Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

Chrisw 16 Nov 2013 00:24 5211 5
  • #1
    Chrisw
    Level 9  
    Witam Szanownych Kolegów.
    Sam od dłuższego czasu używam modemu e3131 z kartą Aero2. Zachęcona darmowością moja lepsza połowa zamówiła taką kartę i nabyła nowocześniejszy modem e398 z sieci Plus.
    Niestety - nie można z jego pomocą połączyć się z internetem w Aero2.
    Modem jest bez simlocka - przy użyciu karty Orange łączy się z siecią Orange.
    Wykonałem naturalnie wszystkie czynności polecane na stronie:
    grylewicz.pl huawei-e398-i-bezplatny-internet-aero2
    Wszystko to bez skutku, choć zarówno brandowany program Plusa jak i TNI pokazują jakieś kreski zasięgu, z czego mogę wnosić, że modem widzi sieć.
    W tym samym miejscu e3131 z tą samą kartą łączy się doskonale, więc nie w zasięgu problem.

    Tym bardziej, iż po wymuszeniu w TNI WCDMA 900, diodka zmienia kolor z zielonego na niebieski. Natomiast Plusowy program nie chce pobrać listy operatorów i przy jego użyciu modem mruga na zielono.

    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    Ponadto zainstalowałem na komputerze Mobile Partnera 23, niebrandowanego, ze strony Huawei. Po ustawieniu APN i wymuszeniu WCDMA otrzymuję poniższy komunikat:

    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2



    Natomiast w diagnostyce sieci otrzymuję nieco odmienne wyniki dla tych dwóch modemów:
    e3131:
    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    a dla e398:
    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    Jedyna różnica rzucająca mi się w oczy to to, iż łączący się internetem e3131 pracuje w roamingu, zaś e398 nie.

    Dla pełnej jasności - na laptopie najpierw zainstalowany był modem e3131 a następnie e398. Jednakże nie przeszkadza to modemowi e398 łączyć się z siecią Orange, więc wnioskuję, że to raczej nie jest sprawa sterowników.
    Laptop: Dell Inspiron
    System: Windows 7 Home Edition
    Modem: e398 u-1
    Hardware Version: CD2E398M Ver.C
    Firmware Version: 11.243.25.01.69
    Software Version: 23.002.08.03.45

    Na portalu aukcyjnym znalazłem ten model modemu pracujący w Aero, ale z inną wersją firmware:
    "Specyfikacja Modemu GSM Huawei E398u-1 LTE/HSPA+ 4G
    • Chip: CD2E398M Ver.C
    • Typ: modem USB typu A
    • Wersja Firmware: 11.433.61.00.000.B757
    oprogramowanie wbudowane w modem zapewniające podstawowe procedury obsługi modemu
    • Wersja DashBoard: nie brandowane w sieci operatorskiejHUAWEI - Mobile Partner wersja językowa PL
    • Wersja STEROWNIKÓW: 4.25.11.00"

    Chciałbym więc zapytać czy zmiana firmware może rozwiązać problem? Czy niebrandowany dashboard może być lepszym rozwiązaniem?
    A może o czymś zapomniałem?
  • #2
    jdanecki
    Level 23  
    Odinstaluj wszystkie sterowniki od modemów Huawei, zainstaluj TYLKO ten od E398 i spróbuj ponownie.
    Być może problem jest związany z bałaganem w sterownikach.
  • #3
    Chrisw
    Level 9  
    Bez wiary wykonałem (bo przecież jakimś cudem z siecią Orange łączył). Usunąłem wszystkie sterowniki, programy, wyczyściłem rejestr.
    Zainstalowałem sam e398. Zostało po staremu.

    I na początku jest tak - przed wymuszeniem WCDMA 900 nie widzi aero:

    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    Po wymuszeniu WCDMA 900 modem zaczyna mrugać niebiesko i TNI widzi sieć, ale do internetu nie podłącza:

    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    Tu chyba powinienem widzieć odpowiedź sieci:

    Huawei e398 u-1 - nie łączy się z siecią Aero2

    Innymi słowy jestem w punkcie wyjścia.

    A nawet stary smartphone Xperia X10 łączy się w tym miejscu z Aero...

    I znów dochodzę do wniosku, że może to kwestia firmware. Może w aktualnym firmwarze jest np. coś na temat TS11 i jak tu nie dostaje odpowiedzi to nici z połączenia. Niestety, nie znam wewnętrznej budowy firmware a niespecjalnie mam czas i ochotę to zgłębiać.

    Ponieważ czasem na aukcjach e398 czytam "modem PRZYSTOSOWANY do pracy
    z Aero2" wnioskuję, że nie wszystkie są fabrycznie gotowe.
    Ktoś ma doświadczenia w zmuszaniu e398 do współpracy z Aero2?
  • #4
    jdanecki
    Level 23  
    Wydaje mi się, że wszystko jest OK ustawione, sieci Aero2 nie zobaczysz, bo jej nie ma (jest tylko Plus) - ciekawy jest ten efekt, że po wymuszeniu UMTS 900 nagle 260-01 (Plus) jest opisywany jako Aero2 - tego jeszcze nie widziałem.

    Albo sygnał Aero2 jest zbyt słaby w tym miejscu dla Huawei E398 (wyjdź z nim na świeże powietrze może?) albo masz jakiś dziwny egzemplarz.

    Przystosowanie (np. w przypadku moich modemów) oznacza zmianę oprogramowania na takie, które jest już skonfigurowane i samoczynnie wznawia połączenie.
  • #5
    Chrisw
    Level 9  
    Zasięg sygnału jest, według wskazań niebrandowanego Mobile Partnera, bardzo dobry.
    W TNI, na liście bts-ów, są również przekaźniki opisane jako Aero2, choć z tego co wiem i tak wszystkie faktycznie chodzą w sieci Plus.
    Zastanawia mnie tylko ten roaming - dlaczego e3131, łączący się bez problemu z Aero2, pracuje w roamingu, zaś e398 nie i w efekcie nie łączy. Nawet po włączeniu roamingu w TNI.
    Do wznawiania połączenia mam TNI właśnie, sprawdza się doskonale.

    A może ktoś ma firmware w wersji, skoro ten modem z takim firmwarem łączy prawidłowo:
    • Wersja Firmware: 11.433.61.00.000.B757
    Wujek Google powiedział, że nie ma tej dostępnej tej wersji.
    Co gorsza sam Huawei nie wspiera tych modemów na swojej stronie i nie da się od nich ściągnąć najnowszych sterowników czy firmware'u :-(
  • #6
    Chrisw
    Level 9  
    No i po kłopocie.
    Zastosowałem się do rady znalezionej na jednym z forów, co prawda dotyczącej e3131, ale inspirującej: "wyczysc i odinstaluj MP ,wszystkie drivery i zainstaluj tylko same drivery Version 4.25.11.00 np. z chomika lesiolo (Driver setup uruch. z prawami admina) i progs TNI znajducjacy sie tutaj na forum."
    Poprzednio próbowałem aktualizacji sterowników korzystając z WiFi ale nie dawało to efektu. Dopiero niezależne zainstalowanie sterowników w wersji jak powyżej z chomika lesiolo rozwiązało problem.
    Zatem moja rada dla wszystkich - nie opieramy się na sterownikach "Plug and Pray" :-)