Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

c++ - Dwa programy, dwa błędy

Ripper-PL 17 Lis 2013 22:19 789 5
  • #1 17 Lis 2013 22:19
    Ripper-PL
    Poziom 9  

    Witam, piszę sobie programy no i natknąłem się na dwa problemy, a mianowicie:

    1. Program

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W tym programie jest błąd z liczbami x oraz e, weług programu mają być int lub enum, a ja potrzebuję tych liczb w formie float. Oprócz tego chciałem się zapytać co jeśli chodzi o np kawałek kodu
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    , czy będzie on działał poprawnie tak jak program z cout-em zamiast printf ?? Czy jest możliwość przeprowadzenia tej samej operacji z użyciem biblioteki stdio.h (printf) ??

    2. Program
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Program działa, gdy podam liczbę n mniejszą od 15, gdy podam większą wyskakuje error :/ i kompletnie nie wiem co zrobić by działał, gdy zamieniam tab[i] na a to program dizała normalnie, tyle ,że zależy mi na zapisie liczb w komórkach tablicy "tab". Co zrobic aby to działało ??

    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Ripper-PL

    0 5
  • Pomocny post
    #2 17 Lis 2013 22:43
    Dżyszla
    Poziom 42  

    1. ^ to operator logiczny alternatywy rozłącznej. Co on tu robi? Raczej chodziło Ci o potęgowanie. Nie ma operatora potęgowania - trzeba użyć funkcji.
    Operator potęgowania w postaci ^ to, jeśli dobrze pamiętam, tylko Basic wykorzystywał (i Excel ;) )

    2. Rozmiar tablic dynamicznych podaje się w nawiasach kwadratowych. Nie wiem, co oznacza zapis stworzony przez Ciebie...

    0
  • #3 17 Lis 2013 23:15
    Ripper-PL
    Poziom 9  

    Eh widzisz jaki człowiek jest tępy na początku :) fakt nauczyłem się znaku " ^ " jako potęgi i używałem go non stop dlatego nie pomyslalem ze moze byc inaczej w c++ . A co do nawaisów to fakt poprawiło błąd, tylko że jak czytałem na stronce to własnie był w zwykłych dlatego tak troche zgłupiałem i tak to napisałem :).... Takie banalne błędy a tyle kłopotu narobiły :) Dzięki wielkie za pomoc :) Pozdrawiam

    0
  • #4 18 Lis 2013 06:57
    krru
    Poziom 32  

    Dżyszla napisał:

    2. Rozmiar tablic dynamicznych podaje się w nawiasach kwadratowych. Nie wiem, co oznacza zapis stworzony przez Ciebie...


    Konstruktor z parametrem.

    0
  • #5 18 Lis 2013 18:21
    Dżyszla
    Poziom 42  

    krru napisał:
    Dżyszla napisał:

    2. Rozmiar tablic dynamicznych podaje się w nawiasach kwadratowych. Nie wiem, co oznacza zapis stworzony przez Ciebie...


    Konstruktor z parametrem.
    Tak mi się kojarzyło, ale czy typ prosty w C++ ma konstruktora z parametrem?
    Czyli, jak rozumiem, to było nic innego jak nowa zmienna z podaną wartością?

    0
  • #6 18 Lis 2013 22:37
    krru
    Poziom 32  

    Konstruktor kopiujący jest domyślnie tworzony do każdego typu. Trzeba się specjalnie postarać by np. jakaś klasa go nie posiadała. Jest to przydatne, by np. zablokować przekazywanie jako parametr przez wartość.

    0