Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujka KX15DD - fałszywe alarmy

bgolab 17 Nov 2013 16:00 3351 3
Optex
    bgolab
    Level 22  
    Mam system alarmowy zainstalowany i monitorowany przez znaną firmę (Matrix 832 + czujki Pyronix).
    Od początku w odstępach 1 roku pojawiały mi się fałszywe alarmy z czujki w kuchni. Zawsze to były alarmy a nie sabotaż więc kwestia styku mikrowyłacznika odpada.
    Serwis twierdził, że trzeba czyścić czujki. OK. Po następnym alarmie, że trzeba zmniejszyć czułość czujki. Zmniejszyłem na LOW.
    Od tego czasu minęły 2 lata i alarmy z tej samej czujki zaczęły się znowu pojawiać tym razem 3x na dobę jak mnie nie ma w domu.

Skonsultowałem się z serwisem i twierdzą, że może być uszkodzona czujka.
    Wymieniłem tym razem na KX15DT (dual) i czekam na efekty.

Ciekawostka jest taka, że czujka oryginalna skonfigurowana była jako DEOL a rezystory terminujące 4.7k były zamontowane na zaciskach czujki. Jest to o tyle dziwne, że na PCB są takie rezystory wlutowane i wystarczy zworkami wybrać, które mają być podłączone. Pomierzyłem na czujce i wydają się być sprawne.

Dwa pytania do ludzi, którzy mają doświadczenie w tym zakresie:
    1. Z jakiego powodu wykonawca mógł nie chcieć użyć rezystorów na płytce czujki i montował na zaciskach inne?

2. Czy czujka KX15DD może tak sobie bez przyczyny zewnętrznej wzbudzać fałszywe alarmy?

Mam prośbę by odpowiadali ludzie co mają jakąś praktykę w tym temacie bez opowiadań o ciepłych kaloryferach, przewiewie, wpływie pól elektromagnetycznych.
    Dziękuję.

Dodano po 24 [minuty]:

Dodam jeszcze, że ostatnie wzbudzenie tej czujki nastąpiło mimo zasłonięcia jej (nie reagowała na obecność ludzi) i nie był to alarm sabotażowy (tamper). Więc albo coś się dzieje z centralką i linią (wymiana na KX15DT) być może da jakieś wnioski) albo jest możliwe, że coś się dzieje z czujnikiem PIR (ale tutaj nie mam doświadczenia)
  • Optex
    scuzz
    Level 16  
    Zasilanie do czujki sprawdzone? Podmienić żyły w przewodzie do czujki i co najważniejsze polutować końcówki przewodów w złączu w centrali> Być może ktoś niechlujnie je poskręcał. Co do rezystorów czujki Pyronixa mają taką przypadłość że czasami przy użyciu zworek na płycie nie ma przejścia między końcowym stykiem alarm a pierwszym tampera dlatego instalatorzy pewnie zastosowali rezystory na zaciskach.
  • Optex
    crunky
    Level 32  
    bgolab wrote:
    1. Z jakiego powodu wykonawca mógł nie chcieć użyć rezystorów na płytce czujki i montował na zaciskach inne?
    Z przyzwyczajenia, braku wiedzy (przy użyciu rezystorów wbudowanych na czujce trzeba odpowiednio podłączyć przewody,niekiedy trzeba założyć mostek). Miałem kiedyś niemiłe doświadczenie z takimi rezystorami otóż na jednym obiekcie po uderzeniu pioruna przepaliły się te małe rezystory smd na płytkach PCB natomiast wszystkie przykręcone do zacisków (większej mocy zapewne) wytrzymały.
    bgolab wrote:
    2. Czy czujka KX15DD może tak sobie bez przyczyny zewnętrznej wzbudzać fałszywe alarmy?

To jest bardzo częsty scenariusz, czujka generuje alarmy bardzo rzadko - jest szukanie przyczyn zewnętrznych, później częściej i częściej i jeszcze częściej aż wymienisz na nową i wszystko się uspokaja.
    bgolab
    Level 22  
    Od czasu wymiany czujki na DUAL KX15DT nie pojawiły się fałszywe alarmy.