choć w zmywarce Siemensa a są one identyczne. Grzałkę jest bardzo ciężko wymontować z obudowy a z tej pozycji to praktycznie niemożliwe. Cała grzałka jest przymocowana dodatkowo dwoma wkrętami. Prawdopodobnie trzeba będzie zdemontować spód. Ja kupiłem używaną sprawną na Allegro za 70 zł gdyż cena nowej 464zł lub zamiennika 231zł skutecznie mnie zniechęciła. Powodzenia z naprawą.
    gkrystian
    Level 11  
    No tak dokładnie w serwisie podali mi cenę 380 PLN więc zrezygnowałem bo to 1/3 ceny nowej zmywarki, dlatego poprosiłem tu o pomoc. Rozumiem ze nie da się jej wyjąć w takim stanie jakim jest? Ktoś podpowie jak można się do tej wymiany zabrać? Czy od razu kupić nową a tą na złom, trochę mi jej szkoda bo ma 2,5 roku.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    jeśli ma 2,5 roku to gra warta jeszcze świeczki, nawet jeśłi zakupisz nowy element. Wymiana nie nalezy do przyjemności. Trzeba pozbyć się całej dolnej części obudowy - ta cała biała podstawa. Generalnie jest niemal pół zmywarki do rozebrania, zabawa dla wytrwałych, zwłaszcza z montażem.

1. zdjąć wszystkie blachy (dwa boczki i przednia dolna)
    2. demontaż całej komory poboru wody i układu hydrostatu (na lewym boku)
    3. odkręcamy z tyłu śruby podstawy trzymające ją do komory myjącej
    4. kładziemy ją "na plecy"
    5. wypinamy przewody zasilające zawór na wężu dopływowym przy jego wyjściu z zmywarki
    6. po prawej wypinamy z podstawy zmywarki kostki elektryczne i zdejmujemy mocowanie pompy myjącej
    7. odkręcamy śruby mocujące podstawe do komory z przodu
    8. po mału wysuwasz podstawę (możliwe, że mogłem niestety coś pominąć, tak więc jeśli coś jeszcze "ciągnie" to trzeba to rozłaczyć.
    9. odpinamy elektryke od grzałki i mieszacza wody
    10. odkręcamy śruby mocujące obudowe grzałki (jak pamiętam to 2 szt.)
    11. pozbywamy sie jednorazowej opaski zaciskowej na krótkim wężyku
    12. wyrywamy dwie rurki mieszacza z rurek idących do dyszy natrysków
    13. ostrożnie wyciągamy obudowę z wylotu pompy myjącej
    14. zostaje do odpięcia elektryka czujnika temperatury i termostatu zabezpieczającego.
    15. zaczynasz montaż, czyli odwrotna kolejność.

polecam na każdym kroku robić zdjęcia, bo ta robota nie nalezy do przyjemności.