Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co sądzicie o telefonie Lenovo A760?

Maciek051996 16 Nov 2013 18:38 8664 19
    Maciek051996
    Level 28  
    Witam
    Przymierzam się do kupna tego telefonu.
    Co myślicie o tym telefonie ?
    Czy te telefony są awaryjne?
    Co sądzicie ogólnie o telefonach Lenovo?
    Czy obsługuje on Aero2?
    TomekxD
    Level 29  
    Nokia produkuje badziewne smartfony, każdy ich model jest gorszy od tego Lenovo. L
    SZPAQ89
    Level 10  
    Kolego ja w ciągu 2 tyg. powinienem dostać mojego Lenovo także moge odpowiedziec na każde twoje pytanie. A co do nokii to odradzam bo to nie ta sama nokia co kiedyś a pozatym windows phone nie zaoferuje Ci tego co Android. Jeśli chodzi o Lenovo A760 to nic lepszego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz.
    Maciek051996
    Level 28  
    Ok jak dostaniesz telefon proszę o informacje o jakości wykonania i o tym jak się ogólnie spisuje.
    Czy będziesz miał możliwość sprawdzenia czy obsługuje on aero2 ?
    SZPAQ89
    Level 10  
    niestety nie posiadam karty do Aero 2 ale z tego co czytałem na forach to działa bez problemu
    TomekxD
    Level 29  
    Sprawdźcie czy obsługuje pasmo UMTS900 i będziecie mieli odpowiedź.
    SZPAQ89
    Level 10  
    Dzieki za wyczęrpująca podpowiedź ale z tymi specyfikacjami producentów bywa różnie... FAEA też miała obsługiwać 900 a jak przyszło co do czego to okazuje się że nie było takiej możliwości
    sm233
    Level 38  
    O ile kupisz od sprzedawcy który wyśle towar z Polski, a nie z Hong Kongu.
    SZPAQ89
    Level 10  
    Sądząc po opiniach innych to Aero działa na 100% a co do jakości to się wypowiem jak sam go sprawdzę. Pozatym ja bym na to nie liczył że w ciągu 10 dni towar odeślesz spowrotem chyba że kupisz go w sklepie internetowym.
    tacim
    Level 13  
    Telefon jest bardzo fajnie wykonany.
    Lecz co do Aero są pewne problemy bo mocno zwalnia jak obsługuje dwie karty. Po zablokowaniu karty tel śmiga dobrze.
    Mam nadzieję, że kolega sonyman się nie obrazi jak wrzucę jego uwagi (bo to dzięki jego ciężkiej pracy )
    Wykonanie:
    Bardzo, ale to bardzo dobre. Nie spodziewałem sie, że nowy telefon za niecałe 110$ moze byc tak dobrze wykonany. Przod jedna tafla z 3 dotykowymi klawiszami. Wokół metalowa ramka, a pod nia z u góry przycisk właczania, a z boku vol + i -. Telefon nie jest zbyt duzy, nawet w silikonie który dostałem gratis. Można używac jedna reką, gorzej z zablokowaniem i odblokowaniem, ale lenovo przemyślało sprawe i w opcjach można ustawić wybudzanie klaiwszami głośności. Tylnia klapka z bardzo fajnego plastiku, pokrytego jakby woskiem, posiada ona mnustwo małych roweczkow dzieki czemu telefon bardzo fajnie sie trzyma i ma sie wrazanie o wiele drozszego. Z tyłu znajduje sie lekko wybrzuszony aparat i dwa otwory na głośnik z czego tylko jeden jest bezposrednio nad głosniczkiem, drugi bardziej do wygladu. Grubosc? Cieniutki, zaokraglony. Moim zdaniem o wiele lepiej wykonany niż np. SGS 3.

Soft:
    Przyszedł do mnie z softem 4.1.2, ale po podłaczeniu do wi-fi zostałem poinformowany o aktualizacji, której na razie nie robiłem. Na starcie posiadał kilka fajnych bajerow od lenovo m.in. zarządzanie bateria, menedzer plikow, sms popup- wyswietla sie na głownym ekrani cos jak notify, apke od aparatu ktora moze robic serie 10 zdjec, bardzo rozbudowany kalendarz i cos jak call center czyli wszystki wiadomosci, połaczenia w jednym. Do mozliwosc zdalnego wył i wł. telefonu o danej godzinie ustawienie wew lub zew. pamieci jako podstawową i jeszcze kilka fajnych bajerow. Telefon był od razu zrootowany. Lenovo dodaje lekka nakładke zmieniajaca wyglad m.in. ikony oraz menu ustawien jest dosc ciekawa i mi sie podoba wsparat o apex launcher.

Wydajnosc:
    Antutu ponad 11 tys, pobił SGS2, ale to tylko cyfry,
    W rzeczywisctosci jest super. Asphalt 8 nie spowolnił nawet na sekundke, przed odpaleniem nie uzywałem zadnych task killerow itp. GTS VC rowniez bardzo plynnie. W codziennym uzytkowaniu nie mam zadnych spowolnien. Nie musze uzywac task killerow, ram jest z zupelnosci wystarczajacy. Kilka-kilkanasci aplikacji w tle nie robi problemow.

Aparat:
    5 mpix bez led, w dzien robi dobre fotki, nie ma szału, ale jest bardz ok. Wrzuce jakas pogladowa.
    Nagrywanie 720p ile fps-ow? Nie sprawdzałem jeszcze, dla mnie zbedny bajer. Moze potem wrzuce jakie sample.

Ekran:
    I tutaj jest mały minus, ciut za mało rozdzielczosc, nie ma widocznych pixeli, ale np na słabej jakosci miniaturkach, czy tez na jedno barwnych ikonach czasami widac przy przeyjrzeniu sie paski jakby leciutko migotały, (jestem pedantem i inni tego nie widza, wiec to moze byc moje zboczenie, np ace 2 dla mnie ma słaby ekran...)ale co wymagac od telefonu za 330zł, w grach tego wgl nie widac. Jasnosc bardo dobra, kolory tez, ale trzeba pamietac o dobrych tapetach, dzieki krorym ekran wyglada zywo.
    Dotyk działa płynnie , dotykowe klawisze tez. Uwaga po aktualizacji np OTA naa 838 dotyk ma tylko dualtouch i do tego beznadziejna czułosc. NIE POLECAM AKTUALIZACJI!!!

Dzwiek:

Bardzo mnie zaskoczył, bardzo głosny a zarazem czysty.
    Dzwoniących słychac bardzo dobrze, oni mnie rowniez.
    Przy słuchaniu muzyki przez google na słuchawkach samami dziek sie zacinał po dłuższym czasie słuchania i wyłaczał sie eq, pewnie wina apki nie telefonu. Jakosc na słuchawkach srednia i czasami jakby procesor przechodził w całkowity stan uspienia co skutkuje lekka przycinka, ale im czesciej sie słucha tym zadziej to wystepuje. A tym bardziej na lepszych playerach typu aimp wyskoczylo takie cos 3 razy na 3 tyg.

Bateria:

Hmm. Od kad dostałem bawie sie nim, instaluje itp. Wytrzymała no + dzien w mocnym uzytkowaniu, cały czas wifi, gps tez prawie zawsze do tego 30 min gry i kilka płyt muzyki, przegladanie neta. Przy sredniej intesywnosci trzyma nawet 3 dni przy ok 40% jasnosc ekranu jest wciaz bardzo dobra. Przy aero 2 i ciaglym klikaniu wytrzymuje od rana do nocy.
    Czas ładowania na standardowej ładowarce ok 3,5 h.

Złacza, czujniki itp:
    Zlącze micro usb odwrocne do gory nogami, znajduje sie po lewej stronie, nie przeszkadza, a nawet lepiej podczas uzywania jako nawigacji. Złacze jack kompatybilne ze słuchawkami od htc, ale działa tylko jeden przycis z 3, moze da sie to rozwiazac apka. Czujnik zblizeniowy działa bdb.

Gps i wi-fi:
    Gps łapie mi nawet w domu, a mieszkam na 4 pietrze. Fix bardzo szybki, szybszy nawet od xperii mini pro, która to miała korzystać z nizszych satelit, ale trwało to wieki, a na balkonie czasami miałem 3 kreski. Desire Z, p500, x10, defy (red), samsung young, xperia j, x8 te telefony miałem na androidzie i wszystki radziły sobie gorzej ze znalezieniem pozycji, dodam ze uzywałem opcji tylko GPS, bez zadnych wspomagaczy.
    Wi-fi działa mi bardzo dobrze i szybko, nie mam zadnych zastrzezen.

Po 1 miesiecznym uzytkowaniu moge dodac ze nie ma w zadnym telefoni szybszego fix-a, czasami to trwa 1s.

Zestaw:
    Pudło. Ładowarka + adapter nie jakiś latający, a porzadny. Kabel usb. Lipne słuchawki. Gratis silikon + folia.
    MrMajst3r
    Level 22  
    Jeśli nie chcesz przepłacić, to trzeba zamówić w Chinach :)
    DukeMZ
    Level 11  
    Witajcie, w całym internecie nie mogę znaleźć informacji na temat OTG w tym telefonie. Czy ten model posiada ten patent (On To Go - możliwość podpięcia do portu micro USB urządzeń takich jak pendrive, mysz, klawiatura i korzystania z nich w telefonie). Pozdrawiam!
    MrMajst3r
    Level 22  
    Jeśli telefon wspierałby OTG, to na pewno pojawiłaby się taka informacja w danych technicznych :)
    Niskobudżetowe modele Lenovo (seria A) generalnie nie wspierają OTG.
    DukeMZ
    Level 11  
    A czy ktoś miał okazję to sprawdzić?