Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

volvo s40 1,8 1996 - auto kopie

bnbnb 16 Nov 2013 11:24 3978 20
    bnbnb
    Pupil
    tak jak w temacie, kopie i to mocno.
    Wyjde z auto lekko dotknę ramy drzwi i widać wyraźnie iskrre. Jaka przyczyna?

Do tego jak pracuje to jak jest na kierunku to strasznie przygasają rytmicznie podświetlenie deski rozdzielczej. To samo przy odpalaniu, wszystko przygasa a nawet abs sie zaświeca.
    Dj.McG
    Level 19  
    MASA!!!
    Zamontuj nowy przewód od aku minus do samochodu .
    markslew
    Level 27  
    Bzdura. Jak może kopać 12 V.

Jeśli już coś "kopie" to prędzej przebicia z cewki.
    Dj.McG
    Level 19  
    A co do kopania to masz kurtke jakaś hmm "sliska" która się elektryzuje i jak wysiadasz z samochodu to ładunek się musi rozładować zrób doświadczenie :
    Wysiądz z samochodu nie dotykajac żadnego metalowego elementu i nastepnie podejdz do bramki dotknij koncówka palca jak przeskoczy iskra to juz wiesz o co chodzi
    A co do migajacych wskaźników to tak jak pisałem wcześniej.
    Chodz może to być jeszcze sprawa starych przewodów elektrycznych.
    emeryt2
    Level 42  
    Zjawisko dość powszechne , stosować do płukania odzieży odpowiedni płyn. W innym przypadku skontaktować się z najbliższym zakładem energetycznym , a nuż odkupią prąd!

Z tymi "starymi "kablami może coś być na rzeczy! ha, ha - jak na to wpadłeś?
    bnbnb
    Pupil
    Ale nie wszystkich pasażerów kopie, no i mnie tez nie zawsze. Czasami wystarczy wsiąść posiedzieć 5min i posłuchać radia, wyjdę dotknę czubkiem palca ramy drzwi i 5cm iskra przejdzie i kopnie że aż boli.

A co do wskaźników to masa z skrzynią czy nadwoziem że mi migają jak dam kierunek?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    bnbnb wrote:
    wyjdę dotknę czubkiem palca ramy drzwi i 5cm iskra przejdzie i kopnie że aż boli.

Dotkij j
    bnbnb wrote:
    Jaka przyczyna?

Nic na to nie poradzisz, gów.... tapicerka.
    Ale zrób następny test , dotknij językim drzwi i opisz efekty.
    bnbnb
    Pupil
    sprawa jest poważna a nie zarty se robicie
    ociz
    Moderator of Cars
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Nic na to nie poradzisz, gów.... tapicerka.

Jak welurowa to często pomaga jej wypranie, tylko teraz pora roku na to nie odpowiednia.
    milejow
    Level 43  
    bnbnb wrote:
    sprawa jest poważna a nie zarty se robicie

Poczytaj sobie o zjawisku elektryzowania się odzieży lub o gromadzeniu ładunku elektrycznego na odzieży a swoje auto zostaw w spokoju :D
    Franciszek Łazowski
    Level 13  
    Odnośnie tego kopania, przyczyną jest elektryczność statyczna. Ładunki powstają na skutek pocierania o siebie tapicerki siedzeń i ubrania. Jak zaradzić, ubierać się w ubranka z mniej elektryzujących się materiałów. Dawniej w czasach PRL przebojem były paski antystatyczne montowane w pojazdach. Taki pasek można sobie zamontować - z jednej strony masujemy dobrze do nadwozia, a drugi ciągnie się po drodze i odprowadza ładunki do ziemi. Z braku paska antystatycznego może być dowolny przewodnik odpowiednio wytrzymały.
    Drugi problem jest bardziej złożony, objawy wskazują na spadek napięcia w momencie włączenia kierunkowskazu. Znalezienie przyczyny może być trudne i pracochłonne - posprawdzanie prawidłowego podłączenia wszystkich punktów masowych (to już pisali przedmówcy) oraz sprawdzenie czy załączenie kierunkowskazu nie wywołuje jakiegoś niewielkiego zwarcia - bezpiecznik się jeszcze nie przepala ale spadek napięcia następuje.
    bnbnb
    Pupil
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    Przecież napisałem Ci żebyś najpierw nogą dotknął ziemi, a potem ręką drzwi. Mam pisać po łacinie, czy co?
    Zawsze tak robie, wysiadam i jak zbliże palca do ramy to jest przeskok i porażenie prądem
    swiatal
    Level 19  
    W takim razie powinieneś zmienić obuwie na bardziej przewodzące, najlepiej skórzane.
    Pozdrawiam.
    bnbnb
    Pupil
    Są skórzane. żartujesz skóra nie przewodzi przecież
    swiatal
    Level 19  
    W takim razie przy wysiadaniu z auta:
    najpierw przytrzymaj się karoserii, potem postaw nogi na ziemi i dopiero potem puść karoserię.
    Na pewno pomoże.
    Pozdrawiam.
    bnbnb
    Pupil
    Nie da się tego kopania jakoś zlikwidować? czyli co ubieram się źle tz w co jesli mnie kopie?
    swiatal
    Level 19  
    Jeżeli chodzi o ubranie, to jak najmniej tworzyw sztucznych.
    Bawełna, z tego co pamiętam, prawie się nie elektryzuje.
    Wełna już trochę bardziej, ale poliestry i inne plastiki na człowieku to prawie butelka lejdejska.
    Pozdrawiam.
    Mad Max
    Level 23  
    swiatal wrote:
    Jeżeli chodzi o ubranie, to jak najmniej tworzyw sztucznych.
    Bawełna, z tego co pamiętam, prawie się nie elektryzuje.
    Wełna już trochę bardziej, ale poliestry i inne plastiki na człowieku to prawie butelka lejdejska.
    Pozdrawiam.

Sporo zależy od obuwia. Identyczny zestaw odzieży z różnymi butami różnie się zachowuje. Jako ciekawostkę pozamotoryzacyjną ale w temacie dodam, że kiedyś czyściłem ekran CRT pianką...Tak ładnie się rozładowałem - albo monitor - że pianka zapaliła się...Chwila strachu, bo pomieszczenie monitorowane pożarowo a pełne cokolwiek drogiej elektroniki...
    emeryt2
    Level 42  
    Dajcie spokój już z tymi ubraniami , butami ze skóry i cholera wie jeszcze co , można do tego dopisać ostrogi na buty.
    Jest to znane zjawisko , o czym uczono na fizyce w piątej klasie szkoły podstawowej.
    Najlepiej zapytaj mamę /żonę czy stosuje do prania Twojej bielizny /odzieży środka antystatycznego.