Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo XC90 2005 - Elektryka wysiadla

tommy999 17 Nov 2013 11:29 4950 4
    tommy999
    Level 22  
    Witam
    Mam volvo XC90 2005r które do dnia 13 listopada jezdziło bez problemu. Po nocy juz nie udało się go nawet otworzyć z pilota tylko kluczyk ktory otworzył drzwi kierowcy. Auto zachowywało się tak jakby padł akumulator jednak to nie jego wina po założeniu drugiego auto jest martwe całkiem. Działa tylko podświetlenie tylnej klapy oraz po włączeniu zapłonu miga tylko kontrolka check engine. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone tak te przy akum pod silnikiem przy CEM.

Cem wyciągnięty wygląda na okey nic nie upalone.
    xyro
    Level 24  
    Odłącz baterie na noc całkiem. I po całej nocy pewnym ruchem podłącz nową porządnie naładowaną. Te auta nie lubią iskrzenia klemami bo głupieją. Jak to nie pomoże to tylko dobry serwis.
    bodzio012
    Level 33  
    Może wina licznika? Ciężko powiedzieć na odległość
    tommy999
    Level 22  
    Według schematu bezpiecznik nr. 16 zasila cały CEM na którym brak napiecia. Po podaniu na krótko na ten bezpiecznik zasilania wszystko startuje auto odpala itp. Rozebrałem CEM ale na ten bezpiecznik idzie zasilanie po przekaźniku ktory siedzi w środku CEM (sprawdzony i jest sprawny), jednak za sterowanie jego odpowiada już elektronika CEMu...

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Wszystko wyglada na to, że CEM jest do wymiany. Jednak nie zdążyłem sprawdzić na czym tam siedzi w nim flash zeby zgrać do drugiego jak zakupie ???
    vollvek
    Level 15  
    Jak to jest 2005 i CEM w kształcie "L" to będzie problem bo musiałbyś przekładać procesor renesas a nie jest on mały.W gre wchodzi jedynie "wyczyszczenie" ale to też nie jest łatwe i zaprogramowanie od nowa w aso. Kupno nowego nawet nie proponuje bo cena jest kosmos.