Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel do Fergusona. Czy ma to być zwykły kabel RS232 czy przelutowany?

Xan-dark_elve 21 Mar 2005 16:10 5747 6
    Xan-dark_elve
    Level 16  
    ... potrzebuję się dowiedzieć, czy do podłączenia Fergusona z komputerem potrzebny jest zwykły kabel RS232 czy przelutowany ? [słyszałem, że można go znaleźć na allegro... ale nie jestem pewien czy to to]. Ktoś coś wie w tym temacie ?
    miras
    Level 15  
    Zobacz na http://polaris.dvhk.pl/?id=kabelrs232 i wszystko będzie jasne.Kabel nul-modem a czy zwykły czy przelutowany to kwestia spojrzenia na "zwykłość" kabla. Kupisz odpowiedni to nie będzie przelutowany , a jeśli kupisz zwykłą przedłużkę portu RS 1-1 to musisz krosować odpowiednie piny.
    lechoo
    Level 39  
    miras wrote:
    jeśli kupisz zwykłą przedłużkę portu RS 1-1 to musisz krosować odpowiednie piny.

Przedłużka się nie nadaje nawet po skrosowaniu - trzeba dodatkowo zmienić jedną z końcówek. Null-modem, bo taki kabel potrzebny jest do Fergusonów, z obu stron ma wtyczki żeńskie.
    arturbor.
    Level 22  
    Mam pytanie czy ten kabel najlepszy byl by w ekranie czy nie i czy wystarczy kabel 7 zyłowy.
    jesta19
    Level 24  
    moze byc w ekranie,moze byc bez,nie zauwazylem roznicy,wystarcza trzy zyly,poleczenie 2-3,3-2,5-5 po obu stronach zenskie wtyczki(z dziurkami)
    Xan-dark_elve
    Level 16  
    Problem rozwiązany. Kabelek zrobiony. EOT.