Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NEC M230XG - Pasy na ekranie

michal.orzel 17 Nov 2013 10:53 2391 10
    michal.orzel
    Level 10  
    Witam Serdecznie.
    Problem z moim projektorem polega na tym że wczoraj zauważyłem iż na górze i dole wyświetlanego obrazu zauważalne są poziome pasy. Żeby bardziej obrazowo to przedstawić : Kiedy oglądamy tv w formacie 16:9 mamy na górze i na dole czarne pasy i teraz powiedzmy że po obejrzeniu tv, przełączam źródło na komputer i w tych miejscach gdzie były czarne pasy, jest delikatne przebarwienie rzucanego obrazu w tych samych miejscach gdzie były owe czarne pasy formatu 16:9. Obraz na szerokości tych pasów na dole i górze ekranu jest delikatnie ciemniejszy niż pozostała środkowa część.

Zaznaczam że projektor ma dopiero przepracowane 170h

Czy te przebarwienia w formie pasów to pozostałość po oglądaniu tv w formacie 16:9 i nic się nie da z tym zrobić??

Czy Projektor kwalifikuje sie do wymiany?

Kolejny problem : Szukając odpowiedzi na to pytanie w google, trafiłem na człowieka z mojego miasta który w tym samym sklepie kupował projektor i miał problem z pasami.... i co się okazało .... sklep sprzedał mu używany projektor jako nowy.... faktycznie miał przelatane 800h a jak go kupował to miał zero...

Ja kupowałem projektor w tym samym sklepie i zastanawiam się jak sprawdzić prawdziwy przebieg ? czy te pasy nie wzieły się przypadkiem od tego że projektor ma już swoje nalatane?

Jak sprawdzić realny przebieg lampy ?? w Menu Expert projektora jest wyswietlany dokladnie ten sam czas co w normalnym menu... Czy ten projektor posiada jakiś service mode? gdzie mozna to sprawdzic? czy expert mode to jest juz ostateczne menu?

Z góry dziekuje za odpowiedzi w temacie.

Bardzo proszę o odpowiedź... czy te pixele zastałe na czarnych pasach 16:9 mozna rozruszac ? czy wnioskować o wymianę projektora...
    rado90
    Level 13  
    Szkoda że nie sprawdziłeś tego zaraz po zakupie. Jest to wina polaryzatorów tych za matrycami. Jeśli po 170h coś takiego ma miejsce to znaczy jedynie że pewnie pierwsze upalą się polaryzatory niż lampa...
    michal.orzel
    Level 10  
    Hej Kolego :) Ja go przed zakupem sprawdzałem i nic nie było... I mam go od nowości. Po prostu więcej pracował w trybie 16:9 niż 4:3 przez te 170h. Trochę nie rozumiem odpowiedzi... Jak po zakupie miałem sprawdzić? Skoro była nówka.

Jeszcze jedno... odbarwienia sa jakby odciete nożem... co do pixela. Czy to aby na pewno winny polaryzator? i występują na każdym kolorze.... a może po prostu ... nieuzywane pixele na matrycach wywołują taki efekt?
  • Helpful post
    rado90
    Level 13  
    skoro to była nówka to tak jak napisałem prześwietliły się polaryzatory i straciły swoje znamionowe parametry. Jednak dość szybko się prześwietlają taki mocny efekt powinien być przy przebiegu około 500-700h dopiero.
    michal.orzel
    Level 10  
    Chcesz tym powiedziec ze "prześwietliły" się na środku a w miejscach nieużywanych są ciemniejsze? rozmawiałem z kilkoma serwisami i mówią że czegoś takiego nigdy w żadnym necu nie spotkali. Nie wyobrażaj sobie że efekt jest jakiś zabójczo mocny.... po prostu powiedzmy że jeżeli środkowa część obrazu to 100% to góra i dół odbarwione są na ok 5% od reszty obrazu... więc póki co to tak nie razi.... autoryzowany serwis nie widzi problemu, jak mi to bedzie przeszkadzac mam natychmiast przysłać, zastanawiam się czysto teoretycznie czy to nie wina pixeli, w miejscach gdzie obraz był przez 90% statyczny.
  • Helpful post
    rado90
    Level 13  
    uszkodzone pixele w projektorach to rzadkość a serwisy projektorów jeszcze mało widziały bo ich najczęstsza diagnoza to uszkodzenie lampy i wzięcie 100zł i nawet nie dotknięcie projektora... takie są realia. ostatnio naprawiłem takiego gdzie powiedzieli że spalona lampa a był tylko w zasilaczu jeden tranzystor za 30gr uszkodzony.

Wracając do tematu polaryzatory są wrażliwe na światło i ciepło przez co tracą swoje właściwości i obraz blaknie/traci kontrast lub pojawiają się nawet później plamy co są oznaką upalenia polaryzatora (może być też zabrudzona optyka).

Miałem jedną sztukę która pewnie wyświetlała jedno logo czy coś przez większość życia i potem na każdym obrazie było ono widoczne bo się wypaliło na stałe w polaryzatorze ;)
    michal.orzel
    Level 10  
    A to nie jest tak że w miejscu czarnym ..... pasy nie powinny być prześwietlone ponieważ matryca nie pracuje w tym miejscu ? Powiem Ci że serwisant z NEC przez tel naprawde wzbudził pozytywne odczucia, normalnie jak dzwonisz to słyszysz... Dobra Panie, weź przyślij. My też prowadzimy serwis ale komputerowy, plus elektronika samochodowa, do projektorów się nigdy nie dotykałem i dlatego póki co nie zamierzam, do czasu az nie posypie się jakaś czesc typowo elektroniczna. Wracając do tego logo to mamy tu odwrotną sytuację w zasadzie.... ogólnie dziwna sprawa, na całym świecie na żadnym forum nie spotkałem podobnego wątku.
  • Helpful post
    rado90
    Level 13  
    tam gdzie miałeś czarne pasy matryca nie przepuszcza światła a więc na polaryzatory nie trafia wiązka i w wyniku tego nie tracą swoich właściwości, tam gdzie był wyświetlany obraz się prześwietliły :) w torze optycznym są dwie pary polaryzatorów jedne przed matrycą a drugie za (pomiędzy matrycą a pryzmatem) i to te ci się prześwietliły.
    michal.orzel
    Level 10  
    Bardzo dziekuje, napomknę serwisantom na ten temat. Sam jestem ciekawy ich diagnozy. Tylko nawet jesli wymienia polaryzatory to jest całkiem ciekawy efekt, czyli sądzisz ze polaryzatory w tym NECu w zasadzie beda sie nadawac do wymiany razem z lampą? powiedzmy po 4 tys godzin?
    rado90
    Level 13  
    jeśli tylko byłby obraz na całych matrycach wyświetlany to straciły by na jakości równomiernie. Tak czy owak projektory LCD z przebiegami 4tyś godzin nie mają prawa po wymianie lampy świecić jak nowy. Z tego co zaobserwowałem to głównie epson próbuje coś z tym tematem robić bo np główne polaryzatory przed matrycami nakleja na soczewki zamiast dawać po prostu cienkie szkiełko. Przez to soczewka lepiej oddaje ciepło i polaryzator mniej się niszczy. Najbardziej wrażliwy jest polaryzator od koloru niebieskiego, z jakiego powodu w to się nie zagłębiałem.
    michal.orzel
    Level 10  
    Problem rozwiązany w ten sposób że ustawiłem pełny ekran 4:3 w ustawieniach projektora i pasy po jakimś czasie znikneły.