Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ardo - Pdlączenie silnika do sieci NUOVA IBMEI made in Italy

maciej-t 17 Lis 2013 18:34 4542 6
  • #1 17 Lis 2013 18:34
    maciej-t
    Poziom 7  

    Witam kupiłem ostatnio tanio silnik od pralki (chyba ardo) i użyłem go do "kosiareczki". Co najgorsze nie mam pojęcia jak go podłączyć, przeszukałem już wszystkie tematy próbowałem mierzyć styki omomierzem i jakoś dopasować i nic, a nie chce go popsuć gdyż za długo go montowałem. Z tego co przepatrzyłem tematy silnik ten nie posiada białego przewodu przy wtyczce na dodatek, wtyczka ta jest płaska a nie tak jak w innych silnikach bardziej kwadratowa. Z wtyczki wychodzi przewód 1czarny, 2 zielony,3żółty, 4 niebieski, 5 czerwony, . Interesują mnie najwyższe obroty.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ardo - Pdlączenie silnika do sieci NUOVA IBMEI made in Italy Ardo - Pdlączenie silnika do sieci NUOVA IBMEI made in Italy

    3 6
  • #3 17 Lis 2013 21:51
    maciej-t
    Poziom 7  

    Chodziło mi o taką najbezpieczniejsza opcje :) Pewnie widziałem ten algorytm, ale nie zwróciłem na niego uwagi oczywiście spróbuje go zastosować, podam wyniki i zobaczymy co dalej z tym fantem

    0
  • #4 20 Lis 2013 01:25
    maciej-t
    Poziom 7  

    Zrobiłem wszystko tak jak w algorytmie.

    2-4 85,2Ω
    2-5 100,3Ω
    3-4 85,9Ω
    3-5 100,9Ω
    1-2 74,3Ω
    1-3 74,9Ω
    2-3 90,8Ω
    1-4 13,2Ω
    1-5 28,3Ω
    4-5 39,1Ω

    Posortowałem:

    1-4 13,2 Ω
    1-5 28,3 Ω
    4-5 39,1 Ω (Wykreśliłem tak jak na schemacie)
    1-2 74,3 Ω
    1-3 74,9 Ω

    Popróbowałem wszystkich wariantów podpinając silnik do sieci ( kondensator wpięty do 1-2 albo 1-3) i co? Stoimy i buczymy. Kondensator 16μF odpięty ze starego silnika od kosiarki. Dodam również że miałem lekkie problemy aby wmontować silnik do kosiarki i musiałem wykonywać różne chińskie kombinacje ale wirnik jak i stojan są stabilne i nie ocierają sie. Jakieś pomysly?

    1
  • Pomocny post
    #5 20 Lis 2013 21:44
    movzx
    Poziom 39  

    maciej-t napisał:
    kondensator wpięty do 1-2 albo 1-3)
    Tu jest mój pomysł. Po pierwsze podłączasz wolne obroty.
    Po drugie i tak robisz to źle. Kondensator 4-5, zasilanie 1-4.
    Ludzie, to przecież nie jest skomplikowane...

    3
  • #6 21 Lis 2013 00:35
    maciej-t
    Poziom 7  

    Movzx bardzo dziękuje za pomoc silnik ruszył ale jeszcze jednak mi troche trze i trzeba zmieniać koncept budowy na inny. Dodam że prosze również o wyrozumiałość dopiero się uczę i ten sposób który mi Pokazałeś na pewno nie zapomne.

    0
  • #7 24 Lis 2013 21:36
    maciej-t
    Poziom 7  

    Witam

    Przepraszam ale jeszcze raz musze odświeżyć temat ponieważ ten silnik niemiłosiernie mi sie grzeje. Dochodzi do 150 stopni do zadziałania wyłącznika termicznego i wyłącza się. Dodam że wał lekko się kręci, nic nie obciera, zwarcia między zwojowego raczej nie ma, nie rusza bez uzwojenia pomocniczego, rozpędzony na samym uzwojeniu głównym działa ale również się grzeje. Bardzo prosiłbym o pomoc

    PS. Prąd minimalne mniejszy od prądu znamionowego 4,5 A

    0