Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odsłuch douszny dla zespołu. Jakiej firmy sprzęt wybrać?

tomek5678 16 Nov 2013 19:30 16617 13
    tomek5678
    Level 14  
    Witam serdecznie.

Poszukujemy z zespołem rozwiązania problemów z odsłuchami. Jeździmy grać w różne miejsca, i różnie bywa. Albo scena mała, albo sprzętu brakuje, ogólnie warunki nie są lekkie, a staramy się "uderzać" w eventy na papierku dobrze zorganizowane.

Ogólnie, to jesteśmy już zdecydowani bo chcemy sobie, i organizatorom uprzyjemnić i ułatwić pracę.
    Szukamy dousznego systemu odsłuchowego. Nie mamy zbytnio pieniędzy żeby ładować w odsłuchy szurowskie 2,5 tysiąca za jedną sztukę...
    Potrzebujemy 4 sztuk odsłuchu, tak więc gdybyśmy chcieli kupić nowe odsłuchy to równie dobrze za tą kwotę możemy kupić busa, i przynajmniej wygodnie się przemieszczać na miejsce koncertu.

Wiem, że nie możemy też kupić najtańszego ścierwa z allegro, bo zamiast ułatwić, to sobie jeszcze życie utrudnimy...
    Poszedłbym bardziej w kierunku systemów bezprz. używanych dobrych, renomowanych firm, i do tego kupić w miarę dobre słuchawki konsumenckie.

Teraz pytanie do was, jaki w miarę porządny(używany)ale nie przekraczający 1000zł za jedną sztukę system moglibyście nam polecić?
    Czy w ogóle jest sens, ładować się w już i tak nie małe koszta, czy na razie poczekać, zarobić, i kupić już na prawdę porządny zestaw?
    szczepan.eu
    Level 18  
    Najpierw sobie odpowiedz czy naprawdę wszyscy w zespole potrzebują bezprzewodowy odsłuch? Perkusista czy klawiszowiec raczej nie należą do najczęściej poruszających sie po scenie - dla nich można kupić wzmacniacze słuchawkowe (zazwyczaj prościej mini konsoletkę - można tam zapiać jeszcze klik-a)

Sprecyzuj zespół - może da się to jakoś "skonfigurować",
    tomek5678
    Level 14  
    Ok.
    Więc skład prezentuje się następująco:

Główny wokal wykonuje basista.
    Chórki robi klawiszowiec, który dodatkowo gra także na saksofonie.
    Do tego gitarzysta i perkusista.

Układ jest taki, że perkusista na pewno może dostać słuchawki przewodowe.
    Klawiszowiec, od momentu kiedy zdegradowaliśmy go na chórki, też nie będzie już wykonywał zbytnio dużo ruchu po scenie jak wcześniej, stąd nie pomyślałem o przewodzie dla niego od początku.
    Basista czyli główny wokal, na 100% chciałby bezprzewodowo.
    Nie wiem co z gitarzystą... Ruchliwy to on nie jest, więc teoretycznie mógłby mieć przewód, jednakże to zależy w sumie od kosztów w jakich się zamkniemy.
    szczepan.eu
    Level 18  
    Proponuje zainwestować w jeden dobry system (Sennheiser, Shure,ew. Audiotechnika).

Dla reszty kupić 2-kanałowe mikserki. Z czasem jeżeli będzie was stać to kupić odsłuch dla gitarmana. Rzeczywistośc jest taka że w czasie okazuje sie że lepiej mieć systemy z górnych półek.

Nie pamiętam która kapela ma kilka "uszu" w tym jedno LD system - i na sztuce podebrała mojego zenona - "bo z ld to jest tak że co jakiś czas z nieznanych przyczyn coś mu zaczyna przeszkadzać".
    To jest dość ciekawa uwaga bo można używać przeróżnych sprzętów i wszytko jest dobrze do momentu jak nie zaczyna wariować.

Z tak innej bajki - ja jeszcze jakieś 10 lat temu wstecz pamiętam jak Anja Ortodox w klubach wspomagała monitory podłogowe zwykłymi domowymi bezprzewodowymi słuchawkami na podczerwień.... Dało sie? dało...
    tomek5678
    Level 14  
    szczepan.eu wrote:
    jeden dobry system

Można prosić jakieś konkretne modele? Oczywiście bez przesady cenowej.

Co do mikserków,to czy takie coś jak Phonic AM 120 MK II będzie ok?
  • Helpful post
    szczepan.eu
    Level 18  
    Myślę że phonic jest ok. To w zasadzie ma być jedynie wzmacniacz słuchawkowy. Z opcja dopięcia np. "klika".

Co do uszu. Ja za systemy cenie sennheisera. Ale shure i AT to podobna klasa. I podobna klasa cenowa.....

Teraz mi przyszło do głowy - zawsze możecie tę kupić jeden nadajnik i 2 odbiorniki - i puścić je w trybie mono - wtedy i gitarzysta i voca będzie kontent
    tomek5678
    Level 14  
    Dzięki wielkie :)

Skonsultuje to z chłopakami, pomyślimy, zliczymy koszta, i będziemy decydować.

Dzięki wielkie za pomysł z tymi mikserkami, nie wpadłem na to, a to takie oczywiste :)
    Marcin Grabarz
    Level 24  
    Jeśli o odsłuch przewodowy chodzi, to można też (jeśli nie będzie potrzeby dopięcia dodatkowych sygnałów typu klik) kupić jakieś wzmacniacze słuchawkowe, powinny być tańsze niż te małe mikserki, a nie sądzę, że będą gorsze. Można też coś takiego samemu polutować na opampach, jeśli ktoś z Was dłubie w elektronice...
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Gitarzysta ma gitarę bezprzewodowo? Jeśli nie, to dokleić mu drugi kable i słuchawki, a sygnał z małego mikserka.

Natomiast dla wokalisty kupić używanego Shure, lub Sennheisera. Szukać raczej na ebay na zachodzie.
    Słuchawki, od najtańszych przyzwoitych
    Beyerdynamic DT60/DTX60/80
    Sennheiser IE4, Shure SE315, SE425, IE8
    Bardzo dobrze SE535

Jest jeszcze M-audio, jest JTS itp. ale mi się nie podobają.
    grostecki
    Level 13  
    A ja proponuję system T.Bone z Thomana: http://www.thomann.de/pl/the_tbone_iem_100800_mhz.htm Masz kompletny system. Można dodatkowo wymienić słuchawki na Sennheiser IE 4. Jak jest was 4 to dobrze byłoby mieć też 4 auxy w mikserze. Wtedy każdy ustawia sobie to co chce w odsłuchu.
    Ja coś takiego używam na weselach.
    muzykpsr
    Level 11  
    Witam
    My używamy wzmacniacza słuchawkowego ALTO HPA-4 WZMACNIACZ 4-KANAŁOWY

Podpinamy sobie sygnał ogólny i 3 aux-y ( jak ktoś z kapeli chce sobie ustawić głośniej swój instrument to kręci na mikserku i słyszy idealnie)

Polecam . Wzmacniacz ma podstawowy EQ na każdy kanał , balance między aux i master oraz regulacje głośności na każdy kanał. Super sprawa (tyle że na przewodach)
    tomek5678
    Level 14  
    Odświeżę trochę temat...
    Wypatrzyłem sobie na znanym portalu aukcyjnym nadajnik SR2050 Sennheisera.
    Moje pytanie brzmi, czy można do niego "podłączyć" inne odbiorniki niż Sennheiser?

Na logike, to powinno zadziałać z każdym odbiornikiem, który pracuje w zakresie częstotliwości nadawania. Czy dobrze myślę?
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Może ale nie musi. Nawet ta sama częstotliwość nośna nie gwarantuje poprawnej transmisji. Zwłaszcza przy transmisji stereo. Czasem poza samą nośną są przez nadajnik wysyłane dodatkowe sygnały które np aktywują odbiornik. W przypadku niektórych mikrofonów z nadajnikiem takim jest stan baterii.