Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vw sharan 1.9 tdi - webasto nie wyłącza sie.

sylwek_dra 17 Nov 2013 12:28 6459 21
  • #1
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam wszystkich.
    Mam pewien problem. Mianowicie, dogrzewacz chodzi cały czas po odpaleniu auta, ale pytanie: jeżeli silnik ma 90 stopni to czy powinien chodzić dogrzewacz? Posiadam tez webasto ustawiane nad lusterkiem, ale to mam wyłączone. Problem dotyczy auta VW Sharan z 2002 roku.
  • #2
    autoas
    Level 42  
    sylwek_dra wrote:
    jeżeli silnik ma 90 stopni

    A ma na pewno, sprawdziłeś to komputerowo, przecież to można diagnozować i nie kupuj na allegro zaraz interfejsu tylko oddaj do naprawy, szkoda paliwa...
  • #3
    sylwek_dra
    Level 11  
    webasto mam na pewno 100% bo go uzywalem.Przy jekiej temp powinno się wylaczyc to dogrzewanie
  • #4
    autoas
    Level 42  
    A jaką temperaturę płynu widzi sterownik?
  • #5
    sylwek_dra
    Level 11  
    jaka nie mam pojęcia zegar pokazuje 90 st
  • #6
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam ,czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ??
  • #7
    andrzej20001
    Level 43  
    Nie zegar a sterownik sprawdź testerem.
  • #8
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam , serwis vw w niemczech powiedział ze tak ma być !!!!!!!!!!.ze wylaczy się jeżeli będzie powyżej 10 stopni .Zobaczymy!
  • #9
    andrzej20001
    Level 43  
    To tanio nie będzie.
  • #10
    sylwek_dra
    Level 11  
    No i jeszcze jedno , mam temperaturę jakieś 75- 80 stopni tak pokazuje zegar w samochodzie , ale taka temp pokazuje przy jeździe po mieście w temp na zewnątrz +5 dogrzewacz działa nie to ze słychać go , ale jak dotkne małego wydechu to gorący , webasto załacze tez grzeje wiec pytanie?, dlaczego nie trzyma 90 st bo jeżeli będzie - 10 lub 15 cie to go wcale nie dogrzeje ,jeżeli jade powyżej 100 kmh temp trzyma 90 stopni błagam co to może być???????
  • #11
    sylwek_dra
    Level 11  
    Czy ktoś wie oco tu chodzi????????????????????????
  • #12
    kryzđ
    Level 15  
    witam,
    Czy to auto posiada moduł komfortu, full opcja jeżeli tak to webastem steruje sterownik i oprócz temperatury zewnętrznej monitoruje wewnętrzną i jeżeli jest ona niższa od zadanej to dogrzewa wnętrze wspomagając ogrzewanie z silnika.
  • #13
    sylwek_dra
    Level 11  
    A wlasnie tak jest , dzięki za podpowiedz ,ale pytanie dlaczego nie trzyma 90 stopni hmm komputer ok , ale ja jestem za granica (Niemcy) i za każdym razem jechać do serwisu to bogato :/wrrrrr jak sprawdzić to sposobem domowym.
  • #14
    kryzđ
    Level 15  
    Miałem coś takiego w BMW ,klima tronik ustawiony na 20 stopni na zewnątrz 18 a on grzeje jak szalony. Uszkodzony był jeden z czujników temperatury wewnętrznej ,pomimo prawidłowych wskazań na panelu.
    Sprawdź czy nie masz dużego odbioru przez nagrzewnicę , czujnik webasto raczej powinien być ok. pozostaje jeszcze termostat , wtedy była by gorąca chłodnica .
  • #15
    sylwek_dra
    Level 11  
    Przy 90 st jedna rura gorąca druga zimna ,wiec na moje termostat ok . Co jeszcze mogę sprawdzić??
  • #16
    arbobo
    Level 16  
    Po lewej stronie przy podszybiu pod maską jest czujnik załączający to ustrojstwo i jest on najprawdopodobniej uszkodzony, jego wypięcie powinno spowodować odłączenie webasta.
  • #17
    sylwek_dra
    Level 11  
    Ok już wiadomo wszystko ,ale jeszcze jedno pytanie czy , tylne ogrzewanie ma własna nagrzewnice ?? , czy nagrzewnica jest jedna z przodu? dzięki wszystkim za odpowiedzi.
  • #18
    sylwek_dra
    Level 11  
    Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie powyżej ??
  • #19
    Adam ZSL
    Level 1  
    [quote="sylwek_dra"]Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie powyżej ??[/quot
    Tak kolego! tylne ogrzewanie ma własną nagrzewnice, znajduje sie ona przy tylnym lewym nadkolu. Pozdrawiam .
  • #20
    sylwek_dra
    Level 11  
    Witam ,webasto naprawiłem ale:po odpaleniu auta chodziło pięknie do czasu. Teraz problem taki ze ,jak odpale auto dogrzewacz nie działa cos zaburczy stylu i koniec wyłączy się nic nie słychać ,jeżeli ruszę i mam powyżej 2000 obrotów to dogrzewacz się włączy i działa jak powinien na postoju jak odpale to klapa! , może być na postoju odpalony i jeżeli go przegazuje powyżej 2000 tyś obr. to dogrzewacz się włączy , webasto nie chce zadziałać cos zaburczy i po chwili się wyłączy (cisza) z góry dzięki za odp pozdrawiam wszystkich.
  • #21
    sylwek_dra
    Level 11  
    Czy ma ktoś jakieś pomysły? Proszę o pomoc.
  • #22
    Rozwazny 74
    Level 2  
    Koledzy mam podobny problem, tylko że po włączeniu ogrzewania strasznie kopcilo i po chwili się wyłączył, jak rozebralem to był duży nagar na świecy żarowej czy to może być problemem że tak kopcilo?